Afgelopen weekend vond de finale van Bring it On 2022 plaats, de hiphop contest van Friesland, georganiseerd door Friesland Pop. In een goed bezochte finale namen zes Friese hiphop artiesten het tegen elkaar op. Met als inzet een cheque t.w.v. €500,- euro aan werkbudget, een schitterend bokaal en natuurlijk eeuwige roem.

Het is aan een vakkundige jury om deze avond te bepalen wie er met de lokale hiphop prijs vandoor gaat. De jury bestaat uit de éminence grise van de Friese hiphopscene, Cor Giesing (Cee Major, The Proov, Academie voor Popcultuur), de succesvolle Friese rapper YannO en de Groningse programmeur Frank Stevens (Simplon, Homebase). Drie heren met de nodige kennis van zaken en met hun voeten diep in de hiphop-klei. Zij hadden mooie woorden voor de deelnemers en noemden het niveau in onze provincie, zeer terecht, hoogstaand.

Yung Jamin, geboren Benjamin van de Poppe, wist met een energieke en goed uitgedachte show indruk te maken. Een dusdanige indruk dat hij de cheque van €500,- euro om mee te werken, aan het eind van de avond mee naar huis kon nemen. Daarnaast maakte hij dankbaar gebruik van de diensten van collega rapper Louis Pedro, die indruk wist te maken tijdens de Bring It On editie van 2021. Hierdoor werd de show nog net even naar een iets hoger niveau getild. Naast het in ontvangst nemen van de felbegeerde cheque is Yung Jamin ook verzekerd van deelname aan de finale van de Kleine Prijs van Fryslan én een optreden op het ST≥RT festival zaterdag 3 september.

Wie tussen de regels van de jury heen door luisterde, begreep dat het een nek aan nek race betrof tussen Yung Jamin en Jerra Martin. De jonge rapper, pas 18 geworden, weet nu al een indrukwekkende en persoonlijke show neer te zetten. De optredens die we van hem gezien hebben een jaar terug waren al indrukwekkend, maar Jerra Martin heeft duidelijk stappen gezet. Hoogstwaarschijnlijk mede door zijn deelname aan talententraject Popsport. In hetzelfde straatje bevindt zijn maat Given SKI zich. Niet voor niets won hij de halve finale van de Kleine Prijs van Fryslan in Drachten dit jaar. Ook zijn show is indrukwekkend en persoonlijk. Daarnaast doen beide heren alles zelf, ze produceren zelf en staan ook nog eens alleen op het podium. Given SKI wist in 2017 Bring It On al eens te winnen, toen met Toby Simba, maar ook solo stijgt hij naar ongekende hoogtes.

Minstens zo interessant zijn de daarop volgende shows, van Bigbeefsauce en Davide. Over Bigbeefsauce kunnen we zeggen dat hij zich het podium toe eigent en zowel muzikaal, als tekstueel sterk is. Ditzelfde kan gezegd worden van Davide, het alterego van Luca van der Zwaag. Tijdens Bring it On maakte hij een zeer verrassend podiumdebuut. Davide is zeker iemand die we in de gaten moeten houden. Een bekende naam in diezelfde scene is RayyBeezy. Vorig jaar debuteerde hij met een zeer aangename Engelstalige debuut ep. Daarop volgden een paar pakkende singles, maar helaas lukt het hem tijdens de finale van Bring it On niet dit live over te brengen. Het kan verkeren.

Desondanks kan de organisatie van dé hiphop contest van Friesland terugkijken op een zeer geslaagde finale. De Friese hiphop maakt zichtbaar progressie, zowel kwalitatief als kwantitatief. De aandacht en ondersteuning van verschillende organisaties werpt zijn vruchten af en dat is mooi! Hiphop doet er toe. het aanbod is groot en het niveau hoog en is in Friesland inmiddels ook een van de toonaangevend genres.