De redactie van 3VOOR12/Friesland verzamelt voor jou de nieuwste video's en singlereleases van Friese artiesten. Met deze editie een goedgevulde pagina en een afspeellijst met veel nieuwe nummers. Check naast onze eigen afspeellijst 'Van Friese Bodem' met lokale artiesten, ook de lijst '3VOOR12 Lokaal Draait' waarin elke lokaal afdeling van 3VOOR12 artiesten van eigen bodem deelt.

Velveteen Void

Velveteen Void

Begin februari liet een nieuw duo van zich horen met de lancering van hun gelijknamige debuut EP. Mart Nijmeijer en Carlien Kiers leerden elkaar kennen tijdens hun studie op de Academie voor Popcultuur en werkten het afgelopen jaar aan de EP. Velveteen Void bevat nummers geïnspireerd door het leven van Mart en Carlien, want terwijl de wereld in lock down was, gingen zij door hun eigen proces. De dagen liepen in elkaar over en daglicht maakte plaats voor lange nachten in de studio. Hier maakte het duo muziek om hun pijn, angst, eenzaamheid en slapeloosheid te uiten en om de luisteraar gezelschap te houden tijdens solo wandelingen of lange eenzame nachten.

SELMA

High Horse

Begin februari bracht SELMA de nieuwe single High Horse uit. Het is een van de eerste nummers dat de vierkoppige band twee jaar geleden samen schreef. In de afgelopen maanden hebben ze het nummer opnieuw op de tekentafel gelegd en verwerkt tot een dieper, kleurrijker muziekstuk.

De warme, uitgebreide track - dat zich prima leent voor een regenachtige dag bij de open haard - draagt ook een duidelijke boodschap met zich mee. In de enigszins cynische tekst roept SELMA mensen op om alles minder zwart-wit te benaderen en om ongevraagd advies voor je te houden. Een tijdloze boodschap waar mensen van vele soorten zich in kunnen herkennen.

 

WTRVLD

Planet 1337

In hun doorlopende reeks van psychedelische sonische verkenningen presenteert WTRVLD een nieuwe aflevering in de vorm van de track Planet 1337. Het nummer werd eind 2021 opgenomen en waar de meeste andere WTRVLD-songs zijn geïmproviseerd, komt deze toch het dichtst in de buurt van een compositie. Het heeft een meer vaste vorm en structuur, terwijl ze toch hun rauwe jazz-achtige energie behouden die voortkomt uit hun meedogenloze experimenten en improvisaties. 

Blondeau

The Wave

Laat je meevoeren op de muzikale golven van de nieuwe single The Wave van Blondeau. Dit keer rijst Blondeau uit de zee en neemt zijn luisteraars mee op reis als een golf, terug de zee in. Deze single heeft een verrassende nieuwe sound, anders dan we van Blondeau hebben gehoord tot nu toe.

In 2022 viert Meindert Talma zijn 25 jarig jubileum en elke maand zullen twee albums integraal en in chronologische volgorde gespeeld worden in Vera, Groningen. Die shows krijgen een voorprogramma van een eigenzinnige Friese act en op 29 mei is dit Blondeau

Om The Wave te creëren heeft Blondeau twee nummers van Meindert Talma samengevoegd, De Zee Roept en De Golf. Samen met zijn band heeft hij deze nummers omgetoverd tot een echte Blondeau track.

Pink Lilly

Onward

Op 18 februari verscheen de single Onward van het tweetal Pink Lilly. Balancerend tussen americana, folk en een vleugje twee pop maakt het duo even lichtvoetige uptempo als gevoelige liedjes. De eerdaags te verschijnen debuut EP, is geschreven en opgenomen in donkere COVID maanden, zonder enige creatieve grenzen of druk biedt de muziek troost en hoop. Hierop klinkt het gebronsde stemgeluid van Timo de Jong en de warme zang van Robin Yzerman vertrouwd aan.

In de Spotifylijst Van Friese Bodem kun je de laatste releases beluisteren van Friese acts. Klik ook eens op de link van 3VOOR12 Lokaal Draait. Elke twee weken wordt de lijst gevuld door de lokaalafdelingen van 3VOOR12, waarbij je ook op die manier weer nieuwe muziek kan ontdekken uit eigen land.