Circo Simonelli wint finale SVS Live bandcompetitie 2012

Van Oorsprong uit Lichtenvoorde wint de tweede prijs

Arjo de Zeeuw ,

De Soundvision Live Music Award 2012 is een bandcompetitie in Duiven. Dit jaar wordt ze voor de tweede keer gehouden. Bands uit verschillende delen van Nederland doen mee aan deze competitie. Na vier voorrondes en een wildcard-avond, gaat het op 1 december om de prijzen. Steenkoud, The Saucy Jacky Postcard, Circo Simonelli, Van Oorsprong, Blackstroke en Burning Paris zijn de bands in de finale.

De zaal in het CCOG te Duiven is behoorlijk vol met 200-250 man publiek. Dat geeft direct een lekkere sfeer in de gezellig verlichte zaal. Om 20.30 uur opent winnaar van vorig jaar, Knuckles Of Frisco, de avond met een kleine set mooie liedjes. De band speelt goede en professioneel gebrachte songs. Soms klein en intiem, dan weer heftig en vet, maar ook alle gradaties er tussen in. Een geweldige band die elke keer beter lijkt te worden.

Om 21.10 uur begint Burning Paris. De band wordt beïnvloed door Paramore, Foo Fighters en Guano Apes. Ook zit er wel wat drama in de muziek. Dat komt door het grote bereik van de zangeres die dat uitbuit in de composities. Zilla Sessink heeft namelijk een stemgeluid met ballen. Samen met de ruige gitaarrock klinkt het als een klok. Deze mix geeft de band een behoorlijk onderscheidend geluid.

Blackstroke is een postgrunge/metalband met invloeden uit de emo-rock en de hardrock. Dit geeft de band een eigen stijl. De zanger is veel meer een technische zanger met (net als Zilla van Burning Paris) een groot bereik. Hij gebruikt dat bereik goed en brengt zo met lange noten ook het vleugje emo-rock naar voren. Die mix van het expliciete metal drumwerk en de metal gitaarsounds met daarnaast een haast soft basgeluid en zang, geeft de band een echt eigen smoel. Een prima set en een goede band.

Dan komt Circo Simonelli op. Een funkjazzband uit Amsterdam, die zich bediend met stijlelementen uit de funk, jazz, latin en disco. Pak daar toetsen, drums, bass, gitaar, trombone, sopraansax en trompet bij en zie daar, je hebt de ingrediënten voor een ongelofelijk enthousiaste groep muzikanten die samen graag een feestje maken. Ze stralen vakmanschap en plezier uit. Het spat van het podium af. Bandleider Luca Simonelli speelt niet alleen geweldig trompet, hij maakt ook prachtige arrangementen en weet daarnaast het publiek aan te steken met zijn expressieve uitzinnige dansjes op het podium. Met name de dame op de sopraansax (Charlotte Ortmann) is geweldig. Ook het instrument zelf draagt daaraan bij, want we horen niet zo vaak een sopraansaxofoon. Het publiek danst en klapt. Dit is topmuziek op alle fronten, maar ook topvermaak. De vernieuwing zit hier niet zozeer in de muziek op zich. Veel meer is het de frisheid en de lichtvoetigheid waarmee de op zich bekende thematiek is benaderd.

In deze uitgelaten sfeer start Steenkoud, een Nederlandstalige metal-rapband uit Alkmaar. Bij deze band bestaan de basisingrediënten uit grungerock, hardcore en hiphop. De instrumentale basis neigt qua sound naar de metalkant. Samen met de tweestemmige zang, de strakke raps, goede teksten en vooral ook het enthousiasme wat ze op het toneel uitstralen, maakt Steenkoud daar een uiterst vermakelijke en toffe mix van. Dat het genre niet meer zo piepjong is, doet daar weinig aan af.

Van Oorsprong is een poprockformatie uit de Achterhoek, met twee dames en drie heren. De band speelt smakelijke, commerciële poprock van het kwalitatief goede soort. De zangeres, die ook toetsen speelt, heeft een dijk van een stem met een klein hees randje, wat het een bijzonder karakter geeft. De set zit goed in elkaar en muzikaal is het allemaal dik in orde. Wat zeker ook genoemd moet worden is de close harmony. Tweestemmige en driestemmige zang met stemmen die qua klankkleur ook nog eens heel goed passen. En god zij dank is het allemaal loep zuiver. Een geoliede machine met mooie liedjes die zo uit de mouw geschud lijken te worden.
 

De laatste band van de avond is The Saucy Jacky Postcard een metalcoreband uit Arnhem. Een bijzondere band met aan de basis een goede ritmesectie, inventieve gitaarpartijen met passende creatieve solo’s, goede sounds en een frontman/zanger/acteur die het verschil kan maken. Naast het brede scala van zangmogelijkheden die zanger Duncan gebruikt, levert zijn performance, met gebruikmaking van verschillende theaterelementen, een frisheid in het metal genre op. Te oordelen naar de reactie vindt het publiek het optreden uiterst vermakelijk. De combinatie van goede muzikale composities, metal en een stukje theater geeft de band een absoluut eigen gezicht.

Uiteindelijk waren de jury en het publiek unaniem over de winnaars van deze SVS Live. Circo Simonelli wint de eerste prijs, namelijk het opnemen van een ep in de Soundvision studio’s. Van Oorsprong gaat ervandoor met de tweede prijs, het opnemen van een single in dezelfde studio’s.