De redactie van 3VOOR12/Friesland verzamelt voor jou de nieuwste video's en singlereleases van Friese artiesten. Met deze editie een goedgevulde pagina en een afspeellijst met veel nieuwe nummers. Check naast onze eigen afspeellijst 'Van Friese Bodem' met lokale artiesten, ook de lijst '3VOOR12 Lokaal Draait' waarin elke lokaal afdeling van 3VOOR12 artiesten van eigen bodem deelt.

Laguna

Human

In Human zingt Laguna over het verloop van dag naar nacht en hoe ze 's nachts beter in staat is tot introspectie en relativeren. "Het is een roerige tijd en ik voel me soms overweldigd door hedendaagse wereldvraagstukken. Ik ben constant zoekende naar hoe ik me er tot moet verhouden. Waar ligt de grens tussen je enerzijds verantwoordelijk voelen voor de wereld om je heen en de toekomst ervan, en je anderzijds neerleggen bij bepaalde dingen die je als individu nou eenmaal moeilijk kunt veranderen. Ik kan me soms heel gefrustreerd en nietig voelen, maar je overgeven aan je eigen nietigheid is ook een belangrijk onderdeel van relativeren."

LAK

Somehwere Between The Lines

Noise post-punk project LAK (Chris Wassenaar van Psychotic Lumberjacks) heeft op 7 mei zijn eerste single ‘Somewhere Between The Lines’ uitgebracht. LAK is begonnen met het schrijven in in zijn slaapkamer met een akoestische gitaar en een slecht kwalitatieve microfoon. Uiteindelijk heeft LAK zijn eerste single opgenomen en geproduceerd in een geïsoleerde bunker Het nummer gaat over hopeloosheid, verdwaald zijn en zelfdestructieve gedachten. Het nummer reflecteert deze emoties met intense vocalen, heftige noise gitaren en drone-achtige synthesizers.

 

 

Mosken

Leave Lieve

Leave Lieve is de nieuwe single van het Friestalige ensemble Mosken. Met dit nummer won het gezelschap onlangs de juryprijs tijdens de jongste editie van het Friese liedjes festival ‘Liet’. Leave Lieve is niet zomaar een niemendalletje; het gaat over de onvoorwaardelijke liefde tussen ouders en kinderen die zich ook (of juist) tijdens moeilijke omstandigheden sterk manifesteert. Mosken is onderdeel van het muziekcollectief 8501indie uit Joure, een broedplaats van en voor muzikaal talent.

The Resurrection

In And Out The Haze

Graag Of Helemaal Niet is de eerste single van Naduah haar EP 'Verhaaltjes voor het Slapengaan'. Het is een EP met 5 verhalende nummers over haar liefdesleven. Bij de EP hoort ook bijpassend prentenboek met mooie tekeningen bij alle liedjes en songteksten. Beiden komen eind juni uit. Naduah brengt haar EP in combinatie met een prentenboek uit omdat we door alle online streaming niks fysieks meer in huis hebben wat ons aan de muziek herinnert. Met haar boek probeert ze deze verbinding weer een beetje terug te krijgen.

Cloud Mind

Nicky

Het nummer Nicky is een ode aan de vriendschap en is een losse single. Deze zal niet terug te vinden zijn op Orchid, de debuut EP die deze zomer uit zal komen. Cloud Mind is het duistere muzikale alter ego van muzikant/producer Abel de Grefte: slaapkamer pop vanuit een donker hart.

Newland

IF

Newland is Harlinger singer songwriter Alex Nieuwland. Na jaren van muziekmaken in diverse bands, verscheen in 2016 zijn solo debuut Love and War. Alle teksten worden door hem zelf geschreven en uitgevoerd, zo ook zijn nieuwe catchy single IF die op 30 april is uitgekomen.  De drums werden gespeeld door Gilbert Terpstra, o.a. bekend van William Seen Transport Music. De backing vocals zijn ingezongen door Jenny Piso.

In de Spotifylijst Van Friese Bodem kun je de laatste releases beluisteren van Friese acts. Klik ook eens op de link van 3VOOR12 Lokaal Draait. Elke twee weken wordt de lijst gevuld door de lokaalafdelingen van 3VOOR12, waarbij je ook op die manier weer nieuwe muziek kan ontdekken uit eigen land.