Kristal kijken met Grasnapolsky

De glazen bol laat zien: “Meer dansen, meer rauw en ook nog een beetje lief…”

Egbert Middelink ,

Samen met bekenden uit de Gelderse muziekscene kijkt 3voor12 gelderland terug op het jaar 2014. Maar we werpen ook een blik in de toekomst: wat gaat 2015 ons brengen? Deze keer kijken we in de kristallen bol met Grasnapolsky’s programmeur Jelte Heringa.

Hoe kijk je terug op 2014?

Als ik namens het festival mag spreken: we hebben een prachtig 2014 gehad. Mede dankzij een zeer succesvolle editie van Grasnapolsky dat dit jaar voor het eerst op Radio Kootwijk plaatsvond. Een echt hoogtepunt: plek, publiek, artiesten en reacties overtroffen onze stoutste verwachtingen. Een prachtige locatie, de Veluwe, en uitverkocht. Ik heb zelf op die editie mogen optreden met Klarälven en Most Unpleasant Men en ben daarna aangenomen als de nieuwe programmeur van het festival. De rest van het jaar zijn we direct doorgegaan met de organisatie van Grasnapolsky 2015, dat er nu alweer bijna aankomt. Leuk om daarin nu een rol te mogen spelen!

Wat waren de dieptepunten volgens jou?

Dat we voor de editie 2015 op zoek moesten naar een ander bungalowpark, omdat we gaan groeien. We waren heel blij op de oude stek, dus dan doet het een beetje pijn om weg te moeten. Maar gelukkig worden we met open armen ontvangen op het grotere bungalowpark Landal Rabbit Hill.
 

Welke band was de verrassing in 2014 en waarom?

Sunbow, omdat hun (eerste!) optreden een van de hoogtepunten van Grasnapolsky 2014 was en ze inmiddels al weer uit elkaar zijn. De zaal stond bomvol, terwijl er nog geen album uit was. Sunbow had een naam bedacht omdat dat dat moest om te kunnen spelen en dit hun eerste optreden was. Iedereen was lyrisch. Dat is waarom het festival bestaat: ontdekken. De band was één van de onbekendste namen.

Naar welke Gelderse band moeten we uitkijken in 2015?

Mountain States uit Nijmegen. Al geen volstrekt onbekende meer en onder andere op het Valkhof Festival afgelopen zomer maakten ze veel indruk. Toch denken wij dat hun EP en shows in 2014 slechts een bescheiden opmaat waren van de explosies die zij in 2015 gaan veroorzaken. Uiteraard staan ze bij ons!

Hoe gaan jullie te werk om dé Gelderse band voor 2015 in de programmering op te nemen en welke band gaat dat wat jou betreft worden?

Zijn, haar of hun boeker bellen en vragen of men wil komen spelen is een vaak gehanteerde en succesvol gebleken tactiek. Zo ook bij Julien Mier. Rondom Grasnapolsky verschijnt er nieuw werk van zijn hand, waar wij hoge verwachtingen van hebben.

Wat kan het publiek van Grasnapolsky in 2015 verwachten?

Een nieuwe editie, wederom in Radio Kootwijk. Vertrouwde elementen, zoals veel mooie, warme liedjes, waarbij je een traantje weg moet (mag!) pinken. Meer dan eerder zijn er op onze planken ook warmbloedige dance-acts, wat experimentelere en wat steviger acts te zien. Meer dansen, meer rauw en ook nog een beetje lief dus.

Welke wens zie je zelf nog graag in vervulling gaan in 2015?

Dat we net zo'n intense, succesvolle en bijzondere editie hebben als in 2014. En dat David Bowie belt of hij mag komen spelen!

Grasnapolsky is een intiem winterfestival op een ongewone locatie: in het oude zendstation van Radio Kootwijk midden op de Veluwe. Op 6, 7 en 8 februari 2015 is het gebouw met een robuust, donker, kathedraal-achtige uitstraling voor de tweede keer ‘host’ voor een uniek festival in Nederland. Het is een festival met een mooie balans tussen de bekendere artiesten en nieuwe pareltjes in de indie-, singer-songwriter- en elektronische muziek.