Traditiegetrouw sluit Friesland Pop het Friese popjaar af met de Friese Popawards. Helaas kon dit eind vorig jaar niet doorgaan vanwege de lockdown. Twee maanden later reikt Friesland Pop alsnog de felbegeerde awards in aangepaste vorm uit. De speciaal opgenomen uitzending hiervan was op zaterdagavond 20 februari te zien zijn.

8501 Indie winnaars Friese popprijs 2020

De heren van 8501 Indie hebben geheel op eigen houtje een muzikaal universum gebouwd. Een vaste kern van muzikanten vormen gezamenlijk verschillende bands. Zonder enige vorm van subsidie hebben ze hun eigen studio en oefenruimte gecreëerd, ergens op een industrieterrein in Joure. Daarnaast organiseren ze jaarlijks de voorronde van de Kleine Prijs van Fryslân in Joure en hun eigen festival Inside-Out.

De andere nominaties van de Friese Popprijs 2020 gingen naar Paul van Berlo en Deepgrooves. Paul van Berlo is al ruim tien jaar de drijvende kracht achter toonaangevende en immer uitverkochte metalfestivals als Into The GraveInto the Void en Into Darkness. Vinyl Pressing Plant Deepgrooves heeft z’n plek in de internationale wereld van de vinylplaat inmiddels veroverd. Opererend vanuit de Blokhuispoort is het bedrijf een van de marktleiders in de wereld van de vinyl perserijen.

Cloudsurfers wint prijs voor beste nieuwkomer

Over de winst van Cloudsurfers zegt de jury: "Vanuit het niets was daar Cloudsurfers, met twee spetterende optredens tijdens de Kleine Prijs van Fryslân liet het slacker punkkwartet een onuitwisbare indruk achter en mocht het zich terecht laten kronen tot de winnaar van de KPvF 2020. Het energieke kwartet beschikt ook nog eens over een scala aan aanstekelijke songs."

Andere genomineerden in deze categorie waren Arie & Assindewarris, Amarens de Boer en Krissie. Tijdens de uitzending in de Koornbeurs Franeker treedt singer-songwriter Amarens de Boer ook op. 

Bernlef Priis voor It Dockumer Lokaeltsje

It Dockumer Lokaeltsje mocht in december al de Bernlef Priis in ontvangst nemen namens de provincie Fryslân. It Dockumer Lokaeltsje maakt al ruim dertig jaar eigenzinnige, Friestalige avantgardistische popmuziek. Altijd dwars en spraakmakend. Afgelopen jaar kwam er een mooi hoofdstuk bij: het album Alles is Goed, een coveralbum van het gelijknamige album van DAF. 

Ook genomineerd in deze categorie waren: Het Piiptsjilling ensemble en Weima & van der Werf. 

Friesland Pop zou Friesland Pop niet zijn als ze niet ook vermaak bieden door middel van een aantal optredens, die live in de uitzending aanwezig waren. De drie liveshows zijn van Amarens de Boer, Cloudsurfers en WTRVLD.
Naast deze prijzen werden ook de awards voor Beste Clip en Song van het jaar uitgereikt tijdens de opnames in theater de Koornbeurs te Franeker.

Song van het jaar 2020

1. Hiemstrowski, Vintouch Diepe Dalen 

2. Hiemstrowski, Vintouch - Was Het Maar een Droom 

3. De Hûnekop - Monsterachtich 

Beste clip 2020

4. YannO x Puri x Adje - Loco 

5. Joey's Midnight Club - Rollerskates 

6. Blondeau - Attract Me Now

Bekijk de speciale uitzending van de Friese Popawards 2020 via het Facebook evenement nog eens terug via deze link.