Kristal kijken met The Hubschrauber

“Na vier jaar vinden we dat we muzikaal wel wat te vertellen hebben…”

Egbert Middelink ,

Samen met bekenden uit de Gelderse muziekscene kijkt 3voor12 gelderland terug op het jaar 2014. Maar we werpen ook een blik in de toekomst: wat gaat 2015 ons brengen? Deze keer kijken we in de kristallen bol met Erik Harings (gitarist) en Robbie Gerbrands (drummer) van The Hubschrauber.


Hoe kijk je terug op 2014, wat waren de hoogtepunten?

Robbie: “Ik kijk terug op een heel wisselend jaar. We begonnen ambitieus en hadden behoorlijk wat plannen. Zeker in het begin van dit jaar ging het goed en hadden we een aantal mooie optredens en plannen voor opnames. Dit viel in het water toen Otto een poliep bleek te hebben. We moesten dingen uitstellen en alles duurde veel langer dan gepland. Daardoor hebben we wel behoorlijk wat nieuwe mensen leren kennen en veel geleerd in het afgelopen jaar.”

Erik: “Hoogtepunten waren vooral de momenten dat de losse eindjes bij elkaar kwamen; het tot stand komen van de nieuwe EP, het besluit om in zee te gaan met Nautamix Studio. Dat soort dingen. Verder hebben we gespeeld met De Staat en Navarone. Ook zijn we een weekje op tour in Duitsland geweest. Dat was erg gaaf.”

Wat waren de dieptepunten?
Erik: “Dieptepunt is eenvoudig aan te wijzen; Otto die een poliep op zijn stemband had en daaraan moest worden geopereerd. We moesten onze plannen drastisch aanpassen, want ja, daar kun je verder weinig aan doen. Wel hebben we, zo goed en zo kwaad als dat ging, geprobeerd ook daar iets positiefs uit te halen. Dat is denk ik wel gelukt: niet alleen zijn we closer geworden met Daan van Haren, die in Duitsland voor Otto inviel als zanger, maar ook zijn we ons veel bewuster geworden van het belang van zang en de balans met de muziek.”

Robbie: “Aanvullend daarop ook omdat al onze plannen hierdoor met een half jaar vooruitgeschoven moesten worden en we ongeduldig begonnen te worden. Uiteindelijk is dat weer helemaal goed gekomen. Wellicht is het achteraf maar beter ook dat we wat langer hebben gewacht met opnemen!” 
 

Welke band was voor jullie de verrassing in 2014 en waarom?
Erik: “Dat Navarone succes heeft, is op zich geen verrassing. Wel is het heel mooi om te zien hoe nog een Nijmeegse band zó aan het groeien is en aan het doorbreken. Daarnaast heb ik tijdens Stukafest de band Achterdochtig van Bram Derksen gezien. Dat heeft een diepe indruk achtergelaten.” Robbie vult aan: Vinticious Versions van De Staat kwam als een verrassing! Die vind ik erg goed gelukt.”

Naar welke Gelderse band moeten we uitkijken in 2015? 
Beiden zijn het eens over het moois wat Daan van Haren maakt: “‘Dan Hair’ heeft laatst zijn eerste solo-optreden gedaan. Hij gaat ook mee op tour als we onze EP uitbrengen. Intussen werkt hij aan zijn plaat en daar verwacht ik veel van!” Erik is verder ook nog erg benieuwd naar het nieuwe werk van Roy Santiago.

Wat kan het publiek in 2015 van jullie verwachten?
Erik: “Wat onszelf betreft: wij gaan natuurlijk onze tweede EP I Want To Buy A Farm With You uitbrengen op 6 maart in Brebl, Nijmegen. Daar zit een tour aan vast en we gaan onder andere terug naar Duitsland. We zijn ook bezig te onderzoeken om naar Rusland, Estland en Letland te gaan. Engeland staat waarschijnlijk ook op het programma. Nederland gaan we uiteraard ook platspelen!”

Welke wens zien jullie zelf nog graag in vervulling gaan in 2015?
Erik: “Nou ja, als die tour slaagt, hoor je mij niet klagen. Als we dan ook nog eens naar bijvoorbeeld Noorwegen zouden kunnen gaan, ben ik helemaal blij.” Robbie: “Veel spelen voor veel publiek en dat de EP goed wordt ontvangen!”