Lokale bands blijven te veel hangen in hun eigen stad. Ze krijgen geen optredens buiten hun regio. Ze draaien in een cirkeltje. Dat zegt men, tenminste. Maar er zijn ook bands die eropuit trekken. Neem FoolsForFortune. Zij staan op het punt Duitsland te veroveren. Of, nou ja... Ze spelen er tenminste. En exclusief voor 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen doen ze er verslag van in dagboekvorm. "We werden echt gek op het podium."

FoolsForFortune heeft goede contacten in Duitsland. Ze hebben inmiddels gespeeld in Dortmund, en binnenkort gaan ze weer terug. Speciaal voor 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen doen ze er verslag van in dagboekvorm.

"Zondag 13 maart speelden wij in Dortmund, in de zaal Live Station. Dit optreden was onderdeel van het Emergenza Festival: een soort Popronde waarbij het publiek met handopsteken bepaalt welke band doorgaat naar de volgende ronde. Het was dus zaak om veel fans mee te nemen. Dat hadden alle bands dan ook gedaan, behalve eentje. Wij. FoolsForFortune speelde als zesde band. Jammer genoeg was na de vierde band zo'n beetje driekwart van het publiek al vertrokken. De mensen die bleven stemden allemaal op ons, maar dat waren er te weinig om door te gaan. Tot zover het slechte nieuws.

Nu het goede. Want tot ons groot genoegen waren er vooraan in het publiek een stel jochies aan het springen, schreeuwde een meisje om nog een bassolo en vroeg de baas van het festival, Sergio, of wij volgend jaar terug willen komen. Dat het publiek enthousiast was, kwam waarschijnlijk door ons eigen enthousiasme. We hadden slechts een half uur om te spelen, en we waren al de hele dag in Dortmund, een stad die op ons een vrij dode indruk maakte. 

Twee terrasjes en een paar grand cafés konden we vinden, meer niet. We hadden dus energie te over om goed te spelen. De belangrijkste reden dat we echt gek werden op het podium was echter het geluid. Live Station is een zaal die qua grootte te vergelijken is met Doornroosje, met een hoog podium. De geluidsinstallatie was van het zelfde niveau. Het zorgde voor zo'n overweldigend volume dat we er zelf van schrokken en vanaf de eerste seconde werden meegezogen in de muziek.

Ik kan me niet herinneren dat ik naar Marlon, Joris of Niels heb gekeken, alleen een paar keer naar een meisje vooraan, dat terugdeinsde toen ik haar aankeek. Waarschijnlijk omdat we totaal los gingen. Dat maakte het zeker de moeite waard om voor een half uur spelen naar Dortmund te reizen. Al was het Burundi, we zouden zo in de auto stappen. Dit was het eerste optreden dat we zonder elektronica speelden. Normaal gesproken maken we gebruik van synthesizers voor extra blieps en ondertonen, maar omdat de opbouwtijd van onze podiumtijd zou afgaan besloten we het een keer zonder te doen.

Dit beviel ons zo goed dat we dit vaker zullen doen. Het speelt gewoon veel lekkerder. Zo zijn we eigenlijk een beetje op zoek naar onze vorm. We komen er langzamerhand achter dat het gewoon het leukste is om hard en strak te spelen. Verwacht van ons dus minder elektronica in de toekomst. Sorry voor de elektro-freaks! En het volume gaat omhoog, ook dat is zeker.

Ons Duitse avontuur gaat verder op 25 juni, in Coesfeld. Daarna staan er nog drie gepland en hoogstwaarschijnlijk komen er nog wat bij. Hopelijk laten we de Duitsers zien dat er meer bestaat dan Schnappi en de Scorpions! Net zoals we dat in Dortmund lieten zien. We brengen van al onze Duitse optredens verslag uit. We kunnen dan mooi vergelijken wat het verschil is tussen spelen in Nederland en Duitsland. We spelen trouwens ook nog in Merleyn in Nijmegen. Op 1 juni. Kom ook, dan maken we er een hete avond van."

Hein van FoolsForFortune. Foto's: FoolsForFortune

Marlon in zijn element

De soundcheck

Het optreden in Dortmund