Club ¡mm...! is de clubavond van het wereldmuziek-festival Music Meeting. Voor het eerst streek deze clubavond neer in Doornroosje. Er was zowel een live-optreden als een dj-contest. Wij swingden mee en zagen hoe de muziek het verschil tussen generaties liet verdwijnen.

De Music Meeting is een van Nijmegens leukste festivals, maar ieder jaar horen we weer de verzuchting dat er zo weinig jongeren op af komen. Je kunt natuurlijk, zoals Festival Mundial, een paar Nederhoppers in huis halen. Maar met een Lange Frans en Baas B. rek je de definitie van wereldmuziek wel erg op en voor je het weet ben je door je ijsklontjes heen. De Music Meeting probeert daarentegen animo te kweken voor echte wereldmuziek door regelmatig clubavonden te organiseren.

Na geslaagde edities in Merleyn kwam Club ¡mm...! vrijdag 31 maart voor de eerste keer naar Doornroosje. En jawel, het publiek was zeer divers en van alle leeftijden. Maar nog opvallender waren de leeftijdsverschillen tussen de artiesten. Tussen de jongste en de oudste naam op de affiche zat zowaar 63 jaar! Tony Allen, de afrobeatlegende die zelf al op pensioengerechtigde leeftijd is, nam de 77-jarige Fatai Rolling Dollar mee. Deze Nigeriaanse zanger is van grote invloed geweest op grootheden als Fela Kuti en King Sunny Ade, maar is zelf sinds de jaren zeventig in de vergetelheid geraakt. Nu hij een halve eeuw na zijn gloriedagen alsnog op wereldtour gaat, voelt hij zich weer zo fit als een tiener. Hij doet dan ook alle danspasjes die zijn oude lijf nog aankan.

Helaas wil het optreden verder niet echt spetteren, wat vooral komt doordat het grootste gedeelte van het publiek pas halverwege de show binnenkomt. Als de mensen echt enthousiast worden, en één bezoeker zelfs besluit op het podium te klimmen om mee te 'jammen' met zijn rammelaar, is het voor Tony Allen welletjes geweest. Maar nu de jonge dames eindelijk aan het dansen zijn, is Fatai nog niet van plan om het rustig aan te doen, en hij waagt zich direct op de dansvloer. Na het optreden gaat ook de kleine zaal open voor een dj-contest. De Music Meeting had een multi-cultureel gezelschap van jonge dj's uitgenodigd om eens te kunnen draaien voor een gevulde dansvloer.

Onder hen de 14-jarige Micha Miquellizz, de jongste dj-debutant in de geschiedenis van Doornroosje, die laat zien al aardig te kunnen mixen. Zijn set bestaat meer uit house dan uit wereldmuziek, maar er wordt volop gedanst. Dat het niveau van de dj's over de hele linie niet al te hoog is, maakt voor het publiek weinig uit. Zelfs als een dj de startknop van de cd-speler niet weet te vinden, blijft men enthousiast. Van elk plaatje wordt een feestje gemaakt. Omdat sommige dj's meer house of urban draaien dan global, en anderen technisch flink tekort schieten, is de keuze voor juyleden Jairzinho en Özgür vrij snel gemaakt.

Twee dj's draaiden echt global, en twee waren technisch in orde, maar volgens Özgür was het the Funk Ambassador die dit het beste wist te combineren: "Alhoewel zijn set housy was, had hij een eigenzinnige platenkeuze met een global geluid." Wat the Funk Ambassador heeft gewonnen, wordt niet duidelijk, maar wellicht zien we hem begin juni wel ergens op de Music Meeting. De vaste Club ¡mm’ers, dj’s Dré & Johnny Smoke, zijn in ieder geval nog niet aan vervanging toe. Dit koppel moet het niet hebben van hun mixtechniek, maar wel van de fantastische wereldwijde platenkeuze. Zij weten de algehele feest-stemming alleen maar te vergroten. Het doet er dan niet zo veel meer toe dat de door Jazzanova afgevaardigde dj weinig indruk maakt. Alle mogelijke generaties staan dan al met elkaar te dansen. Foto's: Martijn Koster

Club mm

Club mm

Club mm

Club mm

Club mm