3voor12 Gelderland én Limburg op stap met bandcoachproject Konnektor

Middeleeuws Arcen opgeschud door tumult van gitaren, drums en andere herriemakers

Felicia Tielenius Kruythoff, Angelique Leurs en Aukje Verstegen ,

Iedere muzikant heeft er ongetwijfeld mee te maken gehad: bandcoaching. In allerlei varianten zijn deze in het land te vinden, vaak bedoeld voor beginnende artiesten. Want met alleen goede muziek maken, ben je er nog niet.

3voor12 Gelderland en 3voor12 Limburg waren erbij en verzorgden de workshop ‘Hoe presenteer ik mezelf en muziek aan de pers’. De opdracht was simpel: in plusminus honderd woorden je eigen band presenteren. De uitwerking bleek niet voor iedereen even eenvoudig maar leverde in ieder geval hilarische taferelen op.

Konnektor: Euregio Music Exchange is een grensoverschrijdend uitwisselings-, coaching- en netwerkproject voor talentvolle bands en muzikanten uit Limburg, Gelderland en Niederrhein. Tijdens dit project -in een groepsaccomodatie in Arcen waar de tijd minstens veertig jaar heeft stilgestaan- wordt een hele week in de vorm van een workshopreeks gewerkt. Het opbouwen van een netwerk, een plan maken richting professionaliteit en kennisvergroting op het vlak van songwriting, arrangeren en samenspelen staan centraal. Zowel de zakelijke als de creatieve aspecten van het muzikantschap worden belicht.

De workshops werden niet door de allerminsten gegeven: onder meer Thijs Schrijnemakers (Orgelvreten), Marijn van Haren en Kees Lewiszong (Navarone), Frank Kimenai (Lexicon Bookings), Vedran Mircetic (De Staat), Bram van den Berg (Janne Schra), Joost van Haaren (Anneke van Giersbergen) en JP Hoekstra (Douwe Bob) voorzagen deze 11 debutanten van hun do's & don'ts.

Einfach Kurt heeft een duidelijk beeld van hun identiteit. Er komt een aantal mooie volzinnen uit: “In onze muziek combineren we de rauwheid en de romantiek van country en blues met de aardse sound van folk. Dat verpakken we in liedjes die verhalen in zich hebben. Op die manier heb je lekker luisterliedjes, die ook een diepere laag in zich hebben.” De band heeft verder de ambitie om buiten Nederland op te gaan treden, België en het liefst ook Duitsland. Een keer in de zoveel maanden brengt ze een videoclip uit en wordt aan een nieuw album gewerkt. Daarnaast is de band sinds kort versterkt door een contrabassist, waardoor hun geluid wat meer verdieping krijgt. 
Tip: met het oog op de ambities is het misschien verstandig om ook een Duitse tekst op de website te zetten. De band kan ook nadenken over persberichten die ze zelf kunnen opstellen op het moment dat er nieuws te melden is over de band. (FT)

Modern Fix is een jonge band in beide betekenissen van het woord. Jonge koppies en als groep spelen ze ook nog niet zo lang samen en de avond voor ons gesprek hebben ze hun eerste optreden gegeven. De kern van de band, de gitarist en de zangeres, zijn al veel langer bij elkaar en schrijven de songs. Ze zijn van plan om eerst hun muziek uit te proberen op een publiek voor ze een EP gaan uitbrengen. Modern Fix maakt muziek voor een veelzijdig publiek.
Tip: het was in de presentatie nog niet duidelijk onder welk genre de muziek van Modern Fix te vangen valt, daar mag wat meer de nadruk op gelegd worden. Net zoals ze wat meer nadruk mogen leggen op hun unique selling points zoals het songwritersduo. Verder komt de band serieus en gedreven over.
(FT)

Shaemless is begonnen als driekoppige garagerockband zonder bassist. Ze wonnen Rock ’n Roll jonkies op hun dertiende en hebben op Kids ’n Billies gespeeld. Inmiddels hebben ze een switch gemaakt, een bassist aangetrokken en daardoor is het geluid erg veranderd. Ze maken nu punky muziek met veel meer bluesinvloeden en hebben net een nieuwe EP opgenomen. De band wil meer gaan optreden wanneer ze hun middelbare school hebben afgerond.

