Vlak voor de corona crisis in maart 2020 spreken we voor het laatst met een van de leden van Broken Brass over hun belevenissen in 2019. We zijn inmiddels een dik jaar verder en die tijd hebben de heren van Broken Brass uitermate goed benut. In maart van dit jaar brengt de negenkoppige band hun nieuwe album Good Boiis uit. Een energieke plaat met een ode aan hun favoriete vierpotige huisgenoot. Eindredacteur Annemarie Venema spreekt met drummer Pieterklaas de Groot en trombonist Arjen Attema over de plaat, live sessies, het maken van nog meer nieuwe muziek en hun favoriete band moment van het afgelopen jaar.

Jullie brachten laatst een nieuw album uit. Ik zag dat jullie in december 2020 Good Boiis op vinyl uit hebben gebracht en in maart 2021 pas op alle streamingdiensten hebben gezet. Is daar een bepaalde reden voor?

Pieterklaas: “Zeker. We willen de fans eigenlijk een voorsprong geven op de nieuwe muziek. Daarnaast vinden we het leuk als mensen onze plaat fysiek kopen.” Attema vult aan: “We zijn echt een liveband en onze muziek klinkt beter op een lp dan via een streamingdienst. Ook vinden we het artwork van een lp erg belangrijk.”

Hoe gaat het met jullie? 

“Ja... het is rustig. Op zich gaat het best goed, maar als je het vergelijkt met de afgelopen jaren, hoeveel jaren zijn het eigenlijk?”, vraagt Arjen zich hardop af. “Negen!”, vult Pieterklaas aan. “Ja, als je dit vergelijkt met de negen jaren ervoor is dit echt een wereld van verschil. Een rustig jaar privé hebben is best wel relaxed, maar op tournee zijn, op het podium staan en gewoon met z’n allen samenzijn mis ik nu toch wel heel erg. Laatst hadden we een repetitie in Groningen bij Simplon met de hele band en dat voelde toch wel echt goed.” Pieterklaas: “Door zo’n moment in Simplon heb je ook weer door waar je het voor doet. Je bent als muzikant nu toch een beetje je missie kwijt.”

Deze lp is geel van kleur, hebben jullie daar bewust voor gekozen?

“Kijk, ik laat het je even zien!”, zegt Pieterklaas. Het scherm van de laptop wordt gedraaid en er verschijnt een muur met meerdere gekleurde lp’s in beeld. “Zodat het bij mij op de muur er een beetje leuk uitziet.” Arjen en Pieterklaas lachen en Pieterklaas vervolgt: “Nee, eigenlijk is er geen reden voor. We houden van felle kleuren en geel past goed bij het artwork.

Misschien heeft geel ook wel met de energie van de band op het podium te maken. Een aantal experts zeggen dat zwart vinyl beter contact heeft met de naald, maar wij vinden het gewoon heel leuk om het een aparte kleur te geven. Een aantal jaar geleden brachten we een remix plaat uit en toen mochten we bij de Leeuwarder vinylperserij Deepgrooves zelf de kleuren samenstellen. Daar zijn toen driehonderd lp’s uitgerold.”

Een tijdje terug verscheen de videoclip van Play Dead, waar je als kijker op de rug van een hond zit. Op de cover van jullie plaat staat ook een hond. Hoe zit dat eigenlijk?

Pieterklaas begint meteen enthousiast te vertellen: “Ja, we zijn allemaal hondenliefhebbers. De hond in de videoclip is Muk, de hond van mijn moeder. Op de cover van de plaat staat de hond van de sousafonist.”

Halen jullie ook inspiratie uit honden?

“Het zijn vooral van die heerlijke leuke, enthousiaste en aanwezige beestjes en dat zijn wij eigenlijk ook. Of we er echt inspiratie uithalen weet ik niet zo goed, maar we vonden het mooi om een soort ode te geven aan de hond. Je kunt het dan linken met de karakters in personen en het enthousiasme wat we overbrengen naar het publiek, dus in dat opzicht past het wel weer goed bij de band. Maar eigenlijk komt het erop neer dat we honden gewoon heel vet vinden”, aldus Arjen.

Jullie zijn met z’n negenen, dus een liedje schrijven lijkt me best lastig. Hoe komt een Broken Brass nummer tot stand? 

