Trots op Arnhem

Arnhems Trots: nieuwe avond met lekkere muziek uit de Rijndelta

Eelco van Eldijk ,

Rita Verdonk heeft met haar partij Trots op Nederland dan wel het veld geruimd, in Arnhem zijn ze nog steeds verdomde trots op hun stad. Arnhems Trots is een nieuwe avond die om het jaar plaats moet gaan bieden aan de lekkerste bandjes van nu uit de stad aan de Rijn.

Hedenavond is het bovengedeelte van The Move het epicentrum van de Arnhemse muziek. Arnhem als Rijndelta, moeten de organisatoren gedacht hebben, want blues en andere oerstromingen meren aan bij de steiger die The Stage heet. 

Remco Jacobs heeft zich volledig gestort op de blues van menig decennium terug. Hij fungeert, samen met zijn gitaar, als ideale opwarmer van de avond. Maar daarmee doe je hem behoorlijk tekort. De vriendelijke jongeman is namelijk erg gedreven in het creëren van een goede vibe. Hij eert hiermee zijn helden en tracht, op succesvolle wijze, de oude klassieke sound nieuw leven in te blazen. Het resulteert in een sfeervol optreden. Daarbij mag hij zijn McCartney-achtige compositie, die hij schreef voor zijn opleiding, in het vervolg best achterwege laten. De set van vanavond is sterk genoeg en heeft geen beateleske fratsen nodig. Mooi optreden, dat goed ontvangen wordt in dit flink van rook en biertjes doordrenkte decor. 

Het gonst in Arnhem rondom nieuwkomers Deaf Charley. Het is dan ook niet vreemd dat dit ruw spelende en spontane gezelschap geprogrammeerd staat op deze avond. De bluesrockers spelen met een opvallend frisse blik het logische gevolg van de muziek die Remco Jacobs vereert. Elektrische rammelblues vol kwinkslagen naar helden van weleer en gebracht met een energie alsof er wel zes lieden het podium bevolken. Toch zijn het ‘slechts’ twee jongens en een dame achter de drumkit die voor het spektakel zorgen. Hoewel de muziek op momenten nog wat vettiger, feller en puntiger uitgevoerd kan worden, laat Deaf Charley tijdens hun showtje zien dat zij de belofte waarmaken. Als deze band zo doorzet als men nu bezig is, kan dit heel groot worden en mogen zij hopelijk aanhaken bij Ome Jon Spencer’s Blues Explosion. Dat zou een perfecte leerschool zijn voor deze drie getalenteerde sympathico’s. ‘Blues is number one’ en kent geen belemmering door zompige ondergronden. Na de swamps van Arnhem ligt de wereld open voor outlaw Deaf Charley.

De bassist van Deaf Charley mag hierna nogmaals aan de bak. Hij speelt namelijk ook in Space Captain. Echter, hier zorgt hij niet voor de bluesbegeleiding, maar juist voor de funky slab-leiding. De vier fuck-ups van Space Captain zorgen voor een prima dansbaar feestje met hun funkcrossover. Hoewel het optreden veel te lang duurt (doseren is een kunst, mannen!), valt op dat het viertal over een aantal prima nummers beschikt. Deze zouden nog veel vetter aangezet kunnen worden, zoals een mogelijke voorbeeldband als Mother Tongue dat heel goed begrepen heeft. Maar de basis is sterk. Het lokt uit tot fijn gefreak qua spel en ook qua moves. Zolang de Kapitein niet te veel uit koers raakt, is dit een leuke band om te boeken en/of in de gaten te houden.

The Heat maakt het avondje compleet. De band stampt het laatste jaar met ferme stappen door het muzikale landschap  en draait ook deze avond zijn hand niet om voor een potje sublieme rockmuziek. Hoewel hun sound helemaal niet zo divers is, verveelt het viertal geen moment. De nummers zijn sterk, de performance doet de rest. The Heat is gezegend met een stel zeer goede muzikanten. Een heerlijk spelende drummer en een stevig ronkende bassist. Voeg daarbij de losjes spelende gitarist in Hendrix-stijl en een fabuleuze zanger/toetsenist completeert het geheel. Het is een hechte band die zijn spel en stijl zo sterk beheerst dat de termen autonoom en authentiek direct opborrelen. 60’s/70’s bluesrock’nroll in optima forma. The Heat is verslavend goed en excelleert volledig wanneer zij losgaan tijdens een langer nummer aan het einde van de set. Je wilt ze dan ook zo snel mogelijk weer aan het werk zien. En kijk aan, 30 april spelen ze op Oranjepop in Nijmegen en mogelijk vlak daarna weer tijdens een aangenaam feestje van Nijmegen Rock City. Gaat deze band zien, liefhebbers van (h)eerlijke muziek!

The Heat is een band om te koesteren en zij mogen trots zijn op waar ze mee bezig zijn. Maar ook de optredens deze avond van Deaf Charley, Space Captain en Remco Jacobs zijn van hoog niveau. Arnhem mag trots zijn. Wat een fijne avond en wat een leuk initiatief, dat hopelijk echt een vervolg krijgt met dit muzikale kaliber.
Ondergetekende meert weer af richting hipsterville Nijmegen en is stiekem een beetje jaloers op zo veel goeds aan de andere kant van de rivier(en). Ach, bij de buren is het moeras toch altijd groener...