Kristal kijken met Waaghals' Peer van den Boogaart

“Opkomst vinyl lijkt niet te stuiten!”

Egbert Middelink ,

Samen met bekenden uit de Gelderse muziekscene kijkt 3voor12 gelderland terug op het jaar 2014. Maar we werpen ook een blik in de toekomst: wat gaat 2015 brengen? Deze keer kijken we in de kristallen bol met Peter (Peer) van den Boogaart, eigenaar cd- en lp-speciaalzaak Waaghals in Arnhem en Nijmegen

Als je op een grijze, donkere december dag de Waaghals binnenstapt aan Achter de Hoofdwacht in Nijmegen voelt het als de lente. De frisse kleuren en dit keer een rustig meditatief muziekje komen je tegemoet. Een belangrijk hoogtepunt van Peer in 2014 was de opening van het nieuwe Doornroosje in Nijmegen. “Volgens mij gaat Doornroosje uitgroeien tot een van de vooraanstaande poppodia in Nederland”, aldus Peer. Wanneer we vragen naar de muzikale hoogtepunten voor Peer, dan staat de release van …And Star Power van Foxygen bovenaan. Dit album heeft een jaren zestig/zeventig West Coast sound met invloeden van diverse muzikanten zoals Todd Rundgren. Ook de nieuwe albums van Beck (Morning Phase) en Steve Gunn (Way Out Weather) zijn volgens Peer hoogtepuntjes geweest. Voor 2015 verwacht Peer nog vele mooie releases: “Houd de website van De Waaghals maar in de gaten!”  

Natuurlijk vragen we Peer ook naar de Gelderse bands in 2014: “Gelderland doet het goed op muzikaal gebied. Vooral de uit Nijmegen afkomstige Mountain States, Navarone en Shaking Godspeed.” Het verrassendste liveoptreden van 2014 komt op naam van het bonte internationale gezelschap Fumaca Preta. Peer: “Deze multicultiband gaf een spetterend optreden op het onvolprezen Valkhof Festival afgelopen zomer.” 
 
Zakelijk gezien gaat het Peer en de Waaghals goed. Streaming audio diensten als Spotify of online verkopen lijken de speciaalzaak niet te raken. Hoewel de cd-verkoop opnieuw daalt in 2014 maakt vinyl heel veel goed: “De opkomst van vinyl lijkt niet te stuiten. Mijn verwachting voor het komende jaar is een verdere groei met mooie releases!”