Bekijk ‘t maar! Villa Zeno - In Front of the Moon Bekijk ‘t maar! Villa Zeno - In Front of the Moon

Lokale acts met hun clip en het verhaal

, Erik Nijsten

Bekijk ‘t maar! Villa Zeno - In Front of the Moon

Lokale acts met hun clip en het verhaal

Erik Nijsten ,

Video Killed The Radio Star klonk het ooit. Dankzij muziekzenders als MTV, TMF en vooral YouTube zijn videoclips bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. In de rubriek Bekijk ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering: Villa Zeno en filmmakers Dennis Vloedmans en Janneke Bruinewoud.

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
"In de binnenstad en de Scheldetunnel van Antwerpen op 17 April 2011. Het tweede deel in de DRU Cultuurfabriek in Ulft op 11 september 2011."

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij is geworden?
"De band wilde een clip waarin ze in een vreemde stad zouden lopen, maar niet een herkenbare stad als Amsterdam. En het liefst met een buitenlands tintje. Zodoende werd het Antwerpen. Met dit uitgangspunt hebben we een concept bedacht waarin Villa Zeno een ontmoeting zou krijgen met een mooi meisje. Zij gaat de band 'betoveren' en de bandleden meelokken, als een Griekse sirene. Alleen houdt deze band het heft in eigen handen - door middel van de muziek."

 
Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
"De scènes in Antwerpen hebben we in één avond/nacht opgenomen. De scène waarbij de band in botsing komt met het meisje werd onderbroken door een boze Belg die, hangend uit het raam, ons in niet mis te verstane bewoordingen en met een zwaar Antwerps accent te kennen gaf dat we wel erg veel lawaai maakten. Als dat niet snel ophield zou hij de 'flikken gaan bellen'. Hij had eigenlijk wel gelijk, want het was al midden in de nacht."

Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe hebben jullie dit gefinancierd?
"Een tank benzine, zeven pizza’s, een gezinszak friet, twaalf kroketten en wat Red Bulls."

Wie is/zijn de maker(s) van de videoclip?
"Dennis Vloedmans (camera en fotografie) en Janneke Bruinewoud (regie en montage)."

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?
"Voor de opnames hebben we twee fotocamera’s gebruikt: een Canon 5D Mark II en een Canon 7D. Daarmee kun je op hd-kwaliteit filmen door goede (foto-)objectieven. Meestal verlicht door gewoon omgevingslicht en één redhead (in Antwerpen). In de concertzaal hebben we perfecte medewerking gehad van de DRU. Zij hadden een lichtplan klaar dat onze stoutste verwachtingen overtrof. We wilden een 'wall of light' hebben. Die hebben we zeker gekregen!"

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?
"Voor ons was het onze eerste videoclip, dus veel ervaring is er niet. Maar het is vooral belangrijk dat de 'drive' van de band goed overkomt in de clip. Villa Zeno heeft een unieke livesound en beleving. Dat moest hoe dan ook naar voren komen. Maar het allerbelangrijkste is tijdens de opnames veel lol en plezier te hebben!"

Wat is jullie favoriete videoclip/regisseur en waarom?
"De videoclips van popfotograaf Anton Corbijn blijven vandaag de dag nog overeind. Clips als Nirvana's Heart Shaped Box, Enjoy the Silence van Depeche Mode en U2's One zijn allemaal klassiekers. Heel fragmentarisch. Mooi te zien is dat Corbijn zijn eigen fotografiestijl kan doortrekken in bewegend beeld."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland