Behind the Corner editie 8: een mooie afsluiter van het seizoen

Onvergetelijke avond met veel gastmuzikanten en Captains

Taggi Eenstroom ,

De laatste officiële editie van Behind the Corner voor dit seizoen was weer een succes. Veel diverse stijlen muziek passeerden de revue. Tijdens de afsluiter van de avond speelde huisband Hooked met gastmuzikanten als Bauke Bakker en de gebroeders Pablo en Luka van DeWolff. En er waren deze avond maar liefst twee Captains op het schip: Captain Albatross en Space Captain. Missie geslaagd!

Het blijkt dat men steeds weer terug keert naar Behind the Corner: er lopen veel vaste bezoekers rond. En dat is ook met een goede reden. De line-up van dit kleinschalige gebeuren weet aardig te overtuigen. Ook veel beginnende bandjes kiezen er voor om juist hier de spits af te bijten. En dat leverde al meer dan eens prettige optredens op.

Ook vanavond is dit het geval. Te beginnen met Yellow Suitcase. Dit trio bestaande uit twee dames en één heer speelt vanavond een eerste show. Zij zijn nu een half jaar samen. Met een keyboard, drumstel en bas weten zij een vrij originele sound neer te zetten. Zangeres Roos van den Broek heeft een prettig stemgeluid. Zij weet de muziek overtuigend over te brengen met een zuivere maar toch krachtige klank. De melodieën zijn daarnaast pakkend. Het geheel klinkt echter nog wel wat rommelig en de band is nog niet voldoende op elkaar ingespeeld. We zien hier nog een roos in de knop, maar wel een die aangenaam weet te verrassen. 

Op het hoofdpodium staat daarna het vierkoppige Captain Albatross. De heavy grunge-achtige rock knalt de zaal in. Over het flinke gitaargeweld klinken de rauwe en stevige vocalen van Hans Kolenbrander, ook wel Captain Albatross genoemd. Met een potje stevig drumwerk en bas komt het wel binnen. Maar na enkele nummers wordt het wat veel van hetzelfde. De rechttoe-rechtaan-rock had wat minder immer gerade aus mogen zijn. 

Op het kleine podium wordt vervolgd met het uit Groenlo afkomstige Thee Black Albinos.  Gewapend met een drumstel en twee gitaristen vuren zij hun 60’s garagesurf op de zaal af. Deze lichte kost is goed dansbaar, en het drietal heeft zichtbaar plezier. Op het podium wordt gaandeweg veel bewogen. Nummers als Pipeline en Witch hebben een aanstekelijke sound. Door het gebrek aan een bassist klinkt het geheel echter wel wat vlak. De gitaren zijn in samenspel hier en daar wat onsamenhangend. Dit geeft het optreden een wat rommelig accent.

Veelzijdig muzikant Alan Gascoigne is vanavond ook van de partij met het naar hem genoemde trio. Zijn muziek wordt gekleurd door blues, country, rockabilly en vele andere stijlen. Vrij  duidelijk is dat de heer Gascoigne al een aardig tijdje meedraait. Hij en zijn band klinken als een geoliede machine, waar met groot gemak de prachtigste deuntjes uit komen. Het gitaarspel van de man is van hoog niveau. De twee andere bandleden (contrabassist en drummer) geven het geheel de perfecte glans. De heren spelen eigen materiaal, maar ook covers, bijvoorbeeld van Elvis Presley en The Golden Earring. Ze weten deze zo’n eigen draai te geven dat het bijna eigen nummers lijken. Het geheel mist helaas wel wat sprankeling, het komt wat statisch over.

De grote verassing van de avond is toch wel Space Captain. Deze jonge band heeft sinds januari 2013 de debuutplaat uit. Het is dan ook knap om te zien hoe strak zij al op elkaar ingespeeld zijn. Bovendien is het muzikaal gezien veelzijdig en weet de band  daarmee de aandacht goed vast te houden. Zanger Twan Stoffels weet te overtuigen met zijn stevige rap. Hij weet het passievol en met doorleefde zang over te brengen.

Huisband Hooked staat weer garant voor een waar feestje. Naast de vaste club die er al niet om liegt, zijn er vanavond veel extra muzikanten aanwezig. De eerste gast van de avond is drummer Bauke Bakker (o.a. Krystl en Bertolf). Deze eigenzinnige muzikant is in de wieg gelegd voor groove. Naast zijn uitstekende drumwerk blijkt hij ook te beschikken over een mooi stemgeluid. De combinatie van deze twee vormt bij een nummer van Paul Simon en Sting dan ook de perfecte match. Later op de avond komen ook zanger Hans Kolenbrander (Captain Albatross) en Alan Gascoigne en Leon Nijman (Alan Gascoigne Trio) nog even een nummertje meespelen. De sfeer op het podium is meer dan uitstekend.  Opvallend is dat zowel het publiek als de band erg genieten. Bij deze afsluiter van de avond komen de broers Pablo en Luka van DeWolff ook nog een paar deuntjes meespelen. En vanaf dat moment is het een komen en gaan van diverse muzikanten die de bühne betreden. Zanger Arjan de Bree (Steamroller) zingt een nummer mee, waarna hij weer wordt afgewisseld door Lawrence Mul (The Bloody Honkies). Ook wordt er tot drie keer toe gewisseld van drummer: Luca, Bauke en dan weer Mike Visser (The Backcorner Boogieband). Zelfs de gitaristen Vedran Mircetic (Steamroller, De Staat) en Meindert Bussink geven hun gitaar even af aan gitaarleerlingen van Vedran die mee mogen spelen. Het is klaarblijkelijk een gedenkwaardige avond voor velen, en niet alleen voor het publiek.

Een waardige afsluiter van een reeks aan prachtige muzikale ervaringen uit de Achterhoek. Behind the Corner heeft veel ruimte gegeven aan nieuwe bandjes. Maar ook aan reünies van oude bands. Dit seizoen heeft daarbij ook een enorme veelzijdigheid laten zien aan muziek. De liefhebbers hoeven niet te treuren, want ook al is het officiële seizoen nu afgelopen, organisator Meindert Bussink heeft nog het nodige in zijn grabbelton voor de aankomende maanden.

Op 11 mei is er eerst nog de speciale metal-editie Behind the Metal. Deze vindt eveneens plaats in de Radstake te Heelweg. Op deze avond spelen onder andere Neckbreak Nation, Wicked Mystic, Thirsteth en een speciale samenstelling van Hooked!

Daarnaast is er 17 augustus het Behind the Corner-festival. Er is al een reeks prettige bandnamen bekend gemaakt: onder andere Birth of Joy, Villa Zeno, The Backcorner Boogieband en de Tenement Kids. Meer info volgt.