Wie beter dan twee frisse jonge muzikanten kun je laten reflecteren op de culturele wereld waar ze zich momenteel in bewegen? Drummer/projectleider Wytse Dijkstra en drummer/producer Jochem Knoef zullen maandelijks om en om hun gedachtenspinsels, overpeinzingen en mening op papier zetten aangaande de Friese popscene. Wat is hun in die zin opgevallen de afgelopen maand, waar liepen ze tegenaan of waar kregen ze energie van? Je leest het elke laatste donderdag van de maand op onze site.

Mienskip heeft z’n opvolger gevonden

“Gentrificatie”. Er gaat bijna niet een dag voorbij waarop ik het woord niet langs hoor komen.

Voor iedereen die de betekenis inmiddels nog niet kent: Een goedkope (vaak achtergestelde) buurt wordt geclaimd door kunstenaars en creatieven omdat zij altijd knettertje blut zijn, zij geven de buurt vervolgens kleur met hun werk en leven, waardoor er meer en meer mensen op afkomen. Dit wordt opgemerkt door gemeenten en projectontwikkelaars en HOP, de prijzen gaan omhoog en de kunstenaars die de plek in eerste instantie kleur gegeven hebben, worden gedwongen uit te wijken naar het volgende goedkope plekje in de stad, of elders.

Het is een proces zonder eind. Met ongelofelijk veel kansen om een stad als Leeuwarden interessant te maken voor een veel grotere groep dan alleen maar Leeuwarders. Vanuit de gemeente moet er alleen wel een gezond beleid opgebouwd worden. Lage huurprijzen alleen zijn niet genoeg. Fysieke ruimte en vrijheid om te gaan en staan, te doen en laten wat je wilt is ook essentieel om vanuit de kunst tot experiment en vernieuwing te komen. In steden als New-York, of Berlijn in de jaren 70 en 80 gebeurde dit simpelweg door een gebrek aan interesse vanuit de overheid richting bepaalde buurten, of bewegingen. Maar die tijd is voorbij. En dat is prima. Mits de gemeente deze groepen ruimte geeft om daadwerkelijk tot experiment en vernieuwing toe te komen. In veel Nederlandse steden snappen de lokale overheden hoe ze daarin kunnen ondersteunen. Leeuwarden lijkt daar af en toe nog een paar jaar in achter te lopen.

Daarom vraag ik me af of er een houdbaarheidsdatum zit op een potentiële gentrificeerbare plek. Bestaat de kans dat Leeuwarden op een gegeven moment gewoon te laat is? Wat zou er gebeuren als kunstenaars, makers en organisaties uit Leeuwarden besluiten een plek op te zoeken met nóg meer ruimte? Bijvoorbeeld álle andere plekken in Friesland? Psy-fi heeft de stap inmiddels al gezet om te vertrekken uit Leeuwarden. Doodzonde, maar compleet begrijpelijk.

De gemeente geeft aan dat er pas rond 2022 een nieuw bestemmingsplan kan komen voor de Groene Ster. Ik hoop zo dat de boel dan niet al over datum is.

BIO

Wie: Wytse Dijkstra 
Leeftijd: 23 jaar
Woont in: Leeuwarden
Studie: Academie voor Popcultuur (gediplomeerd), BKB Academie
Waar je hem van zou kunnen kennen:
Wytse is Wyld. De blonde krullen van deze jongeman zou je kunnen kennen uit de periode dat hij furore maakte als drummer bij Flying Trashcans en tegenwoordig zie je hem regelmatig opduiken vanachter het drumstel bij The Escalates en The Resurrection. Naast het systematisch bewerken van zijn drumstel, is Wytse ook als projectleider bij Podium Asteriks actief en zitten projecten als Stadsoase en Creative Embassies in zijn portfolio.

Zo, Jochem... En nou jij weer!