Dag des Oordeels: Smash The Statues

Bertus Elings ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes. Deze keer het nieuwe 10"-vinyl van punkband Smash The Statues.

Albums maken, toeren door Europa, live ‘ass kicken’…Smash The Statues deed het allemaal. En toen? Toen gingen ze uit elkaar. Muziekminnend Nijmegen huilde. Maar inmiddels hebben de tranen van verdriet plaats gemaakt voor vreugdetranen. Tom Nieuwenhuis, Nico van Montfort, Matthias van Hunnik en Bert de Bruijn hebben elkaar, precies drie jaar nadat ze stopten, weer gevonden en Smash The Statues is terug. En hoe!

De comeback wordt gevierd met een 10”-ep, die 27 april uitkomt en waar vier gloednieuwe nummers op staan. Met When Fear Is All Around Us, het album uit 2008, werd de lat flink hoog gelegd. Nieuwe plaat Rise To The Occasion haalt dat niveau echter moeiteloos! Het feit dat de nummers, op Eradication Of Dissent na, redelijk kort zijn, werkt misschien zelfs wel in het voordeel. Zo krijgt de luisteraar een hele korte pauze om vervolgens weer omver geblazen te worden door het geweld van On Ne Matraque Pas L’imagination, of New Kings. Dit laatste nummer onthult trouwens de voorkeur van Smash The Statues voor een republiek boven een monarchie.

Al met al wordt hier tien minuten muzikaal mitrailleurvuur afgegeven dat regelmatig aanvoelt als speedmetal, en doorspekt is van sociale betrokkenheid en kritisch commentaar. Kortom, Smash The Statues zoals we ze willen horen.

Smash The Statues' releaseshow van 'Rise To The Occasion' vindt op 27 april in de Utrechtse ACU plaats. Aanvangstijd 15:00 uur. Entree €6,-. Veganistische snacks van Candy Talking verkrijgbaar