De redactie van 3VOOR12/Friesland verzamelt voor jou de nieuwste video's en singlereleases van Friese artiesten. Met deze editie een goedgevulde pagina en een afspeellijst met veel nieuwe nummers. Check naast onze eigen afspeellijst 'Van Friese Bodem' met lokale artiesten, ook de lijst '3VOOR12 Lokaal Draait' waarin elke lokaal afdeling van 3VOOR12 artiesten van eigen bodem deelt.

Mundo Park

Summertime

‘We wilden een chill zomers hiphop-nummer maken, met een dikke knipoog naar de nineties’ Aldus frontman Jona de Berg over hun nieuwe release Summertime. ‘De coupletten zijn raps en zijn gedaan door niemand minder dan Michael de Roos (bekend van GTST en Spiderman 2, maar vooral een goeie rapper/beatboxer). Die zomerse nineties vibe hebben we ook in de clip proberen te laten terugkomen. Dus: foute ijshockeyshirts en pastelkleurige kleding. En moesten we op zoek naar een groot strand met een boulevard. Toen kwamen we uit in Zandvoort. We wilden in begin mei al filmen, maar toen regende het constant, haha! Dus daarom duurde het iets langer voordat we konden opnemen. Maar dat is het waard: er zit een hoop zomer, zon en zee in de clip.’ Dit jaar brengt Mundo Park iedere maand een nummer uit, die uiteindelijk samen het album ‘MMXXI’ gaat vormen. Bij hun vorige album hebben de mannen bewust gekozen voor eenheid, maar dat hebben ze voor hun nieuwe album losgelaten. ‘We wilden gewoon nummers maken die we tof vonden, zonder compromis. Gevolg daarvan is, is dat het album straks vol met uiteenlopende stijlen staat.’

Noordeligt

Cabriolet

Adriaan Bakker is een 23 jarige rapper/songwriter uit het toeristische Friese dorp Makkum. Noordeligt is ontstaan toen Adriaan in 2018 de draad weer oppakte en de studio inging met jeugdvriend Huub Bosch, aka ‘Bosch Beats’. Huub heeft al 16 jaar ervaring met het maken van beats  en dit bleek, samen met de teksten van Adriaan, een gouden combinatie. De tracks van Noordeligt zijn vaak catchy en vrolijk maar dragen een diepere lading in de teksten. Z’n eerste release Influence heeft de lokale radiostations al weten te bereiken en dat smaakt naar meer. Op 4 juni komt zijn tweede single en videoclip Cabriolet uit. Het liedje is geïnspireerd op iets wat Adriaan regelmatig doet; doelloos rondrijden om na te denken over iets wat je diep zit. In het nummer zingt hij over een break-up en hoe hij hiermee omgaat. Dit is visueel gemaakt in een professionele videoclip waarin Adriaan ruzie heeft met zijn vrienden en in de nacht rondrijdt in zijn ‘oude cabriolet.’

MIKKL.

Little She Cares

MIKKL. is het alter ego van Maaike Schrikker, een experimenteel elektronisch producer die veelal multidisciplinair werkt. Het werk van MIKKL. is rauw, ongepolijst, puur, verhaal vertellend en persoonlijk; ze legt haar persoonlijke ontwikkelingen bloot in haar muziek en vertelt een verhaal zonder woorden te gebruiken. ‘Ik zou soms willen dat als ik mijn mond open doe, er muziek uitkomt. Dat is waar MIKKL. om draait’ aldus Maaike. Voor haar allereerste single werd ze geïnspireerd door poëzie uit 1882 van Frank Desprez, getiteld Laska en heeft hier haar eigen betekenis aan gegeven. ‘De titel Little She Cares spreekt eigenlijk al boekdelen; ik heb na anderhalf jaar eindelijk genoeg moed verzamelt om mijn muziek te gaan uitbrengen. Ik heb een middelvinger opgestoken naar mijn onzekerheid en breng het nu echt uit als een cadeautje aan mezelf en hoop er natuurlijk ook anderen blij mee te maken’. De debuutsingle is nu te beluisteren op alle streamingsdiensten.

 

GINGE

Trip Down

GINGE is een heerlijke mix van jazz, soul en R&B. Ze heeft tot nu toe al acht singles uitgebracht, waaronder Stranger die al meer dan 200.000 keer beluisterd is. Trip Down is alvast een voorproefje van haar nieuwe EP die volgende week vrijdag 25 juni uitkomt.

In de Spotifylijst Van Friese Bodem kun je de laatste releases beluisteren van Friese acts. Klik ook eens op de link van 3VOOR12 Lokaal Draait. Elke twee weken wordt de lijst gevuld door de lokaalafdelingen van 3VOOR12, waarbij je ook op die manier weer nieuwe muziek kan ontdekken uit eigen land.