Eerste Behind the Corner Eerste Behind the Corner

Van blues naar trance, maar één ding gemeenschappelijk: Achterhoekse muzikaliteit

, Taggi Eenstroom

Eerste Behind the Corner

Van blues naar trance, maar één ding gemeenschappelijk: Achterhoekse muzikaliteit

Taggi Eenstroom ,

De eerste editie van Behind the Corner zit er alweer op. Een muzikale achtbaan waarin vele muziekgenres de revue passeerden. Met slechts één ding gemeen: de Achterhoek. Dat uit één streek zoveel verschillende muziek komt, is iets om trots op te zijn. En dat werd meer dan eens duidelijk tijdens deze avond.

De Achterhoek mag zich flink in de handen wrijven met de hoeveelheid bands die als paddenstoelen uit de grond schieten. In alle soorten en maten, uit alle hoeken en gaten. Niet zo verwonderlijk dat er een mooi initiatief komt, namelijk het door Meindert Bussink opgezette Behind The Corner. Deze site is een eerbetoon aan al het muzikale schoons wat deze streek te bieden heeft. Naast informatie, interviews, filmpjes, etc. worden er ook een viertal avonden georganiseerd in dancing De Radstake in Heelweg. De eerste avond was zaterdag 1 september. Een succesvolle editie met afwisselende muzikale versnaperingen in een toch intieme gezelligheid.

De eerste band is Hadrian’s Wall. Dit drietal afkomstig uit Aalten verzorgt een mooie aftrap van de avond. Hun indiepop is met vlagen zeer overtuigend. Er zit een goede structuur in de band. Een lijn wordt uitgezet en door drumbeats of wisselende gitaarloopjes wordt afwisseling geboden. Dit is een groot pluspunt is, maar het werkt ook in het nadeel van de band. De nummers lijken op een gegeven moment wel op elkaar. Drummer en zanger Timon Hoitink weet zijn stempel op de sound te drukken met zijn opvallende strakke, maar creatieve drumspel. Daarnaast kleurt zijn warme maar ietwat nasale stemgeluid de nummers. Het gitaarspel van Ricardo te Kolste klinkt daarbij dromerig en pakkend. De diepte en kracht is te danken aan de basslijn van Wolter Jetten. Gooi het geheel in de blender en je hebt een band die ook buiten de Achterhoek nog wel eens op kan gaan vallen.

De avond wordt vervolgd door een tweetal dat al de nodige muzikale ervaring heeft opgedaan. Wout Kemkens (Shaking Godspeed) en Rocco Ostermann (Magic Fish) weten gewapend met slechts twee gitaren elk hart voor zich te winnen. Vanaf het eerste nummer weet je dat je naar iets bijzonders zit te kijken. De heren spelen voornamelijk zelfgeschreven materiaal en een enkele cover. Maar het thema blues staat centraal. Opvallend is dat zij een klik hebben en elkaar feilloos aanvoelen. Elke toon klopt, passie wordt vooral niet geschuwd. Wanneer Ostermann zijn strotje open gooit, staat het kippenvel zelfs op delen van je lijf waar je niet wist dat je er kippenvel kon krijgen.  Deze mannen hebben het begrepen. Als luisteraar word je volledig in de ervaring meegezogen. Chapeau chapeau!

Dat deze avond bol staat van afwisseling blijkt uit de volgende band: Kashmir, een Led Zeppelin tributeband. Een paar jonge mensen van ongeveer begin twintig klimmen op het podium. Het blonde menneke wat plaats neemt achter de microfoon lijkt in eerste instantie een normale jongen, tot hij de eerste toon inzet. Met een uithaal waar de ramen het bijna door begeven, blaast hij elke cynicus omver. Alle grootste hits zoals Whole Lotta Love, Immigrant Song en Rock And Roll komen voorbij.  Het geheel knalt en voor het eerst deze avond wordt er gedanst. Op de eerste rij worden de teksten woordelijk meegezongen. Wanneer de band gaat jammen, drinkt de zanger gezellig een pintje in het publiek. Deze band is zijn eigen grootste fan, en dat op een leuke manier.  

Afsluiter van de avond is Justin Vito. Deze dj vult de zaal met zijn opzwepende beats. Nu komen de voetjes pas echt van de vloer. De nummers worden gekenmerkt door een opbouw waarin langzaam wordt toegewerkt naar een hoogtepunt. De stuwende ritmes zorgen er wel voor dat je onmogelijk stil kan blijven staan.

Op BehindtheCorner.nl zijn binnenkort ook interviews en opnames van de artiesten te bewonderen, die tijdens de avond gemaakt zijn. Dus wil je nog even nagenieten of heb je het door een goede of minder goede reden moeten missen? Schroom niet en ga gezellig op de koffie bij Behind the Corner. De tweede editie, met o.a. Villa Zeno, vindt plaats op 29 september a.s.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland