Vroeger was er de Planet Rose DJ Contest. Een relatief kleinschalig project van Doornroosje met verrassend goeie winnaars. Sinds dit jaar is er de Gelderse dj-contest. Groter van opzet en breder ondersteund, maar nog steeds op zoek naar de beste dj's. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ging kijken bij de eerste voorronde.

Met alle competities van tegenwoordig voor bandjes, singer-songwriters en wat dies meer zij mag een kleine krachtmeting tussen dj's anno 2005 uiteraard niet ontbreken. Natuurlijk was er al een tijdje de fameuze 'Planet Rose DJ Contest' om het gat te vullen. Die is nu, met enthousiaste medewerking van tal van Nijmeegse uitgaansgelegenheden, sponsors en mede-organisatoren, uitgegroeid tot een ware en zeer officiële 'Gelderse DJ Contest'. Daarvoor zijn de voorrondelocaties uitgebreid met Ndrgrnd, Merleyn, Billabong, Staddijk en de Blauwe Zaal (O42), uiteraard naast vaste prik Doornroosje.

Organisatorische assistentie wordt nu verleend door stichting PAN, SKCG, en Cultuur op de Campus. Extra financiële ondersteuning is gevonden in de sponsor 'Spincity DJStore' en in de subsidieverleners VSB fonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Gemeente Nijmegen en de Provincie Gelderland. De dj lijkt zowaar deel te mogen gaan uitmaken van die mooie wereld van de Cultuur met de grote C... The wheels of steel are turning!

Ondertussen wordt ook op andere plekken in het land opgewekt gevolg gegeven aan dit innovatieve idee en daar kan geen danceliefhebber rouwig om zijn. Het kwaliteitsbeheer op het regulier draaiende dj-bestand wordt hiermee hoger. Goede dj's zonder de 'people skills' krijgen een kans hun al dan niet succesvolle coming-out te beleven. En wie al 'binnen' is, realiseert zich dat hij zich moet blijven bewijzen omdat hij anders mogelijk door de realiteit van de vrije, open dj-markt dreigt te worden 'ontmaskerd'.

Om mee te mogen doen aan deze dj-contest moet je uit Gelderland komen en mag je maximaal vijf jaar draaiervaring hebben. Bovendien moet je opgestuurde demo door de jury zijn uitgekozen om zogezegd 'nader te worden toegelicht' tijdens een van de voorrondes. Uiteindelijk strijden vijf voorrondewinnaars in de finale tijdens een speciale Planet Rose-avond in december. De eerste voorronde vond plaats op zaterdag 10 september in Billabong en werd uitgevochten tussen dj's Joce (techno), Monokreck (minimal house), Pass-Out (hardstyle) en Inacopia (hardcore).

Technisch bezien lag de kwaliteit hoog, wat in dj-lingo zoveel wil zeggen als weinig 'beatmismatching' (de platen niet strak krijgen) en een minimum aan 'trainwrecks' (compleet verneukte mixes). Qua setopbouw, waarbij de dj moet pogen een bepaalde spanningsboog op te bouwen, kon wat meer maagdelijke onervarenheid worden opgemerkt. Niet zo vreemd als je bedenkt dat veel van de deelnemers nog niet zo veel 'airtime' met publiek hebben genoten. En precies daar ligt natuurlijk ook het opvoedende element van de contest, namelijk dat de voorheen vaak 'bedroombound'-dj eens ondergaat wat het betekent om voor meer mensen dan alleen bevriende 'ja-knikkers' te draaien.

Als winnaar kwam deze eerste ronde hardcore-dj Inacopia uit de bus, die een winnende combinatie van skills en opbouw ten gehore bracht. Voor hem nu alvast de schone taak zich voor te bereiden op een voor hem hopelijk voorspoedige finale. Rewind Bo'Selectah! De overige voorrondes zijn de volgende: 23 september in Ndrgrnd (niet in Diogenes, zoals eerst was gepland!) 7 oktober in Staddijk 21 oktober in Merleyn 3 november in de Blauwe Zaal (042) De Grande Finale vindt plaats op 10 december in Doornroosje tijdens een speciale Planet Rose DJ Contest Edition.