“Vrouwen in combinatie met bergen drugs”

In gesprek met The Heat

Brecht De Backer ,

Na anderhalf jaar kroegen en festivals afschuimen in en rond Arnhem, is het tijd voor de gozers van The Heat om met hun allereerste ep op de proppen te komen. 14 December is D-Day in café De Kroeg (Arnhem), waar The Heat de ep 7” op het publiek zal afvuren.

"We hebben afgelopen zomer heel erg veel opgetreden, hetgeen fantastisch was om onze naamsbekendheid te vergroten. Maar nu doen we het even wat rustiger aan. Deze eerste ep-release zat er al een jaar aan te komen, maar nu is het dan eindelijk zo ver!” Zo vertelt Tijn Jongendijk, gitarist van The Heat. Oplettende festivalgangers kennen de enthousiaste vier jongens al van hun optredens bij Spijkerrok, de-Affaire, Zonnerock, Bolderpop en Park Open. Indrukwekkend als je weet dat ze al een groot aantal optredens wisten te versieren zonder ook maar enige opname van hun liedjesarsenaal. "We werken hard, volgens een uitgedacht plan. Omdat we ook actief bezig zijn met het commerciële aspect van muziekmaken, hebben we veel connecties weten op te bouwen binnen die kleine rockwereld in en rond Arnhem."

(The) Who is The Heat?

The Heat is een opkomende Arnhemse blues-rockband in een formatie van vier jonge kerels met een hart voor de klassiekers. Tijn Jongendijk wordt vergezeld door Stefan Tims rauwe zangtalent, Ruben Enklaars melodieuze baslijn en Wouter Voogsgeerds grof drumgeweld. Alle vier zijn ze fan van The Who. En het moet gezegd, de vergelijking kan gemaakt worden. Net als de vierkoppige band The Who, is ook The Heat een rockband met duizelingwekkende contradicties. Ze willen zichzelf niet vastkluisteren aan een bepaalde muziekstijl, maar maken liever een lekker tasty brouwsel van genres. Dat is ook meteen wat niemand zal ontgaan bij het beluisteren van 7”. Vier nummers, sterk verschillend qua genre, maar allemaal gedrenkt in een bad van pure rockliefde.

Alles is 7"

Ter promotie van de release-party, willen de vier Arnhem in het teken zeten van het getal 7. Hoe ze dat gaan doen, houden ze nog geheim. Het enige dat ze erover willen loslaten is dat ze verrassend uit de hoek zullen komen. De keuze voor de benaming komt van het feit dat de ep gedrukt zal worden op een zeven inch vinyl-plaat. Er ligt een voorraad van maar liefst vijfhonderd oplagen klaar, die ze zowel online als bij hun optredens zullen verkopen. De nummerbezetting van de plaat begint met hun bekendste, en ook meest typerende, lied Trouble. De drie andere meeknikkers zijn In My Mind, Like You in The Evening en Mountain. Qua thematiek gaan de liedjes over vrouwen, bergen en drugs. Of zoals zij het zelf verwoorden: "Vrouwen in combinatie met bergen drugs."

De nummers zijn een product van een vlotte samenwerking. Elk bandlid heeft een belangrijke input in het ontstaan van de nummers. De goede dynamiek die er onder de vrienden voelbaar is, valt ook op bij het beluisteren van hun plaat. "Eén van de belangrijkste redenen waarom we zo goed op elkaar ingespeeld zijn, is dat we elkaar persoonlijk ook al heel erg lang kennen," zegt Stefan Tim. Tim en Jongendijk speelden al acht jaar lang samen in verscheidene groepjes voor ze in deze droomopstelling terechtkwamen. Ruben en Wouter kennen elkaar al van toen ze nog in de Pampers rondliepen. "Bij ons eerste optreden vorig jaar in Jacobiberg, viel meteen de uitstekende chemie op tussen ons. De interactie en verhouding tussen de instrumenten die we spelen past ook perfect. Gitaar en zang gaat al acht jaar samen, drum en bas al een leven lang. Het klopt gewoon."

Het grote Heat-offensief

Het was even zoeken, maar met 7” heeft The Heat een plaat weten samen te stellen die zijn eigen stijl heeft. Men kan een levendige assortiment van blues, rock, punk en het psychedelische verwachten. Na anderhalf jaar samen spelen, heeft de groep zijn authenticiteit weten te optimaliseren. En dat straalt er ook vanaf. "De laatste twee optredens waren zo comfortabel, het lijkt wel alsof we eindelijk staan waar we zo hard voor gewerkt hebben," vertelt Wouter Voosgeerd. De kroon op het werk is hun kersverse ep en de recentelijk uitgekomen videoclip van Trouble.

Maar van stilzitten is geen sprake. Inmiddels is het kwartet bezig met het plannen van een nieuwe live-ep. Want live, zeggen ze zelf, zijn ze toch nog steeds meer in hun rauwrockend element. De vergelijking met The Who loert weer om de hoek. "Het grote Heat-offensief is begonnen. De clip van Trouble is al gereleased. Nu alleen nog promotie maken voor 14 december. Als de rust is weergekeerd, komt er een live-plaat uit. Zo snel mogelijk, want daar ligt toch echt onze kracht. Het maken van deze plaat heeft ons in de richting van de nieuwe live-versie geduwd," vertellen ze enthousiast.

Maar eerst dus 14 december terug te vinden in café De Kroeg te Arnhem. Voor allen die knallende blues-rock een warm hart toedragen. Of voor hen die de begindagen van een grootse band in wording willen meemaken. Maar ook voor hen die gewoonweg het enthousiasme van de vier verslavend vinden. Met andere woorden: allen daarheen!