#valkhof15: Extince in sneltreinvaart door zijn carrière

Hiphopveteraan geeft snelle en energieke show

Erik Damen ,

Niemand minder dan levende legende Extince is de afsluiter van de hiphopavond op Club Voerweg. Nadat Disci X Lerrie, Fata en dj’s Lood de Kloot en Odin het publiek al aardig hadden opgewarmd, was het tijd voor dé Nederhopper pur sang. Niet alleen de hits kwamen voorbij, maar ook nummers van zijn recent verschenen album X.

Het concert

Extince, Club Voerweg, woensdag 22 juli 2015

De act

Eigenlijk behoeft Extince niet veel introductie. Hij is een van de grondleggers van de Nederlandse hiphop. 'Spraakwater' werd in 1995 de eerste Nederlandstalige hiphopplaat die de top 10 van de hitparade wist te halen. Sindsdien wordt de als Peter Kops in Oosterhout geboren rapper op handen gedragen. Zijn album Binnenlandse Funk is een mijlpaal in de Nederlandse hiphop. Telkens als je denkt "hij is er niet meer", komt de man met nieuw plaatwerk, zoals het in maart verschenen tiende album X.

Dj Y’skid zorgt voor de warming-up en wanneer Prins Extince op het podium verschijnt, gaat gelijk het gas erop. 'Kaal Of Kammen' is al het derde nummer en ook 'Grootheidswaan', 'Spraakwater', 'Zoete Inval' en zelfs zijn Doe Maar mash-up 'Alles Gaat Voorbij' komen voorbij. Een van de uitsmijters is 'Viervoeters' en om kwart over twaalf is het al gedaan met de liveshow.

Het moment

Ondanks dat Prins Extince eigenlijk alleen maar solide uitvoeringen geeft van zijn bekendste werk, is er juist een andere gebeurtenis die toch wel tot 'het moment' moet worden gebombardeerd. Extince vraagt het publiek een shout-out te geven aan zijn achterneef, de Nijmeegse rapper Gers Pardoel, maar ondanks al het meeschreeuwen van het publiek tijdens de hele set blijft het nu angstvallig stil. De Exter-o-naldus herpakt zich snel met de woorden “ik geloof dat ik een foutje heb gemaakt” en gaat snel verder met de show.

Het publiek

Voorafgaand aan het optreden is het massaal toegestroomde publiek al aardig opgewarmd door hits als 'Drop It Like It’s Hot' en 'Still D.R.E.'. Het is duidelijk dat de Nijmeegse hiphopliefhebbers zin hebben in een feestje. Iedereen gooit de handen de lucht en de continu gevraagde 'hé-ho’s' worden luidkeels meegeschreeuwd. Toch haakt een deel van het publiek af als Extince in het midden van de set een paar minder bekende nummers brengt. Maar het overgrote deel van het publiek vindt het prachtig en eet uit zijn hand.

Het oordeel

Hiphop op een podium is altijd moeilijk, maar door de jarenlange ervaring van Extince en met een volle Club Voerweg wordt er vanavond een echt hiphopfeest gevierd. Het enthousiaste publiek geeft en krijgt terugbetaald. Zo willen we elk jaar wel een hiphopavond tijdens het Valkhof Festival.

De foto