De investering in een thuisstudio samen met de huidige omstandigheden in de wereld doet een nieuw project naar boven drijven bij Daan van Beijeren. We gaan in gesprek over de totstandkoming van zijn nieuwe project 'Wantij' en wat de plannen zijn. 

Dat de pandemie menig muzikant vooral gemotiveerd heeft om nieuwe dingen te maken, blijkt ook uit het gesprek met Daan van Beijeren. Naast het Nederlandstalige singer-songwriter project Tolls, laat Van Beijeren ons nu kennis maken met WantijHet is totaal anders, instrumentaal en heel erg geschikt om te maken vanuit huis. We kunnen het hebben over de verschillen tussen Tolls en Wantij maar daarvoor spreken de uiteenlopende genres wel voor zich. Wel is er één gemeenschappelijke deler, het water, de zee en de deining hiervan. Hierover zegt Van Beijeren: "Als je mij een plek zou laten aanwijzen waar ik naartoe wil om te genieten van de natuur dan is dat naast de bergen toch ook wel echt de zee en het strand. We zitten vlakbij het waddengebied en dat is een unieke plek in de wereld, dat inspireert mij. Je kan de luisteraar een beetje in een richting duwen door ze alvast een beeld mee te geven, dan geef ik ze graag het water en de waddenzee mee omdat ik daar zelf ook veel van hou."

Ook spreken we over het maak proces, de track is opgenomen vanuit huis. "Ik heb het zelf gemixt en laten masteren door Matthijs Herder. De release gaat via Revanche Records Het is leuk om dat zelf te hebben gedaan maar daardoor ook extra spannend. Het is weer een nieuwe stap in de muziek en het is bijzonder dat deze tijd dat mogelijk maakt. Ik verwacht hier zeker mee door te gaan, er ligt materiaal klaar en ik zal ook wel blijven maken." aldus Daan. "De muziek zelf kan nog redelijk wat kanten op gaan. Ik sluit niet uit dat het een keer nog wat elektronischer wordt. Het kan heel klein blijven op basis van piano maar ook vol gestopt worden met allemaal synths of juist meer richting de techno kant."

In de engelstalige bio van Wantij wordt de dynamische kant van deze muziek dan ook omschreven. De muziek is instrumentaal en overal de streamen en te luisteren, dit maakt het meteen een meer internationaal project. Het doel is om deze muziek in verschillende playlists te krijgen en in de toekomst misschien connecties te leggen naar het maken van soundtracks. "Ik start met zelf een begin maken en kijk wat er uit komt. Niet dat ik mezelf nu presenteer als producer die soundtracks maakt maar dat mensen de muziek horen en denken ‘in deze richting zou ik wel een soundtrack willen’. Kijken waar het allemaal naartoe beweegt. Spannend maar op een leuke manier."

Bio

''From the ebb and flow of a tumultuous 2020 comes Wantij, with pensive, eerily calming instrumentals.
Wantij (Daan van Beijeren), confidently enters the soundtrack realm, a la Max Richter, Jon Hopkins, and Nils Frahm. In his own words, “Wantij's sounds were born of long walks and sailing trips in the Waddenzee Gebied, a beautiful place where tidal streams meet the Sea.“ Mostly piano driven with haunting melodies and compelling percussion throughout, this music will crawl into your bones and ask to stay a long while. Find it where all music is streamed. ''