Zeven vragen aan... Christ

"De huidige ruimtes van PAN zijn zelfs voor ons te deprimerend"

Bjorn Suttka, ,

Met regelmaat schuift 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen zeven vragen onder de snoet van een interessant persoon uit de Arnhems-Nijmeegse muziekscene. Een producer, een muzikant, misschien een dj of een programmeur. Deze keer: Christ.

"De huidige ruimtes van PAN zijn zelfs voor ons te deprimerend"

Binnenkort verschijnt het langverwachte eerste album van de Nijmeegse metalformatie Another Messiah. Onder de naam Nee brengt de band drie EP's uit en wint in 2001 de prestigieuze Dynamo Open Air Metalband competition. In 2003 volgt de eerste EP onder de naam Another Messiah. Vervolgens winnen ze menige bandcompetitie, krijgen goede kritieken van Aardschok en doen een kleine toer in Oost-Europa. Het nieuwe album is, in tegenstelling tot de EP, geproduceerd door een professionele producer: Joost van den Broek (After Forever, Ayreon, enzovoort). Another Messiah is volwassener geworden en heeft inmiddels een naam voor zijn muziekstijl: post doom. Op 2 oktober is de release van het album. Hoog tijd voor onze zeven vragen voor drummer Christ.

1. Wat is je grootste blunder in je 'muzikale leven'?

Totaal onvoorbereid de studio ingaan. Gelukkig lang geleden, maar nog vers in het geheugen. Dat was zo'n nachtmerrie dat we sindsdien ontzettend neurotisch zijn wat het repeteren van de op te nemen nummers betreft. We hadden bij deze cd trouwens genoeg studiotijd, maar alles tot in detail uitgewerkt hebben en van buiten kennen scheelt een hoop ellende en stress.

2. Welk nummer heb je vanochtend als laatste gedraaid?

Ik ben net wakker. Gisteravond heb ik Lyube, Kombat als laatste gedraaid. Russische oorlogsrock. Ik draai vaak (doom)metal, of wat daarmee te maken heeft, maar bijvoorbeeld Kate Bush kan ik ook waarderen. Ik spreek nu voor mezelf. We houden er binnen de band af en toe best verschillende smaken op na, al blijken we toch genoeg raakvlakken te hebben om een cd te maken die we allen van voor tot achter vet vinden.

3. Wat kan er volgens jou verbeterd worden aan de muziekscene in Arnhem-Nijmegen?

Over Arnhem weet ik eerlijk gezegd niet zoveel. Voor Nijmegen: een nieuw Doornroosje. Dat aftandse gebouw is gewoon een verschrikking. En een nieuw gebouw voor Stichting PAN. Dat schijnt eraan te komen en ik kijk ernaar uit. De huidige, tijdelijke ruimtes zijn zelfs voor ons te deprimerend. Het korten op subsidies heeft zo zijn gevolgen voor de muziekscene, maar dat is een landelijke trend, denk ik. Ik zie trouwens wel wat in meer samenwerking tussen de steden en de Euregio. Duitsland is zo dichtbij en met name in ons genre is er veel te halen.

4. Wat is de beste manier om dood te gaan?

Ik twijfel tussen het spectaculaire springen uit een vliegtuig op tien kilometer hoogte (al ben ik bang dat ik onderweg naar beneden spijt krijg) en op mijn 85ste rustig inslapen in de luie stoel.

5. Underground waardering of megasucces?

Megasucces lijkt me wel aardig, maar tot die tijd doen we het met underground waardering.

6. Wat is de beste band/muzikant in de regio Arnhem-Nijmegen?

Ik heb er lang over nagedacht, en ik moet zeggen dat ik werkelijk geen idee heb. Ik vind The Gathering wel erg gaaf, maar dat zijn ook oude rotten in het vak natuurlijk. Ik ben opgegroeid met hun eerste cd's. Een paar goede voorbeelden van de jongere generatie: Victimizer en Kompaktrekorder.

7. En, hoe is het verder?

Zolang ik van mijn dokter herhalingsrecepten krijg: wel goed. Met jou?