Class Dismissed: met vlag en wimpel geslaagd Class Dismissed: met vlag en wimpel geslaagd

Aanstormend Nijmeegs hiphoptalent presenteert album tijdens de-Affaire

, Patrick Balkhoven

Class Dismissed: met vlag en wimpel geslaagd

Aanstormend Nijmeegs hiphoptalent presenteert album tijdens de-Affaire

Patrick Balkhoven ,

3voor12gelderland geeft het woord aan: Simon Mamahit, in het dagelijks leven beter bekend als MC Discipline. Simon is creatief leider van Class Dismissed.

Class Dismissed
Class Dismissed een een creatieve werkplaats voor opkomend hiphoptalent. Samen met Paul Hensels van Stichting Pan organiseerden we elke vrijdagmiddag een schooljaar lang workshops en meetings voor opkomend hiphoptalent. Class Dismissed is geen cursus of workshopreeks met een afgetimmerd programma. Juist niet zelfs. We gaan in op wat er leeft, wat de vragen zijn en waar behoefte aan is bij de deelnemers.
De deelnemers komen uit alle hoeken en gaten van Nijmegen. Sommige zijn al iets langer bezig met hiphop maar er waren ook een paar deelnemers voor wie het echt de eerste keer was dat ze met rap en hiphop aan de gang gingen. Dat is juist het coole aan het project. Iedereen kan meedoen. En we hebben wat nieuwe talenten erbij, dat weet ik zeker.

Masterclasses en scenebuilding
De ontwikkeling en het creatieve proces stond centraal bij Class Dismissed. Tijdens de bijeenkomsten werd er veel gesproken over het maken van tracks en productie dus we hebben ook wat professionals erbij gehaald. Zo was er een workshop met Boef en de Gelogeerde Aap en was er een hele vette masterclass van GZA (van Wu Tang Clan). Bij het schrijven van lyrics heb ik zelf ook veel geholpen. Ik vind het belangrijk dat lyrics persoonlijk zijn. Dat de inkt recht uit de ziel loopt en ik de artiest erin herken. Dus meer dan wat rappen over 'auto’s en chicks.' Een goede tekst is toch als een soort handtekening.
Ik hou me al een tijdje bezig met hiphop en ben er zelf ook achter gekomen dat muziekmaken meer is dan een jointje opsteken is en wat lyrics droppen. Het is hard werken en hoe regelmatiger je het doet des te beter het gaat. Dat heb ik ook tegen de deelnemers gezegd. Gewoon elke dag aan de gang, al is het maar een half uurtje. Hoe meer structuur en houvast, hoe meer vrijheid. Dat was dan mijn wijze les.
Een heel belangrijk onderdeel van Class Dismissed en van hiphop in het algemeen is het bouwen aan een goede scene. Hiphop en rappers laten zich niet gemakkelijk vangen in clubjes en netwerken. In Nijmegen is het niet makkelijk om de scene actief op de been te krijgen, zodat ze naar elkaar show gaan, naar de hiphopfeestjes gaan of iets organiseren. Support, daar draait het om. Support elkaar zoveel mogelijk dan ontstaat er een goede scene. Ik weet zeker dat het kan. Absoluut.

Meer dan zestien maten
De meeste deelnemers wilden vooral zoveel mogelijk tracks maken. Daar hadden ze het meeste honger naar. Het maken van beats, zoeken naar de sound. Opnemen is niet alleen een momentopname van wat je op dat moment maakt, denkt en voelt maar het is ook als een permanent marker. Je zet iets neer wat onuitwisbaar is en zo moet het ook zijn. Samen met Rather Real hebben we veel gesproken over sound maar ook vooral over songs maken. Hiphop is voor mij meer dan zestien maten rappen. De zoektocht naar de goede hook of riff of juist naar een mooi refrein, dat is voor mij muziekmaken. En dat heb ik tijdens Class Dismissed zoveel mogelijk over willen brengen.

Baanbrekende generatie
Ik was positief verrast over het niveau van de deelnemers. Het was hoger dan ik verwacht had. Victoire komt eraan, Jan Spek doet hele coole dingen, SCAV, Jeroentje is een ruwe diamant en zo kan ik nog wel even doorgaan. Hou die gasten in de gaten.

Chemie en Alchemie
Het meest trots ben ik nog wel op het groepsgevoel dat er heerste. Het klinkt een beetje soft maar er was echt sprake van een goede vibe en de juiste chemie tussen de deelnemers. Ik voelde me zeker niet de 'mister knowitall' of de projectleider maar meer 'one of the guys' en dat maakte het werken ook zo lekker. Gewoon met zijn allen de wereld veroveren. En ontstond op een gegeven moment ook een echte werksfeer, de drang om goede tracks te maken en alle informatie als een spons op te slurpen werd steeds groter en groter. Dan hebben we toch iets goeds neergezet lijkt me.
Ik zei ook telkens tegen de deelnemers: "je moet gewoon denken dat je bij elke track goud gaat maken en daarvoor op zoek gaan naar het goud in jezelf, als een soort alchemist." Dat probeerde ik zoveel mogelijk over te brengen. Niet alleen maar een mooie productie maken maar alles van jezelf eruit halen. Net zo lang zoeken tot je dat Eureka-moment hebt. Daar heb ik ook hard op gehamerd voordat we de Bigmouth Studio ingingen om de definitieve tracks op te nemen. En dat is heel goed gelukt. De mannen van Bigmouth Studio hebben heel puik werk afgeleverd want ze wisten meteen de goede vibe te vangen en hebben een hele dikke productie gemaakt.
Op het Class Dismissed-album staat ook een track waaraan ik heb meegewerkt, deze heet ook Alchemie. Met beperkte middelen goud kunnen maken, dat is voor mij Class Dismissed.

Simons smaakmakers
Voor mij begon het allemaal met Noah’s Ark van Djiggy Djé. Sticks van de Fakkelteitgroep maakt altijd goede dingen en wat ik ook geniaal vind is Long Hot Summer van Masta Ace. Dat is het beste conceptalbum dat ik ken. Ik ben ook wel onder de indruk van de nieuwe Kraantje Pappie. Niet om de poppy productie maar om de manier hoe hij telkens verandert van flow.

Class Dismissed: Baanbrekende Generatie is te beluisteren op de luisterpaal van VPRO 3voor12 en is (in gelimiteerde oplage) verkrijgbaar tijdens festival de-Affaire en via Stichting PAN. De live-presentatie van het album vindt plaats op de-Affaire, op zondag 15 juli om 22:15 uur op podium De Lift.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland