Kristal kijken met Down The Rabbit Hole

De glazen bol laat zien: "vrijdag wordt een volledige festivaldag!"

Aukje Verstegen ,

Samen met bekenden uit de Gelderse muziekscene kijkt 3voor12 gelderland terug op het jaar 2014. Maar we werpen ook een blik in de toekomst: wat gaat 2015 ons brengen? Deze keer kijken we in de kristallen bol met Bente Bollmann van Down The Rabbit Hole.

Hoe gaan jullie je 2014 herinneren?
Als een heel mooi jaar! De eerste editie van een festival is natuurlijk altijd spannend, maar we kijken erg tevreden terug. De Groene Heuvels bleken fantastisch te werken als festivallocatie. Er was een relaxed maar gretig publiek en de sfeer op het terrein was precies als gehoopt. De show van Damon Albarn was intens, niet alleen doordat hij bekendmaakte dat Bobby Womack zojuist was overleden en hem dat zichtbaar aangreep maar vooral ook doordat hij iedereen met zijn muziek bij de strot greep. Een dag later was het bij The Black Keys een groot feest: ze speelden een gedeelte van hun gloednieuwe album, aangevuld met klassiekers. Persoonlijk vond ik The Soft Moon een hoogtepunt: een psychedelische post-punk band uit Californië met een enorme dosis madness in hun retestrakke show. De sfeer op zondag was natuurlijk euforisch toen ‘we’ de achtste finale van Mexico wonnen en de zon ook nog eens doorbrak. De verrassend sterke Foals lieten die avond zien dat ze headlinerwaardig waren. Gedurende het hele weekend heen was het te gek om te zien hoe veel bezoekers zelf meededen aan het bouwen van de Tower of Bouwer, rockten bij het geheime Wilde Haren feestje of zaten te genieten rondom het kampvuur bij de Vuurplaats. 
 
Wat kunnen we verwachten voor 2015?
De opzet van Down The Rabbit Hole (DTRH) blijft grotendeels hetzelfde. Het muziekprogramma vormt het uitgangspunt en speelt zich af in drie tenten. Daarnaast is er een aantal veldjes met elk hun eigen sfeer en uitstraling: wereldjes op zich. Hier is ook muziek maar je kunt er ook lekker eten en van alles zelf doen. Op dit moment zijn we met diverse kunstenaars en groepen in gesprek om nieuwe projecten te ontwikkelen. Het meer en bos zijn ook weer onderdeel van het festivalterrein. Vlotten bouwen op het meer was afgelopen jaar erg populair en leverde hilarische situaties op. Het meer is natuurlijk zeer uitnodigend om meer op te doen… 

De festivallocatie is van zichzelf al erg mooi maar we proberen het natuurlijke en rustige karakter dmv aankleding en decoratie te versterken. Hoe dat er precies uit gaat zien, is moeilijk te omschrijven en moet je gewoon maar gaan zien!
 

Is het concept van 'hip-je-hopje', randprogramma, bouwpakketten en geheime feestjes ook dit jaar weer van toepassing?
Ja, grotendeels wel maar we geven er natuurlijk wel een andere invulling aan en blijven het doorontwikkelen. Het muziekprogramma is de spil. Wanneer er een act op het hoofdpodium speelt, is er niets op de andere podia waardoor de hoofdacts alle ruimte en aandacht krijgen. Voor DTRH zijn alleen driedagenkaarten verkrijgbaar en als bezoekers zo’n lange periode op een festival verblijven, is er ook behoefte om andere dingen te doen dan naar optredens kijken. Daarom komen er weer diverse projecten waar bezoekers aan mee kunnen doen en zijn er andere, onverwachte programmaonderdelen. Niet alles wordt van tevoren aangekondigd!

Wat verwachten jullie van de bezoekersaantallen (jullie willen op den duur naar 35.000 man) in verhouding tot kleinschalig en intiem? Grote tenten en knusheid; gaat dat wel samen?
DTRH moet nog wel wat groeien omdat het anders financieel niet mogelijk is een dergelijk festival te organiseren. Maar voordat we op 35.000 bezoekers zitten, zijn we jaren verder. We hebben gemerkt dat de ruime opzet en de relaxte sfeer door een groot deel van de bezoekers erg wordt gewaardeerd. Daarom willen we niet te hard groeien: je blijft als bezoeker alle ruimte houden om over het terrein te dwalen zonder dat je in een mensenmassa verzeild raakt. De festivallocatie is enorm en alleen al op het hoofdveld passen 35.000 bezoekers. Daardoor blijft ook in de toekomst het ruimtelijke gevoel intact en is DTRH een relaxed oord waar je feest kunt vinden maar ook je ruimte kunt pakken. 

Het programma op de vrijdag begon pas later die dag en daarmee kwamen de bezoekers ook later op gang. Komen er dan toch dagtickets in 2015?
Nee, we gaan geen dagtickets doen: alle bezoekers duiken drie dagen mee het festival in. Je beleeft het festival dan op een andere, intensere manier dan wanneer je maar een dagje komt. Dat vinden we erg belangrijk. Nieuw is wel dat de vrijdag dit jaar een volledige festivaldag is en het programma dan ook al vroeg begint. Bezoekers kunnen al op donderdag arriveren zodat ze niets hoeven te missen. Meer ticketinformatie volgt binnenkort. 

Er werd vooral veel nagepraat over dingen als het ‘geheime’ Wilde Haren-veldje en spontane feestjes her en der. Dit in tegenstelling tot de gangbare danstenten die niet altijd vol zaten. Wat kunnen we nu van het nachtprogramma verwachten? 
Net als vorig jaar is er een muzikaal nachtprogramma in de Teddy Widder en de Fuzzy Lop maar zijn er her en der over het terrein ook kleine feestjes die spontaan ontstaan. De combinatie van Rabbit Radio waar DJ’s de beste alternative acts draaien en een meer elektronisch programma werkt goed. En vergeet ook de Vuurplaats niet: daar gebeuren ’s nachts veel bijzondere dingen en je kunt er lekker aan het kampvuur zitten. Kortom: ook diep in de nacht kun je over het terrein struinen en kom je van alles en nog wat tegen. We zijn op dit moment volop met de programmering bezig en verwachten binnenkort de eerste acts aan te kondigen. 

DTRH valt dit jaar samen met Glastonbury, Roskilde en Rock Werchter. Is dat handig?
Jazeker! En dat is bewust gedaan: er zijn dan veel acts in West-Europa die daardoor ook gemakkelijker in Beuningen kunnen langskomen. Roskilde zit dan trouwens nog in de ‘opwarmfase’ omdat hun echte festivalweekend een weekend later is. 

What's HOT in 2015?
Festivals als korte vakantie.
Festival all day & night! 

What's NOT in 2015?
Een meerdaags festival voor een dagje bezoeken. 

Down The Rabbit Hole vindt komend jaar plaats op 26, 27 en 28 juni. De eerste namen worden binnenkort bekend gemaakt.