#ZC15: De Natte Cross

Kump alles wel goed?

Matthijs Quijtaal ,

De zaterdag van de Zwarte Cross was zowel qua programmering in de stunts als in de muziek het absolute hoogtepunt van het festival. Met o.a. Kovacs, Flogging Molly en Kenny B was er voor ieder wat wils, en bij uitstek de dag om met de familie naar Lichtenvoorde af te reizen naar de speelplaats van Tante Rikie. De weergoden hadden er echter minder zin in, en kwamen de boel eens goed verstieren.

Het lijkt allemaal wel mee te vallen op zaterdagochtend – had Gerrit Hiemstra dan toch wat overdreven toen hij gisteren code geel tweette? Ja, het waait en drupt af en toe wat, maar om hier nu zo’n ophef over te maken lijkt ongegrond. De meeste mensen staan dan ook rustig – maar wel in flapperende poncho – met een biertje de kater weg te drinken.

Helaas, na de zonnige show van Andy Frasco, ongeveer tijdens het eerste optreden van Kenny B, barst het weer in alle hevigheid los, en zijn optreden wordt dan ook afgelast. Het programma op het gehele terrein komt tot een standstil, mede omdat in de Megatent het publiek in de verdrukking raakt: iedereen wil schuilen en dat gaat lastig met muziek die je aanspoort ‘van voor’n, naar achter, naar links, naar rechts’ te gaan. Ook ons eigen team zoekt onderdak met de rest van de aanwezige pers, waar we toch ruime tijd moeten wachten op nieuws voor wat betreft de vervolging van de shows.

Vanaf de campings komt slecht nieuws: tenten zijn volledig in de kreukels gewaaid. Het 65.000 man tellende publiek verlaat massaal het terrein om te kijken of hun eigen onderkomen er nog staat, het te verstevigen, of om in te pakken en naar huis te gaan. De lol is er toch snel af nu de cafés nokvol zitten en de wind genadeloos de regen onder elk afdakje doorjaagt. Tegen 18:00 uur lijkt het terrein meer op een slagveld dan iets anders. Diverse versieringen zijn preventief weggehaald, weggewaaid of losgerukt door de wind. Duidelijk is het inmiddels dat het optreden van Kovacs niet doorgaat – de vraag is of er überhaupt vandaag nog opgetreden gaat worden.

De organisatie zit gelukkig niet stil: het Rock’n Roll Circus wordt om 16:00 uur open gegooid voor al het publiek, de muziek in de tenten wordt aangepast naar een wat meer mainstream karakter, wat met name een ommezwaai is voor de dancetent. Ook wordt het Zwarte Cross-terrein open gesteld voor iedereen: betalend of niet.

Daarnaast gaat het programma verder – zij het met wat vertraging – in het eerder genoemde circus. Dat is goed nieuws voor de fans van Katzenjammer die al eerder op het bevrijdingsfestival in Zwolle het optreden van de Noorse Valkyries in het water zagen vallen.
Backstage wordt er ook een terrein ingericht voor mensen die de dupe zijn geworden van de storm: in Hotel De Berige Knastafari wordt de pechvogels op vertoon van het campingbandje een warme slaapplek aangeboden. Aangezien de regen rond 19:30 uur ook weer flink is afgezwakt kan het kampvuur aan: ruim 300 verkleumde aanwezigen staan er op te warmen. De van Lowlands bekende taferelen van modderschuivers blijven uit – wel is er een enkel groepje bezig elkaar te voorzien van ‘warpaint’.

Zo lijkt het motto van ‘Alles Kump Goed’ de Zwarte Cross te sieren. Het is jammer dat Tante Rikie niet zelf met koffie rond is gegaan – het had de mensen absoluut nog wat meer verwarmd. Toch had het absoluut een stuk erger gekund: wat voor veel mensen een vervelende dag had kunnen worden is omgeslagen in een wat knussere sfeer op het terrein, waar de door modder getekende benen de mensen verder dragen naar de zondag.