De EP die er nu is, klinkt nog als in de beginperiode van Shaemless. De muziek die ze op dit moment maken, is aan het veranderen en groeit. Dat zal duidelijk te horen zijn op het album waar de band aan werkt. De bandleden hebben ondanks hun jonge leeftijd toch al flink wat muzikale ervaring opgedaan. 
Tip: stel je wat minder bescheiden op. (FT)

Weer een band zonder bassist, maar The Mothmen wil dat ook zo houden. De band maakt garagepunk. Korte liedjes, het liefst van twee minuten. Ze zoeken in hun nummers naar de essentie van de popmuziek, reduceren tot de kern. De band maakt songs vanuit een concept, de liedjes gaan over spookverhalen, oude horrorfilms, mythes enz. In dit kader organiseert de band één keer per jaar een Halloweenfeest, waar ze dit jaar hun nieuwe EP zullen presenteren. Ook de cover van de nieuwe EP past helemaal in de stijl, een mooie tekening, waarin alle titels van de EP zijn verwerkt. Daarnaast vertelt de band dat ze vaak worden geboekt vanwege hun grappen en grollen op het podium. Ze zijn een beetje een comedy-act geworden. 
Tip: de band weet heel goed welk beeld ze van zichzelf naar het publiek willen overbrengen. De nadruk op de visuele aspecten past helemaal in hun concept en ze mogen zichzelf op die manier als een compleet plaatje naar buiten brengen. Tijdens het interview maakt de band veel grappen, dit mogen ze ook bewust inzetten. Dit is een sterke onderscheidende factor ten opzichte van andere bands. Deze komische kant zorgt ervoor dat het publiek tijdens intermezzo's ook goed wordt warm gehouden. (FT)
 

Zoals het een goede muzikant betaamt, is Daniel Cane een band met ambities en concrete plannen. Naast dat hun repertoire al bestaat uit EP Home en talentwedstrijden als De Grote Prijs van NL en DBSSNL op hun naam hebben staan, hebben zij afgelopen jaar al 70 shows gespeeld door het hele land en zijn voornemens dit volgend jaar te overtreffen. Het plan is om wat meer ‘uit de kroeg te komen’ en op clubavonden te spelen. Hopelijk kunnen we eind 2015 de tweede EP verwachten en brengen ze hun eerste clip uit. 
Tip: voorzie de pers van volledige informatie als je contact met hen zoekt. Zorg dat je als het ware een presskit paraat hebt. Een goede bio, links naar audio- en videobestanden zijn daarbij onontbeerlijk wil je opvallen tussen die vele mailtjes die de redactie dagelijks ontvangt. (AV)

De Duitstalige rockband Gorilla Taxi uit Duisburg speelt sinds een jaar in deze bezetting. Ondanks hun jonge leeftijd maken ze al zo'n tien jaar muziek, dus dat belooft wat. Ze hebben inmiddels al tussen de 50 á 60 optredens gedaan, hebben hun single Bullshit met bijbehorende videoclip uitgebracht die op de regionale zender gedraaid wordt. Gorilla Taxi wil Duitstalige rockmuziek weer 'cool' te maken en om over een paar jaar als hoofdact op Rock am Ring te spelen! (AL)

Unimpressed is een jonge band uit het Duitse Geldern die zichzelf in de hoek van de alternatieve rock plaatst. Ze bestaan anderhalf jaar en muzikale voorbeelden zijn de Foo Fighters en Biffy Clyro. Door veel optredens te doen in de zomer, zijn ze vooral muzikaal dichter bij elkaar gekomen. Aan het einde van dit jaar gaan ze nog een EP opnemen die zowel op cd als op vinyl uitgebracht zal gaan worden. Hun doel is om zoveel mogelijk op te treden. (AL)

