Mountain States trapt project Galloway Studio af

...en nam gratis een nummer op

Erik Nijsten ,

Dit jaar stelt opnamestudio Galloway te Nijmegen iedere maand één opnamedag ter beschikking aan lokaal talent. Op die dag worden de muzikant of muzikanten in de gelegenheid gesteld een nummer op een professionele manier op te nemen. Een eerste selectie is inmiddels gemaakt en Mountain States is de eerste jonge talentvolle band die een dag gaat opnemen. Voor 3voor12 gelderland tijd om een kijkje te gaan nemen!

Dennis is zijn gitaarpartij aan het inspelen als ik binnenkom. Terwijl drummer Bart naar de keuken loopt om een bakje koffie te gaan halen, kijkt en luistert bassist Niek aandachtig naar het spel van Dennis. “Het is lastig om nieuwe partijen die net verzonnen zijn direct in te spelen”, aldus Niek. ”We spelen normaal maar met één gitaar. Deze gitaarpartijen zijn meer voor de aanvulling, om het geluid voller te maken.” Vanuit het opnamehok vraagt Dennis of “muziek wat harder mag”. Opnameleider Sebastiaan: “Je kan dit zelf regelen met de volumeknop bij de mixer. Ben je er weer klaar voor? Ja? Goed man, dan maken we nog een mooie opname van je gitaar.”

Terwijl Dennis de gitaarpartij speelt komt Bart zachtjes met de koffie binnen. Hij neemt op een stoel plaats en richt zich volledig op het opnameproces. “Wellicht is het slaan van enkele open akkoorden hier wel mooi”, oppert Sebastiaan. Hij pakt een van de gitaren uit een rek en begint de beoogde akkoorden aan te slaan. Via een microfoon laat Niek aan Dennis in het opnamehok horen wat de bedoeling is. “Gewoon lekker op de snaren raggen”, zegt Sebastiaan tegen Dennis. “Ok? Goed man.”

Dennis zet zijn beste beentje voor en speelt geduldig enkele malen de gevraagde gitaarpartijen in. Vanachter de opname tafel en gezeten in een luie stoel, knikken de hoofden van de andere twee bandleden Niek en Bart mee op het ritme. Als Dennis zich afvraagt of het dubbel spelen van het outro niet “tricky” is, roepen Niek en Sebastiaan in koor: “juist vet!” En dus speelt Dennis een paar keer het outro. De duim omhoog van Niek zegt genoeg. “Dit klinkt zoals ze het willen horen, vet!” Bart klapt tevreden in zijn handen.

 

Terwijl Sebastiaan de verschillende opgenomen tracks bewerkt en af en toe dingen mompelt als “dit staat iets te ver”, kijkt de band aandachtig toe. Nadat er is besloten dat er nog een akoestische gitaar bij de opnames moet, brengt Sebastiaan alles in gereedheid. Nu hebben de drie leden van Mountain States even tijd om het verloop van de dag te bespreken. “We zijn vanaf een uurtje of elf bezig vandaag. We zijn vooral bezig geweest met het geluid. Hoe willen wij dat het klinkt?”, vertelt Niek. “Het is wel wennen”, valt drummer Bart hem bij. “Het is gewoon heel anders dan in het oefenhok. Nu moeten we bijvoorbeeld met een koptelefoon spelen. Ben vooral zo benieuwd naar het eindproduct!” De andere twee bandleden knikken instemmend. “De balans is belangrijk”, vult Dennis aan. “Elk detail hoor je. In het oefenhok klinkt alles wel oké, maar daar hoor je al die details ook niet.”

Of het drietal tot nu toe tevreden is? “Ja!”, klinkt het volmondig. “Wij hebben tot nu toe alleen nog maar in het oefenhok gestaan”, aldus Niek. “Wij hebben ook nog niet live opgetreden. Meedoen met dit project van Sebastiaan is voor ons ook een mogelijkheid om aan het opnameproces te proeven, te ruiken.” “Nadat we te horen kregen dat we deze opnamedag ter beschikking hebben gekregen, zijn we een maand geleden hier voor het eerst op bezoek geweest”, vervolgt Bart. “De sfeer in de studio, de locatie, de ruimte was direct goed. Wij zijn een jaartje geleden begonnen met muziek maken. Wij willen alles goed aanpakken en zijn dan ook blij dat we hieraan mee kunnen doen.” Ook Sebastiaan, initiatiefnemer van dit project, is blij met de eerste keuze Mountain States. “Er zit echt iets in dit nummer. Het verschil tussen voor en na deze opnames is nu al goed hoorbaar.”

Even later is het tijd voor Dennis om de akoestische gitaarpartij in te spelen. “De muziek mag echt iets harder!”, roept hij door de microfoon. “Je hebt de mixer,” antwoord Sebastiaan, “dus je kunt het volume zelf regelen.” Niek en Bart moeten er om lachen. Als Dennis de gitaarpartij aan het inspelen is, kijkt Sebastiaan glimlachend naar Bart en Niek. Zij luisteren echter zo aandachtig naar de opnames, dat het lijkt alsof ze in hun eigen wereldje zitten. De tevreden smile van Sebastiaan ontgaat hen. Dat komt helemaal goed met de opnames.

Ben je zelf muzikant en wil je ook kans maken om eens een professionele studio in te duiken, stuur dan je nummer via www.wetransfer.com op naar: info@gallowaystudio.nl onder vermelding van “opnamedag april” en wie weet sta jij binnenkort al te spelen in een professionele studio!