Line-up 30e Music Meeting compleet Line-up 30e Music Meeting compleet

Acht premières, elf volwaardige concerten toegevoegd

, Redactie 3voor12 gelderland

Line-up 30e Music Meeting compleet

Acht premières, elf volwaardige concerten toegevoegd

Redactie 3voor12 gelderland ,

Met de toevoeging van elf volwaardige concerten is de line-up voor de 30th Music Meeting, dit jaar compleet. Zoals ieder jaar introduceert het festival ook dit jaar weer veel nieuwe muziek en musici. Tijdens het pinksterweekend van 7, 8 en 9 juni zijn in het Nijmeegse Park Brakkenstein acht premières te zien.

The Unthanks (UK) is een sensatie in zowel de folkwereld als ver daarbuiten. Met originele bewerkingen van uiteenlopende artiesten zoals Antony and the Johnsons, King Crimson en Tom Waits zijn The Unthanks het bewijs dat folk springlevend is. Op zaterdag zijn zij de slotact op hoofdpodium Apollo.

Renata Rosa (BR) bestudeerde de traditionele Braziliaanse polyfone zangkunst tijdens haar verblijf bij de Kariri-Xoco indianen in de noordoostelijke provincie Alagoas. Op zaterdag brengt ze haar eigen idioom door toevoeging van elementen uit samba de coco, ciranda, toadas en forró naar Mondo. Ook op dit podium het fantasierijke klankspectrum en het aanstekelijke samenspel van Kapok (NL) met KO Brass (NL), de blazerssectie van het Kyteman Orchestra die de verbeeldingskracht en dynamiek binnen de liedjes meer kracht bijzetten. Afdansen doe je die avond met verschillende dj’s en de Gallowstreet Brass Band (NL) met leden van onder andere Jungle By Night, New Grounds Quintet en The Sun Prophets.

Het hoofdpodium wordt op zondag geopend door het Nederlandse elektropoptrio Daisy Bell (NL) samen met Ensemble Gending (NL). Hun programma 'Year Without A Summer' is geïnspireerd op het uitblijven van de zomer in het jaar 1816 ten gevolge van de uitbarsting van de Tambora-vulkaan het jaar daarvoor. Die uitbarsting had wereldwijd drastische klimatologische gevolgen – men zegt dat zelfs de nederlaag van Napoleon bij Waterloo hieraan te linken is: door de ongekend zware regenbuien liep zijn artillerie vast in de modder.

De Pygmeeën van het Aka-volk leiden een nomadisch bestaan in de regenwouden van Centraal Afrika. Hun bijzondere meerstemmige samenzang en polyritmiek bleven dan ook lang onopgemerkt. De groep Ndima (‘woud’ in de taal van de Aka) trad naar buiten en gaat dit jaar met Music Meeting de verdieping in op het Mezzo-podium. Verder toegevoegd op zondag zijn het Hanoi Gipsy Project met de uit Vietnam afkomstige topmuzikant Ngo Hong Quang en de Koreaanse (post-)rockband Jambinai.

Op maandag zijn onder meer twee bijzondere zangeressen toegevoegd: de Portugese revelatie Lula Pena die tweemaal aantreedt - solo én met Hayden Chisholm (première) - en van het eiland La Réunion presenteert Christine Salem haar diepe alt met opzwepende slavenmuziek.

De vijf percussionisten van het Braziliaanse Orkestra Rumpilezz en de Afrikaanse balafoonspeler Aly Keita ontmoeten elkaar voor het eerst in een intiem brunchconcert op het Hortus-podium. Aly Keita treedt later die dag ook op met saxofonist Hayden Chisholm en Azalai o.l.v. Mark Tuinstra. Het voltallige Orkestra sluit met Letieres Leite de 30ste festivaleditie af op hoofdpodium Apollo.

Voor het complete programma, tickets en meer info: zie www.musicmeeting.nl. 

Premières 2014:

Fred Frith's Gravity (UK/VS)
Foltin & Guests * Foltin met Vasko Atanasovski en Natalio Sued (MACEDONIË)
ONJ / Orchestre National de Jazz met ‘Europa/Paris’ Frankrijk
Julia Hülsmann & Theo Bleckmann & Hayden Chisholm & Moritz Baumgärtner Duitsland/Nieuw-Zeeland/VS
Kayhan Kalhor & Erdal Erzuncan met Ali Bahrami Fard Iran / Turkije
Lula Pena & Hayden Chisholm Portugal/Nieuw-Zeeland
Aly Keita & Rumpilezz Percussão Baiana Ivoorkust/Brazilië
Azalai featuring Aly Keita & Hayden Chisholm o.l.v. Mark Tuinstra NL/Ivoorkust/Nieuw-Zeeland/België

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland