Zuen Records begint in januari 2021 aan het timmeren van hun eigen studio aan de Cornelis Trooststraat in Leeuwarden. Sinds een aantal weken is de zelfgebouwde studio zo goed als af. Renco de Vries, Roan de Vries en Jort Switijnk vertellen over de grootse plannen die ze met de Leeuwarder muziekscene hebben. Het drietal deelt één gemeenschappelijke visie; het produceren van muziek waar een verhaal achter schuilt.

Drie creatievelingen vullen elkaar aan

Zuen Records is een nieuw platenlabel gevestigd in Leeuwarden. Het collectief bestaat uit Renco, Roan en Jort, die elkaar ontmoetten in de creatieve sector. Alle drie hebben ze een eigen specialiteit. Zo doet Renco de marketing en een groot deel van de mixing en mastering bij Zuen Records, houdt Jort zich bezig met het produceren, netwerken en de financiën en duikt Roan in de grafische wereld van het artwork, de videoclips en animaties.

Daarnaast maken ze allemaal zelf muziek in elk een eigen genre. Renco maakt lo-fi house onder de naam Renceau, Roan opereert onder de naam Dokter Biet waarmee hij zweverige indie produceert en Jort houdt zich voornamelijk bezig met oldschool hiphop. Aan veelzijdigheid ontbreekt het bij het drietal in ieder geval niet.

Vintage geluiden en echte verhalen

Zuen Records is opgezet om de culturele scene in Leeuwarden een flinke opzwieper te geven. Het drietal vindt dat er in de huidige scène te weinig wordt nagedacht over wat muziek nu echt betekent. Roan: “Hier willen we met Zuen Records verandering in brengen. Daarom zijn we kieskeurig in de artiesten met wie we samenwerken. We zoeken naar muzikanten met een gedeelde visie en een authentiek verhaal.” 

Naast authentieke verhalen zijn ze bij Zuen Records fan van een authentiek geluid. Met analoge taperecorders, mengpanelen en vintage microfoons produceren ze muziek met een nostalgisch geluid en een modern randje. Genres als grimy hiphop, lo-fi house, zweverige indie en synthpop komen voorbij. Tijdens het luisteren van de nummers van Zuen Records klinken de persoonlijkheden van de drie muzikanten duidelijk door. 

Muziek maken met een doel

Jort: “In onze generatie gaat de manier van muziek maken behoorlijk snel. Tegenwoordig kan een producer binnen een kwartier een nummer maken op een laptop. Doordat er zoveel wordt geproduceerd gaat de waarde van de muziek verloren. Daarom vinden we het zo belangrijk om onze muziek karakter te geven. In de studio werken we samen met artiesten die hier ook waarde aan hechten.”

Leeuwarden is een blank canvas. Je kunt hier doen en maken wat je wilt. Er is ontzettend veel talent in de regio

Het doel van Zuen Records is om artiesten te helpen hun muziek bij het publiek te brengen. Roan: “We willen met artiesten samenwerken die bij ons passen. Met muzikanten waarbij de diepgang in hun muziek doorklinkt.” Uiteindelijk wil het collectief samenwerken met een stuk of dertig artiesten die samen één grote familie vormen. Renco: ”We zien nu al dat er een kruisbestuiving ontstaat tussen de verschillende artiesten met wie we samenwerken. Vaak zijn dit muzikanten die elkaar uit zichzelf niet snel op zouden zoeken. Dit willen we nog meer stimuleren bij Zuen Records.”

The full package

Het drietal wil artiesten uit de regio het volledige pakket bieden zonder daar een cent voor te vragen. Jort: “Het klopt voor ons niet als we geld van artiesten gaan vragen. We willen echt iets bijdragen om muzikanten uit de regio op weg te helpen.” Daarom heeft Zuen Records een ander verdienmodel voor ogen. Renco: “Uiteindelijk sluiten we een deal met artiesten waarbij wij de rechten van de muziek krijgen. In ruil daarvoor mogen zij de studio gebruiken, mixen en masteren we hun tracks, zorgen we voor artwork en bieden we ons netwerk aan. Op deze manier is er sprake van een win-win situatie.”

Meer informatie over Zuen Records vind je op Instagram of Facebook.