Jeroentje
Dat deze rapper uit Nijmegen geen samenwerking uit de weg gaat blijkt wel uit het feit dat hij met alle deelnemers al gespeeld heeft deze week. Aan muzikaliteit geen gebrek en zijn repertoire bestaat grotendeels uit samenwerkingen met gerenommeerde artiesten als Spinvis en Discipline. Jeroentje is het liefst bezig met zijn teksten en muziek maken. De ‘zakelijke’ kant lijkt hem nog wat onbekend. Hij had de opdracht, het presenteren van jezelf in 100 woorden, niet goed begrepen maar probeert er ter plekke nog het beste van te maken. Geen gebrek aan input want voor zijn bio praat hij zo drie A4-tjes bij elkaar. Hij vertelt veel aan Simon Mamahit (aka Discipline) te danken te hebben maar heeft niet in de gaten dat zijn presentatie hier eerder over Discipline lijkt te gaan dan over hemzelf. Tip: zorg dat je in enkele zinnen een kort en krachtig verhaal paraat hebt om je boodschap helder over te brengen en je muziek te presenteren. (AV)

De mannen van The Liquid Machine spelen wat vals (of zijn goed voorbereid) door hun bestaande bio te gebruiken. “Wij maken drie jaar hardrock. Het geluid van deze geoliede machine is te vergelijken met gitaren als van Pearl Jam, ritmes van Queens of the Stone Age en zang als Chris Cornell. Na het winnen van De Roos van Nijmegen in 2012 wonnen we de publieksprijs bij de Gesel van Gelderland. Daarnaast hebben we op festivals als De Affaire en Oranjepop gespeeld. In 2013 hebben we onze debuut EP The Engine uitgebracht. Inmiddels treden we op in het hele land en zijn we druk bezig met onze nieuwe plaat.”
Tip: de bio ziet er prima uit. In woorden volgt er echter een lang verhaal wat meer wegheeft van een gezellig 'onderonsje' dan van een presentatie. Ook gezellig natuurlijk...(AV)
 
Dit zijn de interviews waar je het voor doet. Niks geen voorbereiding, niks geen presentatie van 100 woorden, maar ‘what you see is what you get’ moeten de drie jonge leden van Hard2get gedacht hebben. Door persoonlijke omstandigheden was de voorbereiding er bij ingeschoten. Maar al snel was daarvan niets meer te merken want dit zijn rasechte entertainers. “’s Avonds in bed lig je nog na te trillen. Niet van je avonturen met mij maar van onze muziek.” Ze zijn nu zo’n twee jaar bezig en hebben in 2012 Kunstbende gewonnen. Hard2get is een band van uitersten: “we hebben wel eens op uitvaartdiensten gespeeld maar ook voor motorclubs. Het podium hebben we al gedeeld met DeWolff en Miss Montreal”. Daarnaast heeft Frontman Stan Smeets met zijn zwoele stem ook zijn moment of fame bij De Beste Singer Songwriter van NL gehad. Vandaag heeft zwoel plaatsgemaakt voor schor en zegt Stan: “o en ik zing ook nog liefdesliedjes, nú bijvoorbeeld voor jou” en weet met zijn doordringende blik ondergetekende flink van haar à propos te brengen. 
Feedback: het wordt in hun verhaal niet duidelijk hoe de band het beste omschreven kan worden. Popliedjes met rockroots lijkt in de buurt te komen. “Vooralsnog willen we gewoon muziek maken en we worden regelmatig geboekt, dus dan doen we het toch goed?”, aldus Stan. (AV)
 

De zeskoppige band Betrayers of Babylon maakt reggae met Duitstalige teksten. De band bestaat sinds 2011. Ze streven naar bekendheid binnen de Duitse reggaescene en willen vooral lekker veel gaan optreden in de toekomst. Ze hebben al een demo opgenomen en zijn bezig met een nieuwe EP. (AL)

De eerste editie van Konnektor is een pilotproject en er wordt gewerkt aan een vervolg. In de tweede helft van 2015 gaat Konnektor II plaatsvinden met bands en artiesten uit het Euregiogebied van Limburg, Gelderland en Niederrhein. In het nieuwe jaar krijgt KONNEKTOR een aantal showcases voor de deelnemende bands uit de piloteditie.

Voor meer informatie neem contact op via: euregiomusicexchange@gmail.com