Als reggaeband doe je niet zo snel mee aan een popprijs. Het is alleen maar rock en ze willen geen reggae wordt er vaak gezegd. Voor de reggaeband Out of Many heeft dit zeker anders uitgepakt.

De jury van de Arnhemse popprijs Ernem Zweet was unaniem over Out of Many als winnaar. Zowel tijdens de voorronde als de finale kwamen zij als terechte winnaar uit de bus. Ze gingen tevens met de publieksprijs naar huis.

“Dat voelt heel erg goed. Het was duidelijk voor ons.”, zegt saxofonist Jan Willem Welink. “Het is ook een bevestiging. Je werkt ergens hard aan. Als je een bepaald doel voor ogen hebt dan is dit een mooie mededeling. Dan weet je dat je goed bezig bent.”, voegt trombonist Erik Valk eraan toe.

On-Arnhems goed noemde de jury Out of Many. Een reggaeband is niet uniek voor Arnhem. In de jaren tachtig was er de bekende reggaeband Revanche. Zij speelden in die tijd veelvuldig in de binnenstad, Luxor en The Box. In Arnhem is de reggaescene op dit moment levendig. Er zijn radioprogramma’s, soundsystems, reggae-avonden in Willemeen en Kultuurhuis Bosch en naast Out of Many is er nog de Natural Selection.

Erik: “Moeilijk in Arnhem is de live muziek. Er zijn heel wat goede muzikanten, maar het zijn veelal solisten en eenlingen. Daarom kwam Nijmegen in het verleden ook beter uit de bus. Behalve dat je een goede muzikant bent, moet je ook goed kunnen samenwerken. Bij Out of Many is dat ook belangrijk.”

Out of Many is voortgekomen uit een blazerssectie en geformeerd tijdens jamsessies in de Jacobiberg. Bij hun eerste optreden stond er iemand die hen niet kende op het podium. Hij wilde meezingen. Zo’n zanger had Erik nog niet eerder gehoord. Vanaf dat moment is Stroll de leadzanger. “We waren bij Ernem Zweet de grootste eend in de bijt met zo’n tien, elf man op het podium”, grapt Erik.

Het winnen van Ernem Zweet heeft de band veel publiciteit en zeker meer optredens opgeleverd. “Voordat Ernem Zweet begon was er een soort competitie in Arnhem. Toen we wonnen, hadden we ook meer het gevoel dat we niet meer zo’n ‘rare reggaeband’ zijn. We voelen vanuit de andere scenes nu ook die steun. Dat is een fijn gevoel”, zegt Erik.

Als winnaar van Ernem Zweet speelt Out of Many zaterdag 3 juli in de finale van de Music Awards Gelderland in Musis Sacrum. Naast de gitaarpopbandjes zijn zij de enige reggaeband. Jan Willem: ”Eigenlijk is dat wel verfrissend. Het is toch veel rock. Ik denk dat het wel in ons voordeel is.” Erik: “Het zal niet de doorslag geven. De grootte van de band telt ook mee. Aan de ene kant vinden mensen dat leuk, maar aan de andere kant hebben we maar een kwartiertje om het podium om te bouwen. Als je met vier of vijf man bent gaat dat een stuk makkelijker.”

Out of Many staat aan het begin van de avond geprogrammeerd. De andere bands die spelen zijn The Kevin Costners (Nijmegen), Quark (Apeldoorn), Mailman John (Achterhoek) en e s t A t i c (Betuwe). Jan Willem: “Ik heb wat recensies gelezen over de andere bands. Die klinken veelbelovend. Verder geen muziek van ze gehoord. Ik geloof dat ze goed zijn anders zouden ze er niet staan. Wij spelen onze muziek en we moeten zeker de aandacht bij onze muziek houden.”

De winnaar van de Music Awards Gelderland stroomt door naar de regiofinale van de Grote Prijs van Nederland en ontvangt een bedrag van € 750,-.