Kristal kijken met René Rutten

“Ik ben bezig met een band uit Den Haag, maar mag er nog niets over zeggen…”

Egbert Middelink ,

Samen met bekenden uit de Gelderse muziekscene kijkt 3voor12 gelderland terug op het jaar 2014. Maar we werpen ook een blik in de toekomst: wat gaat 2015 ons brengen? Deze keer kijken we in de kristallen bol met René Rutten, gitarist van The Gathering en tegenwoordig vooral bezig met producen en audio mastering.

René heeft de Nijmeegse winter ingeruild voor een zomers gevoel van Chili. Daar kan hij privé en zakelijke aangelegenheden combineren. In Chili is hij betrokken bij een paar bands: Bauda, Milotante en Diogenes. Ook het gitaarbloed blijft kriebelen en René gaat een paar optredens doen samen met Bauda. “Benieuwd hoe een mannelijke stem uitpakt bij een paar nummers van The Gathering”, aldus René.

Hoe kijk je terug op 2014 en wat waren je hoogtepunten?
"Het was een hoogtepunt voor mij om Slowdive weer te zien. Ik heb ze ooit begin jaren negentig in Eindhoven gezien als voorprogramma van The Cranes, geloof ik. Helaas ging er een versterker kapot waardoor de band maar twintig minuten speelde. Het was dus echt een droom voor me die uitkwam. Ik vond het een erg goed concert op Best Kept Secret!

En het was natuurlijk ook een hoogtepunt om met The Gathering ons 25-jarig bestaan te vieren in een twee keer uitverkocht Doornroosje in Nijmegen. Zo mooi om weer met bijna alle ex-bandleden op het podium te staan. De sfeer was er en de chemie kwam ook weer terug. Daarbij kwamen er mensen uit heel veel verschillende landen kijken… vanuit Australië tot Noord-Rusland en van Canada tot Zuid-Chili, en dat maakt het helemaal uniek!"

Wat waren de dieptepunten?
"Moeilijke vraag, die heb ik niet gehad! Althans als je de ongelofelijk moeilijk in elkaar te zetten webshop voor The Gathering buiten beschouwing laat…"
 

Welke band was voor jou de verrassing in 2014?
"Warm Graves uit Duitsland, check deze band maar eens. Misschien wel een aangename verrassing op het komende Eurosonic/Noorderslag in Groningen!"

Naar welke Gelderse band moeten we uitkijken in 2015? 
"Ik denk Zamora uit Nijmegen; mooie liedjes met liefde en emotie geschreven. Verder heb ik met Mannheim uit Arnhem en Nijmegen een eerste plaat opgenomen. De band toert nu door Europa. Als de heren nog zo’n plaat kunnen schrijven, gaan we daar zeker meer van horen!"

Wat kunnen we in 2015 van je verwachten?
"Ik ben nu bezig met Bauda; de mix en mastering is net af, erg mooie muziek! En in februari begin ik met een band uit Den Haag, waar ik nog niks over kan zeggen. Verder heb ik niks staan. Daarnaast brengen we als The Gathering nog een live cd/vinyl uit van de show in Doornroosje. Die zal ergens in de lente/zomer uitkomen. Ik kan niet wachten om met de mix te beginnen."

Welke wens zie je nog graag in vervulling gaan in 2015?
"Ik heb wel duizend wensen en ook geen één. Als ik kan blijven doen wat ik nu doe, dan ben ik gelukkig en heb ik geen wensen nodig. Maar als ik één wens mag doen, dan wil ik graag samenwerken met Slowdive."