#10jaar3voor12gld Scheepspraat: Alex van der Hulst interviewt Klaas-Jan Gräfe

"Toen ik hier kwam, kende ik alleen Frank Boeijen"

Tekst: Alex van der Hulst | Foto's: Vincent Moll ,

In de afgelopen tien jaar telde 3voor12 gelderland maar liefst vijf hoofdredacteuren. Vijf kapiteins, die in de loop van de jaren de koers hebben uitgezet voor dit Gelderse muziekplatform. Maar is het zo gevaren als verwacht? Welk succes zagen zij allang aankomen en welke artiest is juist grandioos gezonken? En wat zouden zij nu eigenlijk graag willen lezen bij 3voor12 gelderland? Om tot antwoorden te komen, interviewen de oud-hoofdredacteuren elkaar. Te beginnen met de eerste twee: mede-oprichter en inmiddels bekend muziekjournalist Alex van der Hulst en zijn opvolger en plaatjesdraaier Klaas-Jan Gräfe.

Aan een tafeltje in het Nijmeegse café Samson zitten de eerste twee hoofdredacteuren van 3voor12 Arnhem-Nijmegen. De fotograaf vraagt ze of dit een speciale plek was in de tienjarige historie van 3voor12 Arnhem-Nijmegen. Even zwijgen de voormalige hoofdredacteuren, totdat Klaas-Jan Gräfe zegt dat hij wel vaak bandjes interviewde in Samson: “Zelfs Navarone in hun begintijd.” De eerste hoofdredacteur (ondergetekende) interviewt de tweede hoofdredacteur. En dat komt goed uit, want met het geheugen van de eerste hoofdredacteur is het niet best gesteld.
A: Help me even, hoe werd je ook alweer hoofdredacteur?
KJ: “Als redacteur was ik in het eerste jaar al betrokken bij 3voor12 Arnhem-Nijmegen. Ik was net in Nijmegen komen wonen. Dankzij 3voor12 leerde ik veel artiesten kennen. Toen ik hier kwam, kende ik alleen Frank Boeijen. Ik sprak dus met Navarone, ik interviewde The Gathering en Anneke van Giersbergen, ik weet nog dat er een hype rond The Pax was. Anderen zagen tegen interviews op, ik vond het heel leuk. Nadat jij stopte, heb ik getwijfeld maar uiteindelijk het stokje overgenomen en zo werd ik hoofdredacteur van beide steden.”
 

Alles voor de lokale scene

A: Het begint me weer te dagen, jij was de sterverslaggever: fanatiek, enthousiast en talentvol. We konden je overal naartoe sturen.
KJ: “Jullie waren heel streng in de lijn dat 3voor12/Arnhem-Nijmegen er alleen voor de lokale scene was. Ik heb nog enorm moeten zoeken naar een lokale link om in 2005 over Rockin' Park in Nijmegen te kunnen schrijven. Uiteindelijk ontdekte ik dat de drummer van Jamie Cullum uit Ede kwam, daar gingen jullie mee akkoord.”
 
A: Welke Gelderse bands zijn groot geworden in en na jouw tijd?
KJ: “Navarone natuurlijk. Black Bottle Riot staat ook op grote festivals maar volgens mij deed dat album weer niet zo veel. Lea ging ook als een speer en toen werd het een tijd stil. En The Kevin Costners heb ik altijd een te gekke band gevonden.”
 
A: En stond De Staat destijds ook niet op één van de eerste Gelderse avonden in Luxor Live?
KJ: “Inderdaad, ik weet nog dat ik voor het landelijke radioprogramma Dubbel Check van  3voor12 een band moest tippen. Ik wilde De Staat noemen en kreeg toen van Torre Florim een eerste versie van Wait For Evolution. Ze vonden het te gek in het programma. Zonder mij had De Staat het net zo goed gered, maar het was een leuk eerste zetje.”

Van Affaire naar Kapelsessie

A: Wat deed jij in jouw periode anders als hoofdredacteur?
KJ: “Ik ging meer redactievergaderingen organiseren, ook begonnen we met café 3voor12, er kwam een overzichtelijke mailing en we werden minder streng over het lokale aspect. Als er een buitenlandse band in Doornroosje kwam die nergens anders in Nederland stond dan vonden we het ook geschikt. In het begin was het zwaar, tot Maarten Wagenmakers en Pieter Kwant gingen meewerken. Die waren bloedfanatiek en zo werd het makkelijker om meer te coveren. Zo werd de organisatie steeds stabieler.”
 
A: Als je op 3voor12 gelderland zou kijken, wat zou je daar willen lezen?
KJ: “Hoe het nu met Merleyn gaat, met reacties van Doornroosje-directeur Toine Tax en programmeur Robert Meijerink. Hoe Nijmegen Rockcity ervoor staat. En hoe gaat het eigenlijk met de rockscene in de stad?”
 

A: Een van de hoogtepunten uit jouw carrière bij 3voor12 was de Affaire toch? Uiteindelijk bespraken jullie álle optredens in de week.
KJ: “Dat klopt, we hadden twee fotografen die alles fotografeerden en er waren ook sessies in onze container. Rutger en Jaap, die dat registreerden, sliepen zelfs in die container uit angst dat hun spullen werden gestolen. Dan kwamen ze 's ochtends bij mij thuis douchen. De video's zetten we op onze eigen site en uit die sessies zijn uiteindelijk de Kapelsessies voortgekomen. Die week op de Affaire maakte mij altijd duidelijk wat je voor elkaar kunt krijgen als je met een enthousiaste groep vrijwilligers werkt. Ik werd uiteindelijk zelf overbodig en kon het toen met een gerust hart overdragen.”

Bovenstaand stuk is geschreven door Alex van der Hulst. Hij geeft het stokje nu over aan Klaas-Jan Gräfe. 
 

10 jaar 3voor12 gelderland

Houd het komende jaar goed onze website en social media in de gaten. In kader van het tienjarig bestaan zullen er regelmatig specials, interviews en artikelen te vinden zijn, te herkennen aan de hashtag #10jaar3voor12gld. Daarnaast organiseert 3voor12 gelderland enkele feestelijke activiteiten, waarin er extra aandacht is voor Gelderse artiesten.