Het verbond is officieel bezegeld met een knalfeest in Doornroosje. Nijmeegse en Arnhemse bands stonden naast elkaar geprogrammeerd tijdens het lanceerfeest in Doornroosje. Kwaliteit en topvermaak gingen hand in hand. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen is een feit.

Arnhems-Nijmeegse alliantie zorgt voor kwaliteit op openingsfeest

'Het lijkt hier wel het Nijmeegse Noorderslag', zegt een van de bezoekers. De Nijmeegse muziekscene is inderdaad bijna voltallig aanwezig in Doornroosje op 9 september. Muzikanten, organisatoren, programmeurs en heel veel liefhebbers. De raket stijgt op en 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen wordt officieel gelanceerd met hulp van vijf bands.

Twee mannen en een pruik. Het duo Ladybooster heeft niet meer nodig om het bal te openen in Nijmegen. De gitarist en drummer schromen niet om er een gruizig zootje van te maken. Vies, vuil en vunzig is hun rock-'n-roll waar een vuilnisrocker als Jon Spencer zich goed mee zou vermaken. The Kevin Costners staken met kop en schouders boven de concurrentie uit tijdens de Roos van Nijmegen die ze grandioos wonnen op 20 mei. Nu hebben ze te maken met wat meer ervaren collega’s voor en na. Het is dus even aanpoten voor de vijf Nijmegenaren, die met een jaartje flink optreden moeten kunnen uitgroeien tot een volwaardige speler in het Nijmeegse muziekveld.

Aan de shirtjes van een deel van het publiek is duidelijk te zien waar ze voor komen. The Gathering, ofwel Anneke en Frank akoestisch. Dat akoestische kunstje hebben ze al eens eerder met de hele band in de Nijmeegse LUX geflikt. Niet alleen leverde dat uitverkochte concerten op, maar ook de concertregistratie Sleepy Buildings. 'Kan het iets stiller achterin?' vraagt de zwangere Anneke nog. En Roosje wordt ook stiller. Niet alleen vanwege het verzoek, de bijzondere muziek snoert monden. Zijn wij even blij dat ze tegenwoordig in Nijmegen wonen.

Nadat 3VOOR12-redacteur Menno Visser onder begeleiding van opstijgende raketten officieel de lift-off van 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen verkondigt, zijn de microfoons voor The Proov. De hiphop-crew heeft een kleine metamorfose ondergaan. DJ S-Dub is vervangen door DJ Mace. Die wordt bijgestaan door percussionist en knoppendraaier Bradley Dunn. Het nieuwe materiaal van het eerstvolgende album Battle Mode laat een heel ander geluid horen. Vaste waarden blijven de eeuwig flowende Gumshoe en Cee Major. Die sound verdwijnt niet. We zijn benieuwd naar het album. In oktober duiken ze de studio in.

De kaarsjes op de feesttaart worden uitgeblazen door het veelkoppige Out of Many. De Arnhemse reggaeband won de Gesel van Gelderland en als ze zo doorgaan worden ze de te kloppen tegenstander tijdens de Grote Prijs. 'Rastafarei, maaan', slingert de zanger de zaal in. Het publiek dat na al die uren nog staat gaat uit zijn dak op de Jamaicaanse klanken. Dit feestje is compleet, een dagje uitslapen en dan naar Arnhem om alles nog eens dunnetjes over te doen.