Meer dan zeven vragen aan Jonas the plugexpert

"Zet mij in een studio en ik kom er nooit meer uit"

STNZX, ,

Richard Jonas kwam in 2003 nadrukkelijk in beeld door een aantal optredens, waaronder het Rawpikzl vj-festival en de Grote Prijs van Nederland. Daarna is hij echter weer in zijn geliefde anonimiteit verdwenen. Tot nu, want in februari prijkt de plugexpert op een sampler van het Amerikaanse label Terminal Dusk tussen Emotional Joystick en Eight Frozen Modules. Een hernieuwde kennismaking met deze elektronica-artiest.

"Zet mij in een studio en ik kom er nooit meer uit"

Vanwaar de naam Jonas the plugexpert?
Jonas is mijn achternaam, plugexpert slaat op de software die ik gebruik bij de productie van mijn muziek. Na jaren van naamloos muziek maken met trackers (verticale sequencers als protracker op de Amiga 500 en fasttracker op de pc), ben ik eind 2000 pas serieus dingen gaan rondsturen en gaan nadenken over een muzikaal alter ego. Aangezien ik veel met plugins werk, leek dit mij een geschikte naam.

Waar kom je vandaan?
Ik ben geboren in Nijmegen en ben opgegroeid in Druten, tussen inteelt, koeien en tractors, Rotterdam Alexander en Beuningen (Gld). Mijn ouders vonden het noodzakelijk vaak te verhuizen, drie keer binnen Druten zelf en daarna ineens naar Rotterdam. Daar kwam ik in aanraking met hiphop, Surinaamse vrienden, McDonalds en computergames op de C64. Op dit moment woon ik in Nijmegen samen met mijn vriendin en vier katten.

Kun je even vertellen wat je allemaal gedaan hebt en wat je nu doet?
Ik heb iets van honderd onafgemaakte opleidingen op mijn c.v. staan, plus menig shitty baantje. Na mijn havo-diploma heb ik nooit meer een visie gehad over wat ik wilde doen. Ik ben uiteindelijk gaan werken in de administratie en dat heeft mij veel levenservaring opgeleverd. Uiteindelijk ben ik in 2005 Sonologie gaan studeren aan het conservatorium in Den Haag.

Wat is tot nu toe het hoogtepunt in je carrière?
Er zijn verschillende hoogtepunten, maar mijn optreden en verblijf in Rome bij mijn upitup records-vrienden steekt er boven uit. Het was mijn eerste en enige optreden buiten Nederland. De mensen, de sfeer, het kwam op het juiste tijdstip in een donker jaar.

Tot welke stroming behoort jouw muziek en valt het ergens mee te vergelijken?
Onder de naam Jonas the plugexpert maak ik sterk beat-georiënteerde muziek met de focus op constructies en 'sound design'. Een soort stijlbuigende mix tussen breakbeat/jungle/2-step/IDM/braindance/drill + drum-'n-bass. Eigenlijk dus een megamix van de huidige elektronicagenres en de stijlen waar ik mee ben opgegroeid.

Waar werk je mee?
Een alweer verouderde PIII 1000Hz 256 ram 20gig Hd, Echo indigo i/o soundcard + overkill aan software. Mijn favoriete sequencer is op dit moment Renoise en Wavelab mijn favoriete wave-editor. Ik heb ook wat hardware staan, maar sinds ik de laptop heb aangeschaft werk ik geheel digitaal.

Je productietempo is wel omlaag gegaan, heeft dat een reden?
Klopt. Ik poep niet zoveel eigen tracks meer uit als een paar jaar geleden. Een soort van writer's block. Redenen zijn onder andere: luiheid, besluiteloosheid (te veel software, opties en geluiden maakt keuzes maken moeilijker) en perfectionisme (het kan altijd beter). Maar de belangrijkste reden is gewoonweg het gebrek aan motivatie. Mijn manier van werken vergt veel tijd en vraagt meer van mijn laptop dan het direct kan bieden. Ik moet constant de cpu-meter in de gaten houden en afzonderlijke tracks renderen naar wave. Met andere woorden: veel vertragende demotiverende rompslomp. Geïrriteerd muziek maken is nooit goed.

Wat zou de ideale invulling van je muzikale carrière zijn?
De ultieme fantasie en niet-realistische utopie is uiteraard financieel onafhankelijk te raken, de wereld rond te reizen, uit te brengen wat je maar wilt op je eigen label, et cetera. Ik denk dat ik daarvoor helaas de benodigde commerciële karaktereigenschappen mis. Mijn muziek leent zich daar ook niet voor. Ik ben iemand die graag op de achtergrond zijn ding doet, de aandacht schuwt. Zet mij maar in een studio en ik kom er nooit meer uit. De ideale vorm is onsterfelijkheid in geluid.

Heb je al wat uitgebracht en wat verschijnt er dit jaar eventueel?
Ja, een aantal compilatieverschijninkjes plus muziekblad cover-cd's (Future Music, Interface & Fret). De track 'Madshit' op de verzamelaar 'expertise' van prospect-records, de track 'Commodore' op de verzamelaar 'All Nights Reversed' van upitup records, de track 'Dodo jr' op verzamelaar 'Crimson' van Terminal Dusk. En de track 'Brown sauce remix' op een low-print (500x) vinyl-verzamelaar van Worm Interface. Die komt ergens in 2005 uit. Wie zou je zelf nog wel eens willen zien optreden? Squarepusher, Victor Wooten, Bogdan Raczynski.

Wat ben je van plan?
Ik ga zo Chinees eten, vanavond film kijken, of zo. Morgen ga ik werken aan mijn opdracht voor de analoge studio die eind deze week af moet zijn. Ik ben van plan dit jaar, naast het succesvol afronden van het eerste jaar sonologie, eindelijk eens een cd vol origineel materiaal af te maken. Zodat ik die bij de labels in kan leveren die mij daar nu al een paar jaar om smeken. :-)