neWax maakt EP voor rock- en ska-liefhebbers

Live doen ze het goed, maar hoe handhaaft de band zich in de studio?

Björn S. ,

Met een overdonderend optreden verraste neWax de jury van Kaf en Koren. Ze wonnen de finale met glans. Nu ligt er hun eerste EP. Vijf nummers die heen en weer springen tussen rock, punk en ska. 3voor12 Gelderland luisterde of het in de studio net zo goed klinkt als op het podium.

Live doen ze het goed, maar hoe handhaaft de band zich in de studio?

neWax is Nijmeegs verfrissende 'nieuwe' ska/punk-sensatie. In 2000 begonnen vijf jonge mannen aan hun muzikale droom en maakten al snel naam in de regio. In 2005 wonnen ze, weliswaar met een groepslid minder, hun eerste prijs: de eerste editie van Kaf en Koren, de studentenbandcompetitie van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De jury van Kaf en Koren was van mening dat neWax, met zijn overdonderende optreden in de hoogste versnelling, de beste studentenband van Nijmegen is. Live doen ze het dus goed, maar hoe handhaaft de band zich in de studio?

Een pakkende drumbeat en een goede baslijn introduceren 'Blackout', het eerste lied op de EP van neWax. De opener geeft goed weer waar de band voor staat. Relaxte ska, afgewisseld met goed afgestemde rauwe rock/punk. 'Blackout' swingt lekker en rockt hard, zonder veel van zijn flow te verliezen. Het nummer trekt, ook al vind ik het middenstuk persoonlijk iets minder, zeker genoeg aandacht om ook de rest van het schijfje te willen horen.

Het tweede nummer, 'I Know', is een zuiver skanummer en zal zeker in de smaak vallen bij de liefhebbers. En ook al ben ik persoonlijk geen liefhebber, toch moet ik toegeven dat zelfs ik de track wel oké vind. Er zit gewoon swing in. 'Spider' is een aardig rockend nummer, waarbij eerlijk gezegd de zang een beetje misstaat. De opbouw van het liedje en vooral het intro vind ik geweldig, maar het is jammer dat neWax het ska-element ook in dit nummer heeft geïntroduceerd. 'Spider' had een echte punksong kunnen worden.

Hetzelfde geldt voor 'Mooneyes', dat echter ook als mix tussen ska en rock erg goed geslaagd is. Speel deze vooral hard en rock er flink op los. Lekkere gitaren, vette drum en goede zang. De afsluiter van de EP is het tweedelige 'Whitemare'. Het eerste deel is een anderhalf minuut durende sfeervolle intro, die ik leuker vind dat het vijf minuten durende tweede deel. De baslijn is weliswaar erg vet en de gitaar swingt lekker, maar ook dit is voornamelijk een ska-nummer. Het liedje wordt beter door de introductie van harde gitaren, maar blijft over het algemeen te langzaam, te braaf en voor mijn smaak te ska.

Dit is iets meer dan aardige EP van Nijmeegse bodem. De zuivere rocker bevallen weliswaar 'slechts' het eerste en het vierde nummer, maar de echte ska-liefhebbers zullen ook 'I Know' en 'Whitemare Part 2' in hun hart kunnen sluiten. Vooral met 'Mooneyes' heeft neWax mij nieuwsgierig gemaakt en ben ik zeer benieuwd naar de live-performance van dit viertal.

Punk/ska-liefhebbers kan ik alleen aanraden een van de toekomstige concerten te bezoeken en een kijkje te nemen op de website van neWax. Daar kun je niet alleen stukken van de EP beluisteren, maar hem ook voor een schijntje kopen.