Make Way For Love van Marlon Williams is een heuse break-upplaat. Een album dat de Nieuw-Zeelander schreef naar aanleiding van zijn recente split met de eveneens Nieuw-Zeelandse singer-songwriter Aldous Harding. Verwacht dùs dat de melancholische troubadour zich vandaag blootgeeft.

Marlon Williams

En blootgeven doet hij, in letterlijke zin iets meer dan ons lief is: gestoken in een wit mouwloos hemd, een oversized voetbalbroek met daaronder een paar spillebenen gestoken in tot de knieën opgetrokken witte Marc O’Polo-sokken en Australische boots ziet hij er potsierlijk uit, naast zijn goedgeklede én voortreffelijk musicerende begeleiders.

Maar genoeg over die looks nu. Want met zijn dromerig-droefgeestige blik en imposante falsetstem heeft hij het publiek al vroeg bij de kladden. Stiller was het park dit weekeinde nog niet op het Valkhof Festival. En stiller zal het publiek deze week waarschijnlijk ook niet meer zijn.

Dat het voor de getergde Williams échter niet een en al kommer en kwel is, bewijst het grimlachje tijdens de fraaie slide-solo van gitarist Dave Kahn tijdens ‘I'm Lost Without You’. En ook de fraaie Barry Gibb-cover ‘Carried Away’ (het bekendst in de versie van Olivia Newton-John) bewijst dat achter alle melancholie een voorliefde voor gelikte popsongs schuilgaat. Iets wat gedurende het hele optreden ook al blijkt tijdens de “oeh’s” en “ah’s” die zijn bandleden in koortjes verzorgen. Het fraaist komt dit tot zijn recht in het samen met ex-vriendin Aldous Harding geschreven ‘Nobody Gets What They Want Anymore’.

HET CONCERT:
Marlon Williams, Valkhof Arc, zondag 15 juli

HET PUBLIEK:
Muisstil en aandachtig luisterend.

WAS HET GOED:
Meer dan dat. Williams is ondanks zijn achteloze garderobekeuze een performer pur sang. En zijn liedjes hebben de emotionele impact van een sloopkogel.

HET NUMMER:
Zijn uitvoering van ‘Portait Of A Man’. Dit is samengebalde emotie in haar meest onversneden vorm.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het moment:

Maar het venijn van het optreden zit hem uiteindelijk toch in de staart. Wanneer Williams, die dankzij zijn laatste album inmiddels gezien kan worden als een bonafide songwriter, een getergde versie ten beste geeft van het door Screamin’ Jay Hawkins gepende ‘Portait Of A Man’. Dit is samengebalde emotie in haar meest onversneden vorm en zorgt dan ook ogenblikkelijk voor een brok in de keel en tranen in je ooghoeken. Die voetbalbroek blijkt nu zo ongepast nog niet. Williams is een genadeloos scorende spits.

Setlist

1. Come To Me
2. I Know a Jeweller
3. Beautiful Dress
4. I Didn't Make a Plan
5. The Fire Of Love
6. Can I Call You
7. Dark Child
8. I'm Lost Without You
9. What's Chasing You
10. Party Boy
11. Carried Away (Barry Gibb)
12. Vampire Again
13. Nobody Gets What They Want Anymore
14. Love Is a Terrible Thing
15. Portrait of a Man (Screamin’ Jay Hawkins)