Vroeger was er de Planet Rose DJ Contest. Een relatief kleinschalig project van Doornroosje met verrassend goeie winnaars. Sinds dit jaar is er de Gelderse dj-contest. Groter van opzet en breder ondersteund, maar nog steeds op zoek naar de beste dj's. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ging kijken bij de tweede voorronde.

Vrijdag 23 september was de avond van Chiel S (funky house), Geriz (dance/house), Martijn (techhouse/progressive) en Vintage (hardstyle/jump). Oorspronkelijk zou deze tweede ronde plaatsvinden in Diogenes, maar aangezien de studentenvereniging faillissement heeft aangevraagd, zocht de organisatie naarstig naar een plaatsvervanger. Dat werd het relatief nieuwe Ndrgrnd (op de plek waar jaren de Gonzo heeft gezeteld). Een op het eerste oog vreemde plek voor een dj-contest.

De muziekkeuze in Ndrgrnd beslaat gewoonlijk wat meer de gitaarmuziek. Gedurende de avond zorgde het dan ook voor diverse opgetrokken wenkbrauwen van reguliere Ndrgrnd-bezoekers die binnenstapten en verbaasd het geluid en het ietwat andere publiek in zich opnamen. Typerend voor een dj-contest is dat de avond versnipperd is. Iedere dj doet een uur lang zijn eigen ding en er is geen specifieke lijn voor de hele avond. Het publiek bestaat grotendeels uit groepjes mensen (veel vrienden en bekenden van dj's) die veelal afwachtend aan de kant staan om te horen hoe hun vriend het er vanaf brengt. Geen standaard dance-avond en -publiek dus, wat het voor een dj extra moeilijk maakt.

Na de goed opwarmende Bart Thissen was het de beurt aan Chiel S om deze tweede ronde te beginnen. Hij begon voorzichtig, maar kwam langzaamaan lekker in zijn groove. Hij mixte lekker strak en ging van vocale house naar de meer stampende clubsounds. Netjes en smooth zorgde hij, ondertussen het publiek in de gaten houdend, voor een goede set. Hij stond ook uiterst relaxed en meedeinend achter de draaitafels. Geriz was als tweede aan de beurt. Deze in Gelderland wonende Italiaan liet zijn roots doorklinken in zijn warme grooves. Mixtechnisch ging het goed, al waren er her en der wat foutjes te bespeuren. De set miste een goede spanningsboog, waardoor het allemaal niet goed van de grond kwam. Hij was ook druk bezig met naar alle knopjes en platen te kijken steeds, waardoor hij weinig contact met het publiek had.

Tegen de tijd dat Martijn begon, was het goed druk geworden. Dat droeg zeker positief bij aan zijn set. Er zat niet echt een duidelijke lijn in zijn set, maar het geheel liep lekker door en mixtechnisch was het goed in orde. De platenkeuze was abstracter dan wat er tot dan toe gedraaid werd: geen zang, wel veel elektronische klanken. Mede doordat er naast de groepjes meegebrachte vrienden ondertussen ook mensen waren die zin hadden om te dansen, zat de sfeer er helemaal in.

Afsluiter Vintage was eigenlijk als derde gepland. Tegen de tijd dat hij moest beginnen, was hij echter ineens nergens meer te bekennen. Alleen zijn platenkoffer bewees dat hij echt al binnen was geweest. Voor de 'danscontinuïteit' was het eigenlijk wel goed dat hij de laatste was. Hardstyle/jump bleek niet echt algemeen toegankelijke muziek en de dansende meute dunde enigszins uit toen de snelle stampmuziek de ruimte vulde. Mixtechnisch leek het in orde, al leken de stiltes die tussendoor iets te veel vielen net iets langer te duren dan bedoeld.

Het bleek een drukke, gezellige en interessante avond en al is de Ndrgrnd andere muziek en mensen gewend, het kwam goed tot zijn recht hier. Interessant om zo'n diversiteit aan muziek en bijbehorende mensen, of mensen en bijbehorende muziek, op een avond te zien. Aan de jury het laatste woord: Chiel S won deze avond en zal zijn kunnen tijdens de finale op 10 december ten gehore brengen. De overige voorrondes zijn de volgende: 7 oktober in Staddijk 21 oktober in Merleyn 3 november in de Blauwe Zaal (O42) De Grande Finale vindt plaats op 10 december in Doornroosje tijdens een speciale Planet Rose DJ Contest Edition. Foto's: Grietje Stam

De draaitafel van 3VOOR12

Chiel S

Geriz

Martijn

Vintage