De redactie van 3VOOR12/Friesland verzamelt voor jou de nieuwste video's en singlereleases van Friese artiesten. Met deze editie een goedgevulde pagina en een afspeellijst met veel nieuwe nummers. Check naast onze eigen afspeellijst 'Van Friese Bodem' met lokale artiesten, ook de lijst '3VOOR12 Lokaal Draait' waarin elke lokaal afdeling van 3VOOR12 artiesten van eigen bodem deelt.

Enost

Forest Man

Uit de donkere hoeken van het Leeuwarder bos kruipen een aantal lieden die onder de noemer Enost een sprookjesachtige mix van grunge, psychedelische rock en progressieve metal aan de mensheid willen gaan brengen. Een fantasierijke balans tussen dromerige sferen en ruige knallers maakt Enost een luisterfestijn voor stille genieters, headbangers en alles daar tussenin.
Hun debuutsingle Forest Man neemt je mee naar een plek waar alle zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Daar, onder groene bladeren en knoestige takken, dwaalt de 'Forest Man'.

Newland

Everything I Never Told You

We raken op de redactie al bijna wat in paniek als we een week of drie niks vernemen van liedjesmaakmachine Newland, maar gelukkig vonden we op 23 juli jongstleden in onze mailbox weer een nieuwe track: Everyting I Never Told You. Uiteraard delen we hem met liefde in ons overzicht voor nieuwe muziek. 

Plunder

Vrijhaven

De piraten van het Leeuwarder Plunder hebben voor het aankomende piratenseizoen het ruim van het schip volgeladen met kopieën van hun eerste album Vrijhaven. Vanwege COVID waren er weinig optredens en om toch het album te kunnen bekostigen, is de band een crowdfundingcampagne gestart. Het resultaat: genoeg geld in de schatkist om het album plus een videoclip bij de track Geef Je Eten op te nemen én een boel zeer betrokken fans.

Zelf omschrijft de vijfkoppige band de muziek die ze maken als ‘Pirate Party Folk’. Het is een mix van opzwepende folkstijlen met Nederlandse teksten. 
Oprichter en frontman Lennart Boonstra legt uit: “Het piratenthema staat voor mij symbool voor vrijheid en het anders durven zijn. Met onze liedjes brengen we vaak een ode aan hen die afwijken van de norm. Vaak zijn dat - net als wijzelf - mensen die opzoek zijn naar vrijheid om te kunnen zijn wie ze willen zijn.”
Deze zoektocht naar vrijheid is ook een belangrijk thema op het album Vrijhaven. Lennart: “In de teksten die ik schreef, haal ik vaak uit naar de maatschappij. Maar in de tracks op de cd is te horen dat ik ook steeds dichter bij mezelf ga zoeken naar die vrijheid.”

In de Spotifylijst Van Friese Bodem kun je de laatste releases beluisteren van Friese acts. Klik ook eens op de link van 3VOOR12 Lokaal Draait. Elke twee weken wordt de lijst gevuld door de lokaalafdelingen van 3VOOR12, waarbij je ook op die manier weer nieuwe muziek kan ontdekken uit eigen land.