Na maanden van voorrondes en halve finales, was het op 24 juni zover: de singer-songwriter finale van de Kleine Prijs van Fryslân! De 4 finalisten hebben gestreden om de winst in het Bolwerk in Sneek. Dit jaar was de Kleine Prijs van Fryslân anders dan we gewend zijn. Dit jaar streden de acts in verschillende categorieën: hiphop, bands of singer-songwriter. Het resultaat was dat er in iedere categorie één winnaar was. Het is inmiddels de hoogste tijd om de winnaars van de Kleine Prijs van Fryslân beter te leren kennen. Hiervoor hebben we ze een vragenlijst voorgeschoteld.

Wie ben je, waar kom je vandaan en hoe lang speel je al?

“Ik ben Nina Los, achttien jaar. Ik kom oorspronkelijk uit Zaandam, maar toen ik 3 jaar was ben ik met mijn familie naar Leeuwarden verhuisd. Dus ik woon al sinds ik mij kan herinneren in Leeuwarden. Ik zit nu in mijn laatste jaar van de opleiding, D-Drive artiest en theater. De opleiding duurt 3 jaar en ik zit nu in mijn laatste jaar. Ik ben begonnen met muziek maken tijdens de corona periode. Ik heb mezelf gitaar leren spelen op de gitaar van mijn moeder en daar is het mee begonnen.”


 

Vertel eens wat over je sound

“Ik neig denk ik een beetje naar de kleinkunstliedjes, met Spoken Word ertussen, dat vind ik echt wel heel leuk. En als je het dan in een hokje moet plaatsen dan zou dat de meest relevante zijn.”


 

Wat is je inspiratiebron?

“Het is niet dat ik mijn inspiratie uit iets haal. Er zijn wel een aantal artiesten die ik heel cool vind. Ik houd heel erg van Spinvis, Wende, Maaike Ouboter, en dat zijn dan meer de lieflijke liedjes. Ik vind de band de Toegift ook erg goed, die hebben een mooie zachte stijl en dat vind ik erg mooi. Ook rapper/artiest Elmer vind ik cool, in haar shows zit ook een theater element wat mij aanspreekt.”


 

Neem je onbewust ook elementen van die artiesten mee tijdens het schrijven denk je?

“Ik denk het wel, maar het is niet dat ik naar een songtekst kijk en dan denk ‘Hmmm, wat kan ik hiervan kopiëren’ of wat dan ook. Het is denk ik wel dat als ik ergens naar luister en ik vind iets cool, dat dit dan onbewust wel doorsijpelt in de muziek die ik maak. Ik begin meestal met het schrijven van een tekst en dat brengt automatisch ook al een bepaalde thematiek en sfeer met zich mee.”


 

Wat vind je het leukste aan muziek maken?

“Ik vind het gewoon echt het leukste om iets te maken in mijn kamer. Wanneer de tekst en muziek bij elkaar komen, dan ben ik echt heel blij. Ik speel dan het liefst dat nummer de hele middag opnieuw omdat ik het zo cool vind. Ik laat het dan ook heel vaak aan mijn ouders horen. Ik vind het ook wel leuk om het aan andere mensen te laten horen omdat ik er trots op ben, maar ik schrijf meer voor mezelf. Als ik voor publiek mag spelen en de mensen genieten van de muziek, dan is dat mooi meegenomen.”

Wat heeft je bewogen om mee te doen aan de Kleine Prijs van Fryslân?

“Mijn moeder heeft gezegd: ‘misschien is dit iets voor jou?’ en toen heb ik mij opgegeven. Na een tijdje kreeg ik een e-mail met de uitnodiging voor de voorronde en ik dacht ‘leuk dan ga ik daar naartoe’. Ik had hiervoor alleen nog maar één keer opgetreden bij de Kunstbende, en daar ging het maar om één liedje. Dus dit was het eerste optreden waar ik al mijn liedjes kon laten horen.”


 

Wat heb je aan je deelname aan de Kleine Prijs kunnen halen?

“Er zijn af en toe wel mensen die via via mijn nummer hebben gekregen en me dan een bericht sturen om te komen spelen. Via de Kunstbende en Friesland pop heb ik zo nu en dan ook wel wat optredens.”


 

Waar wil je uiteindelijk naar toe werken?

“Toneelspelen is wel echt mijn eerste liefde, dus daar wil ik wel echt in door. Muziek is daar ook een onderdeel van, zo vind ik Spoken Word ook heel cool om te doen. Ik vind muziek maken en schrijven ook heel cool, maar ik heb niet echt de ambitie om daar heel groot in te worden. Ik vind het leuk om af toe voor mensen te spelen en hun reactie te zien, maar ik ben ermee begonnen voor mezelf, het was echt een uitlaatklep voor me. Ik heb ook het gevoel dat als ik mij nu heel erg op muziek ga focussen dat dat leuke en die uitlaatklep misschien wat minder wordt en dat zou ik jammer vinden. Ik vind het heel erg mooi wat er nu allemaal gebeurd, maar als het hier bij blijft dan vind ik het ook goed.”


 

Als je mag fantaseren over wat je echt wil doen of bereiken, wat zou dat dan zijn?

“Mijn ultieme droom is op een toneelschool komen, ik heb me dan ook aangemeld voor drie verschillende scholen. Ik zou het heel erg vet vinden om door Nederland te toeren met voorstellingen. Ook lijkt het me leuk om workshops te geven en les te geven aan mensen. Het is niet mijn ambitie om heel erg bekend te worden. Ik vind het fijn dat het een beetje mijn eigen ding blijft. Dat ik wel bekend ben maar meer underground. Het lijkt me niet prettig om heel erg in de spotlights te staan met allemaal mensen om mij heen. Ik word daar altijd een beetje ongemakkelijk van. Net zoals ik een beetje ongemakkelijk word van op het podium staan.”


 

Wat staat er de komende tijd op het programma?

“Ik ga binnenkort een theatervoorstelling spelen in de Harmonie, dat is van de Meeuw Jonge Theatermakers. Dat speelt over een maand en daar kijk ik erg naar uit. Ik heb volgende week een optreden van de Kunstbende. In december is er een evenement in Joure, via Friesland Pop. Dat zijn tot nu toe de dingetjes.”