#valkhof15: My Baby laat Valkhof regendansen

Rockchick Cato steelt de show

Edwin De Corti ,

Hoewel er de hele avond een dreigende lucht hing boven het Valkhof, bleef het tot dan toe aardig droog. Voor de Arc stond al een behoorlijke groep liefhebbers van My Baby te wachten. Vijf minuten voordat de band het podium zou bestijgen, kwam de regen ineens met bakken uit de lucht. Massaal verschenen er paraplu’s en poncho’s. Een deel van het wachtende publiek hield het voor gezien en zocht elders beschutting. My Baby maakte er ondanks dat een sterke show van en deed ons de regen vergeten.

Het concert

My Baby, Arc, vrijdag 24 juli 2015

De act

Het Amsterdamse trio My Baby bestaat uit zangeres/gitariste Cato van Dijck, broer Joost van Dijck op drums, en de Nieuw-Zeelandse gitarist Daniel Johnston. Inmiddels heeft de band twee lovend ontvangen albums op haar naam staan, waaronder het dit jaar verschenen Shamanaid. Onlangs toerde de formatie door Engeland in het voorprogramma van Seasick Steve. De stijl van My Baby is het beste te omschrijven als een mengelmoes van indie, pop, funk en blues in een modern jasje. 

Nog voordat ze één noot heeft gespeeld of gezongen, maakt Cato van Dijck al indruk door op het podium te verschijnen in een kort zilverkleurig rokje en een diep uitgesneden topje. Meteen heeft ze de aandacht van minimaal de helft van het publiek. Maar Cato is meer dan een mooi plaatje: ze blijkt een frontvrouw met charisma en een prima stem. Vooral in scheurende bluesachtige nummers als ‘Uprising’ en ’Mad Mountain Thyme’ maakt ze indruk. Veel nummers beginnen met een pakkende riff en worden vervolgens steeds verder uitgebouwd. Perfecte muziek om helemaal in op te gaan en de regen te vergeten.
 

Het moment

Bij aanvang van het optreden roept gitarist Daniel Johnston het publiek op om te dansen om zo de regen te verdrijven. Na het eerste nummer is het inderdaad minder hard gaan regenen en wordt het steeds drukker voor het podium. Het is opvallend hoe goed de band op elkaar is ingespeeld. De ritmesectie van Joost en Cato, met daarin verweven het gitaarspel van Daniel en de bezwerende zang van Cato. We geloven graag dat er bovennatuurlijke krachten worden losgemaakt. 

Het publiek

My Baby blijkt een toch al een behoorlijke fanschare te hebben opgebouwd en de verwachtingen zijn hooggespannen. De regen lijkt even roet in het eten te gooien, maar als het ergste voorbij is, kan het publiek helemaal opgaan in de muziek. Er wordt volop gedanst en na afloop klinkt er luid applaus.

Het oordeel

My Baby is de zoveelste Nederlandse band op het Valkhof Festival die de verwachtingen waarmaakt. Degenen die de regen trotseren zien een prima optreden met rockchick Cato van Dijck als absolute blikvanger. My Baby bezweert het publiek en doet alles om ons heen vergeten.

De foto