Dag des Oordeels: Donnerwetter

Erik Damen ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes en het zwarte goud. Deze keer het debuutalbum van Donnerwetter.

Dat Rocco Ostermann niet van stilzitten houdt, mag zo langzamerhand wel duidelijk zijn. Naast de Achterhoekrockband The Bruurkes en Shaking Godspeed, dat eind augustus nog op de proppen kwam met het sterke derde album Welcome Back Wolf, is hij actief in Donnerwetter, als frontman dit keer. Deze band maakt alternatieve singer-songwriter rock, waarbij een voorliefde voor artiesten als Tom Waits en Frank Zappa duidelijk hoorbaar is. Donnerwetter brengt nu hun titelloze debuut uit, op vinyl en cd, terwijl er al weer zoveel muziek is gemaakt dat er al genoeg materiaal is voor de volgende plaat.

Naast zanger Rocco, die ook gitaar en banjo speelt, bestaat Donnerwetter uit tweede gitarist Wout Kemkens, de frontman van Shaking Godspeed, Matthijs Stronks speelt bas en toetsen en achter de drumkit zit Mike Visser. Op hun debuutplaat staan tien nummers, die allen verschillen in stijl en sfeer. De plaat opent met Dance, een nummer dat al eerder dit jaar op 7” verscheen. Zoals de titel al doet vermoeden is het nummer ontzettend dansbaar. Niet alleen zit de muziek van Donnerwetter vol tempowisselingen met veel akkoorden, ook maakt Rocco Ostermann maximaal gebruik van zijn stem, die soms binnen een nummer van fluisterzacht naar doordringend hard kan gaan. Volledig afhankelijk van wat de song nodig heeft.

In de muziek van Donnerwetter spelen de teksten een belangrijke rol, waarbij niet alles meteen duidelijk hoeft te zijn. Soms is het poëtisch, dan weer rauw en ongepolijst. Dressed Up is een goed voorbeeld van het eerste, terwijl bijvoorbeeld Mojo Hand gaat over vuistneuken. Een ander sterk punt is dat het album van Donnerwetter echt naar de finale toewerkt. Silent One, het langste nummer van de plaat, kent een erg sterke opbouw, om vervolgens te eindigen met Crosseyed Dog, dat zo op het repertoire van Tom Waits had kunnen staan.

Donnerwetter heeft hiermee een visitekaartje afgegeven om u tegen te zeggen. De muziek van Shaking Godspeed ging al ver over de provinciegrenzen, maar dat moet ook zeker met het album van Donnerwetter gebeuren. Spannende, vernieuwende singer-songwriter rock met een twist.

Donnerwetter speelt donderdag 18 december hun releaseparty in Luxor Live in Arnhem.