Songbird Sessions: een geslaagd minifestival

Aangename afwisseling tussen lokaal en internationaal

Ties Vos ,

We waren erbij in het nieuwe Doornroosje: Songbird Sessions, het kleine zusje van het Rotterdamse Songbird Festival. Dit mini singer-songwriterfestival vond plaats in vier verschillende steden en trok publiek van alle leeftijden. Lokale artiesten kregen een plek in de line-up, die in iedere stad anders was. In Nijmegen speelden de internationale artiesten Chris Ayer, Jack Savoretti en Matt Simons, maar ook de lokale dames Charley Marie, Johanneke ter Stege en Démira. Een leuke afwisseling.

IN DE RODE ZAAL

Chris Ayer opent de Songbird Sessions in de Rode Zaal. Deze Amerikaanse gitarist/zanger tokkelt er moeiteloos op los, terwijl hij met zijn stem het publiek ademloos gevangen houdt. Tijdens zijn eerste nummer verbaast hij het publiek door Rather Be van Clean Bandit erin te verwerken. 

Halverwege de set komt Matt Simons onverwachts een nummer mee zingen. Het is te merken dat de vrienden al vaker met elkaar op het podium hebben gestaan want hun stemmen smelten perfect in elkaar samen. Dan heeft Ayer nog een mededeling voor het publiek: “Come see me after the show. I’ll talk to you, and you can take a picture. Put it on Instagram and tag me. Look parents, I did make the right career decisions! Haha.”
 
Jack Savoretti speelt als tweede in de Rode Zaal. Zodra hij begint te spelen merk je dat hij geen standaard singer-songwriter is. De introductie van zijn eerste nummer doet sterk denken aan klassieke Spaanse gitaarstukken, up-beat en met noten die je niet snel verwacht. Als hij dan overgaat in slagwerk op de gitaar en ook nog zijn mond open doet komt er een rockachtige, rauwe stem uit. Hij is erg verbaasd over het stille, beleefde publiek. Als hij Nobody ‘Cept You van Bob Dylan speelt, zingt het publiek zachtjes mee.
 

Als laatste in de Rode Zaal speelt Matt Simons. Dit is de enige act vanavond waarbij een band mee speelt, 100% Nederlands ook nog. Het klinkt alsof ze het al jaren doen. Vervolgens zegt Simons een nummer te gaan spelen van zijn nieuwe album. Het publiek blijft stil in afwachting, waarna Simons ze aanspoort om te juichen voor hij aan het nummer begint.

Tijdens zijn nummer Fall In Line pakt Simons de saxofoon op. Het nummer swingt hierdoor lekker en ook de band gaat helemaal los. Het publiek zingt nog enthousiaster mee bij het nummer With You. Simons: “Thanks for singing along with your beautiful voices and thanks to Goede Tijden Slechte Tijden for making this song popular. It’s my favorite show.” Simons muziek is swingend en soulachtig. Dit laat hij ook weer zien als hij een cover speelt van Taylor Swifts Shake It Off

IN HET CAFÉ

In het café van Doornroosje speelt de 16-jarige Charley Marie. Zoals ze op het podium staat, klinkt het ook in haar muziek: liefelijk en schattig. Ze trommelt tussendoor ook op de gitaarkast, wat voor een leuk effect zorgt. Helaas is het café nogal onhandig ingedeeld (opstoppingen bij de deur) en te rumoerig voor dit soort muziek, bij de bar is Marie bijvoorbeeld nauwelijks te horen. Toch doet dit niets af aan de gezelligheid en is er een gemoedelijke sfeer.
 
Johanneke ter Stege is de enige artieste die met een synthesizer op het podium staat. Door middel van ‘loopen’ zingt ze een meerstemmig a capella nummer met zichzelf. Later ‘loopt’ ze haar pianopartij ook nog en speelt ze op een zingende zaag. Het maakt haar set leuk en afwisselend. 
 
Met haar jazzy stem zet Ter Stege zichzelf goed neer. De zenuwen laten haar af en toe de tekst vergeten, maar dit doet niks af aan haar optreden. Ze eindigt met een brutaal nummer waarmee ze zo als zangeres bij de band Gare Du Nord aan de slag zou kunnen.
 
De afsluitende act van de avond is de 17-jarige Démira, ook wel bekend van de finale van De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Ze heeft net haar tweede ep Indigo uitgebracht. Bij een van haar nummers zegt zegt ze: “Dit gaat, zoals de meeste nummers van deze set als ik er over nadenk, over alcohol.” Ze plugt halverwege uit en loopt het publiek in om met iedereen samen te zingen. Een mooie afsluiter van de avond. 
 

EEN PAAR LAATSTE GEDACHTEN

Al met al is, afgezien van de indeling en het geluid in het café, het een geslaagde avond. Artiesten die er zin in hebben en grapjes maken en een publiek dat zichtbaar geniet, veel meer is er niet nodig. Toch moet het singer-songwritergenre je wel liggen om de hele avond door te komen...
 

DE FOTO