Festival Gevaarlijk GOED, fokking vet

Festival is een artistieke cross-over van stijlen

Sophie Luderer en Edwin Niemantsverdriet ,

Kunstfestival Gevaarlijk GOED biedt een podium aan kunstenaars in alle kunstdisciplines. Een creatieve broedplaats, waar ook de vreemde eend in de bijt uiteindelijk in een warm nest belandt. Omdat we niet overal tegelijk konden zijn, pikken we er enkele hoogtepunten uit.

Tijdens Gevaarlijk GOED gebeurt gevaarlijk veel. Het tweedaagse festival brengt uiteenlopende kunstdisciplines samen, zowel amateurs als professionals, om samen te leren, te inspireren en te creëren. Zowel muziek, dans, urban arts, theater als beeldende kunst, literatuur en film worden tijdens dit festival op de planken gezet. Het resultaat is een artistieke cross-over van stijlen. Zo neemt een sopraan het op tegen een Nijmeegs mannenkoor en deelt een brassband het podium met honderd kinderen die nog maar net muziekles hebben. Er zijn modeshows en breakdance battles. Hiphoptheaterproductie Ugly Duckling kruipt speciaal voor Gevaarlijk GOED uit het ei om een tragikomische kruisbestuiving neer te zetten van ondermeer hiphop, theater, moderne dans, breakdance, blues en klassieke zang. En tenslotte gaan tijdens Gevaarlijk GOED ook nog de videoclips van 'The 48 Hour Music Video Project' in première.

Hiphoptheaterproductie Ugly Duckling

'Het lelijke eendje' van Hans Christian Andersen in een nieuw trainingsjasje, chill(*)! Tot schrik van moedereend komt er een heel lelijk eendje uit één van haar eieren gekropen. Niks, nada warm nest of broederliefde: Ugly D's braddahs dissen hem de osso uit en met een gedeukt zelfbeeld belandt hij op straat. Na vele omzwervingen en fitti's met tokki's en gakka's, ontmoet hij uiteindelijk z'n dushi: Nina Nightingale. Een nachtegaal die hem betovert met haar prachtige operastem. Deze chick raakt hem niet alleen recht in het hart, ze zorgt ook dat hij zijn hart volgt, waardoor hij uiteindelijk zijn ware matties vindt. En zijn ware identiteit.


Ugly D en zijn nieuwe bro vatten het uiteindelijk rappend samen:

'Vroeger wilde ik graag een plek bij me ma,
maar voortaan schijn ik op het podium, 18 karaats
eend wordt zwaan,
Ugly D is de naam
in de vijver,
in een cypher,
snavels kwaken me na.'

Ugly Duckling is met veel oog en oor voor detail gemaakt. Grote oranje patti's, caps in de vorm van een snavel of atti's getooid met pauwenveren of ganzendons, een nonchalante sleutelhanger in de vorm van een vossenstaart; in alles herken je de dieren. Een trekzakspeler en dj verzorgen de muzikale aankleding, welke net zo kleurrijk blijkt. Verschillende genres dans en muziek passeren de revue, van hiphop, moderne dans tot breakdance en rock-'n-roll, texmex, blues en opera. Jammer dat dit sprookje waarschijnlijk geen vervolg krijgt.

*) Wazzzuppp?! - verklarende woordenlijst

Atti: hoed
Braddahs: broeders
Bro: broeder
Cap: pet met klep
Chick: meisje
Chill: relaxt
Cypher: de pit, kring
Dissen: minachtend afkraken
Dushi: schatje
Fitti: gevecht
Fokking: behoorlijk
Gakka: gans
Matties: vrienden
Nada: niks
Osso: huis
Patta's: sportschoenen
Tokki: extreem problematische huurder, asociaal persoon, ook wel kip
Vet: voedingsstof, bron van energie en vitamine A, D, E, ook wel mooi

Picture Book

Project Picture Book is gestart tijdens Gesel XL, waar Gelderse singer-songwriters een voor hun onbekende, oude foto te zien kregen met de vraag: Welk lied woont er in deze foto?. Tijdens Gevaarlijk GOED wordt deze vraag live beantwoord.Sophie Veline, Marcel Verbeek, Peter Lada, Julian Hertz, Nina Vine en On Eva brengen de foto's op verrassende wijze tot leven.

De foto aan de rechterzijde is door On Eva als uitgangspunt gebruikt om onderstaand nummer, opgenomen tijdens een kapelsessie, te maken.

48 Hour Music Video Project

The 48 Hour Music Video Project is een project waarin Gelderse bands samen met filmmakers in 48 uur een videoclip maken bij een bestaand nummer van de band. Tijdens multimediafestival Oddstream werden de bands en de filmteams aan elkaar gekoppeld en ging het project van start. De eindresultaten van de vijf deelnemende teams wordt tijdens Gevaarlijk GOED op een groot scherm getoond. De videoclips tonen een treinreis naar Texel, een achtervolging in Arnhem, een psychedelische worsteling met drank en drugs, een sadistische groupie en een door rampspoed geplaagde ontmoeting.

De meeste prijzen gingen naar Barbarella en SnelSpek Producties voor regie, bandperformance en eindcredits. De overall overwinning ging naar Songs of Aran. De publieksprijs ging naar Emperors en Slaap Vaker Films!

Wil je meer weten over alle videoclips, check dan onze rubriek "Bekijk 't maar" waar we bands en filmers aan de tand voelen. 

Roy van den Ing legde het op de gevoelige plaat vast.