The 48 Hour Music Video Project: Jag & Rei - Ey'tmanieuit

Op 3 november was de finale van The 48 Hours Music Video Project Nijmegen, waarin bands aan filmmakers werden gekoppeld om een clip te maken. We blikken terug met Nick Voerman van Jag & Rei en Jasper Lamers van El Porco.

Kenden jullie elkaars werk al voordat jullie gingen samenwerken?
Jag & Rei: “Nee, nadat we waren gekoppeld aan elkaar hebben we uiteraard naar elkaars werk geluisterd en gekeken.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
El Porco: “Als filmteam gingen we er behoorlijk blanco in. Onze 'facilitator' (Pierre) stond dat weekend op het Oddstreamfestival. Daarom hadden we wel bedacht dat we wellicht één van de lichtshows daar zouden kunnen gebruiken. Toen we bij elkaar zaten kwamen we al snel tot overeenstemming dat we een verhaal wilden vertellen in de videoclip.”
Jag & Rei: “We wilden graag een verhaal vertellen waarin van alles verkeerd ging maar hoe erg het ook was het ons niks uitmaakt want het leven gaat gewoon verder. De clip is dus erg gebaseerd op de titel Ey'tmanieuit.”
El Porco: “Samen hebben we vrijdagavond nog een verhaal bedacht, uitgewerkt in 'globale' shots, waar we het alle drie over eens waren.”

Zijn er nog speciale materialen gebruikt om de clip te maken?
El Porco: “We hadden een dame in politieuniform, een pistool en een gsm die kapot mocht. Voor de rest gebruikten we wat voorhanden was.”
Jag & Rei: “We hebben het genoegen gehad met twee actrices en acteurs te mogen werken.”

Waar hebben jullie de videoclip opgenomen?
El Porco: “Alles is in Nijmegen opgenomen. In en buiten mijn huis, rond de Rabobank op Daalseweg, Valkhof, Lindenberg en natuurlijk in de Hypercube op het Oddstream-festival. Dat was een Kubus met spiegelwanden en een licht-/geluidshow.”

Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
El Porco: “We waren een scene aan het filmen waarin een van de rappers een bekeuring kreeg voor verkeerd parkeren, en toen kwamen er inderdaad twee stadswachten aanlopen met de pennen in de aanslag.”
Jag & Rei: “Naast alle komische stukjes niks. Daarvoor moet je echt de clip zien!”

Wat is jullie favoriete regisseur en waarom?
El Porco: “Moeilijk om er één aan te wijzen. Voor mij persoonlijk misschien toch wel Guy Ritchie. Snatch en Lock,Stock en Two Smiking Barrels heb ik tientallen malen gezien en ze blijven leuk. Dat kenmerkt een goede film. Daarnaast moeten Tarantino en David Lynch natuurlijk ook genoemd worden.”
Jag & Rei: ”El Porco uiteraard!”