“Dat gaat tegenwoordig wel anders dan dat we het vroeger deden”, vertelt Pieterklaas. “Vroeger kwam iemand met een idee en die nam het dan mee naar de repetitieruimte, zodat er vervolgens acht man overheen konden gaan pissen. Je begrijpt zelf ook wel dat dat behoorlijk veel frustraties gaf.” Er wordt een beetje gegrinnikt en Pieterklaas gaat verder: “We hebben nu eigenlijk vier of vijf ‘echte’ schrijvers. Zij komen dan bij elkaar en schrijven liedjes, maar maken vooral ook hele complete demo’s. Alles wordt van tevoren al ingespeeld, dus als het dan aan de rest gepresenteerd wordt is er eigenlijk al een goede weergave van hoe het liedje moet gaan worden. Tijdens de repetities worden er dan kleine dingen aan toegevoegd of aangepast.”

Jullie hebben de laatste tijd aardig wat live sessies opgenomen. Ik kan me voorstellen dat het spelen op festivals dan ook weer gaat kriebelen. Zijn er kleine dingen waar jullie naar uitkijken als jullie weer live mogen spelen?

“Ik kijk naar zo veel uit”, zegt Arjen meteen. “Op het podium staan en de interactie met het publiek hebben. Het maakt me echt niet uit of dat in een klein poppodium is of in een grote Lowlands tent. We hebben inderdaad de afgelopen tijd wat live sessies opgenomen en we gaan binnenkort een livestream spelen. Ik vind het heel leuk om iets met de complete club te doen, maar die interactie met het publiek mis ik.” 

Pieterklaas geeft aan: “Ik mis eigenlijk veel meer dan alleen spelen. Ik mis het in de auto stappen naar een festival en die opwinding voelen. Maar ik mis ook de backstage momenten, het met z’n allen in een busje zitten om er na vier dagen stinkend uit te komen en ik mis de mensen van de poppodia enorm. De technici en de backstage managers, dat zijn echt de beste mensen die je kunt hebben. Ze werken keihard voor je en ze proberen altijd alles heel goed te regelen. Iets met z’n allen neerzetten is wat ik het meest mis, maar ook heel erg naar uitkijk.”

Broken Brass

Als jullie over de band praten klinkt het als een hele hechte broederschap. Hebben jullie een favoriet band moment van afgelopen jaar?

“We hebben een keer gespeeld in een openluchttheater in Enschede. We speelden daar twee dagen kleine sets van een kwartier voor mensen die langs kwamen fietsen. Dat was zó relaxed. Je ziet elkaar, je ziet publiek en het was buiten. Dat vond ik echt een heel leuk moment”, aldus Pieterklaas. Arjen: “Ik benoemde het al eerder, maar een aantal weken geleden waren we aan het repeteren in Simplon en toen hebben we met z’n allen ook heel goed kunnen praten over de toekomst en de ambities van de band. We waren even twee dagen met elkaar en het voelde meteen als vanouds.”

We hadden het net al even over live spelen. Als jullie met een artiest mochten optreden, wie zou dat dan zijn?

“Ik kan eigenlijk alleen de Backstreet Boys en Justin Timberlake bedenken”, zegt Pieterklaas. “Nou, dit valt me nog mee. Ik had eigenlijk verwacht dat je Ariana Grande zou zeggen”, reageert Arjen. “O, ja wacht! Sowieso eerst Ariana Grande en daarna pas de Backstreet Boys en Justin Timberlake. Ariana Grande is een tijd onderdeel geweest van onze live show. Ik had haar ingeladen in mijn sample pad, dus af en toe kwam ze een voorbij tijdens een drumsolo. Helaas mag ik dat niet meer doen van de jongens.” De beide mannen lachen, waarop Arjen aanvult: “De Staat is een band die altijd terugkomt bij ons, maar Anderson. Paak staat ook hoog op mijn lijstje.”

Laten we even vooruitkijken, wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

“We hebben dit eigenlijk nog niet besproken, maar ik dacht er van de week aan: volgend jaar bestaan we tien jaar, dus ik vind dat we dan met iets groots moeten komen. En nu noemen we het, dus dan moet het ook. Dus dat gaat gebeuren. Daarnaast zijn we ook bezig met het schrijven van een nieuwe plaat, die we van de zomer gaan opnemen. Het is even aankijken hoe de wereld zich ontwikkelt, maar als het kan gaan we weer heel veel spelen” vertelt Pieterklaas. “Onze clubtour is twee keer verplaatst, maar begin 2022 kunnen we hopelijk echt los. We hebben ook al een aantal opties voor deze zomer en dit najaar liggen, maar dat is nog even afwachten”, zegt Arjen. Pieterklaas: “We hebben ook nog een tour in China, India en Engeland tegoed. Het plan is om een nieuw album te schrijven en met die plaat op zak enorm veel te gaan spelen, om de verloren meters in te halen. Live spelen is namelijk wat we het liefst doen.”