Behalve de trouwe bezoekers en 'verdwaalde' passanten lopen er op het Valkhof Festival ook bijzondere personen rond. Bijzonder door hun uiterlijk, maar ook door wat ze doen. Al een aantal jaren staat op het festival een man die potloodschetsen maakt van de artiesten. 3voor12 Gelderland vroeg zich al jaren af wie hij is en ging op onderzoek uit. Een gesprek met Gerard Mulder.

Het is een miezerige namiddag als Niek Pronk Band op het Entree-podium een stevige set staat te spelen. Ik heb een afspraak met tekenaar Gerard Mulder, maar hij is nergens te bekennen. Plotseling zie ik hem tegen een boom geleund aan het tekenen, alsof hij als een duveltje uit een doosje is gekropen. Waarom tekent hij bij concerten en festivals? “Je ziet zoveel fotografen, dus ik dacht ‘waarom geen schetsen maken’,” zegt Gerard. “Het geeft toch een ander beeld.” Zelf is hij geen fotograaf en ook niet geweest. Door een aangeboren lichte hersenbeschadiging beweegt zijn hand niet zo goed, maar dit heeft op zijn tekentalent absoluut geen invloed.

Doe je ook nog andere dingen?

“Normaal maak ik aquarellen in de natuur. Ik begin gewoon en ik zie wel waar ik uitkom.” Maar hoe ben je eigenlijk in de muziekscene verzeild geraakt? “Ik ben ooit begonnen met modeltekenen. Een uitdaging.” Dan moet het tekenen van artiesten op een podium zeker een uitdaging zijn. “Ja, dat kun je zeker zeggen. Ik probeer één pose vast te houden, maar de muzikanten zijn zo beweeglijk dat dat niet altijd lukt. Soms komen ze terug in de originele pose. Maar meestal maak ik meerdere schetsen.”

Als ik hem spreek, heeft de Niek Pronk Band net gespeeld. Hij laat een paar van zijn schetsen zien. Het resultaat is verbluffend. “Van ieder bandlid heb ik verschillende schetsen, maar ik maak ook schetsen van de gehele band,” aldus Gerard.  

Ben je tekenaar/kunstenaar of muziekliefhebber? Of allebei?

“Allereerst ben ik tekenaar en daarna liefhebber. Ik houd van verschillende soorten muziek en ontdek ook graag nieuwe dingen. Dus ik word vaak verrast. Vroeger luisterde ik naar volksmuziek en pas later heb ik popmuziek leren waarderen.” 

Heb je een voorkeur voor een bepaald genre of artiest?
“Ik houd zoals gezegd van volksmuziek, maar ik houd ook van eigenwijze Nederlanstalige muziek, zoals Achterdochtig die net heeft opgetreden. Verder vind ik Eefje de Visser en Roosbeef goed. Ik heb hier ook heel goede bands ontdekt, die ik nog niet kende.” 

Door de beweeglijkheid van de artiesten, is lastig om tekeningen af te krijgen. Lukt je dat altijd?

“Als het niet lukt om een tekening af te krijgen, begin ik gewoon opnieuw. Het zijn tenslotte schetsen hè. Soms lukt het, soms lukt het ook niet. Maar als ik met een potlood begin, kan ik het altijd uitgummen. Ik hoef het niet gelijk goed te doen.”

 

 

Wat doe je met de tekeningen?

"Ik scan ze thuis in en zet ze op Facebook. Ook maak ik er filmpjes van en plaats ze op YouTube. Dat inscannen kost trouwens erg veel tijd. Als iemand geïnteresseerd is in mijn tekeningen, stuur ik ze via Facebook naar hen door.”

Kun je leven van deze hobby?

“Ik verdien vooral mijn brood door mijn aquarellen.”