De redactie van 3VOOR12/Friesland verzamelt voor jou de nieuwste video's en singlereleases van Friese artiesten. Met deze editie een goedgevulde pagina en een afspeellijst met veel nieuwe nummers. Check naast onze eigen afspeellijst 'Van Friese Bodem' met lokale artiesten, ook de lijst '3VOOR12 Lokaal Draait' waarin elke lokaal afdeling van 3VOOR12 artiesten van eigen bodem deelt.

Mundo Park

Mountains

Na een jaar lang elke eerste dag van de maand een nieuwe single uitbrengen, ziet MMXXI eindelijk het licht. Het is een vast gegeven geweest in een jaar vol onduidelijkheden. Wat er ook gebeurde, welke maatregel er ook maar werd ingezet, één ding stond dit hele jaar vast: Op de eerste van de volgende maand, krijgen we een nieuwe track van Mundo Park en de laatste in deze reeks is de single Mountains.

Lees hier meer over het album MMXXI.

Faske

Ûnderweis Nei Dy

Faske heeft in samenwerking met yungfrysk de track Ûnderweis Nei Dy uitgebracht. Het nummer is gedeeltelijk in het Fries en geproduceerd door Jurjen van der Molen. Het doel van Yungfrysk is jongeren een gevoel van eigenaarschap te geven over de Friese taal. Taal verandert namelijk; zo ook de Friese taal.

Hands Off

Of Me / To Be Told

Op 3 december kregen we een seintje van het Fries/Groningse garagepunkduo Hands Off dat de dubbelsingle Of Me / To Be Told te beluisteren wasMaar, maar.... er zou nog meer komen. Dat 'meer' kreeg de redactie op 10 december binnen in de digitale brievebus. Namelijk in de vorm van een videoclip - geproduceerd en geregisseerd door Lucas Boerwinkel - welke inspeelt op de thema's straatintimidatie en mansplaining. 

Moonloops & Jelle Mulder

What A Little Love Can Do

Je hoort geregeld dat er strijd is tussen Friesland en onze buurprovincie, Groningen. Toch is dat in deze samenwerking niet aan de orde. Groninger singer-songwriter brengt een nummer uit met Kleine Prijs van Friesland winnares Moonloops. What a little love can do is het nummer dat je opzet als je naast de kerstboom, voor de kachel met warme chocolademelk naar buiten zit te staren. 

Cloudsurfers

Yaggerdang

Begin dit jaar bracht Cloudsurfers het debuutalbum, nu is er een gloednieuwe song genaamd Yaggerdang. Met deze single laat de band de nieuwe richting horen die ze opgaan. Het nummer is op tape opgenomen in een verlaten poppodium in Den Haag en het is vernoemd naar de Instagrampagina van Pete Townshend. Het nummer heeft een rustig intro maar al snel schakelt de band naar de volgende versnelling en trapt ze de fuzzpedalen in waarna de luisteraar drie minuten lang heen en weer geslingerd wordt door riffs en drums. Zanger Thom Liesting schreeuwt ondertussen de frustraties van het nuchtere leven uit. De mix en productie zijn gedaan door Redmer Kamsma (Magnetic Spacemen en JSSY) en de mastering door Pieter Kloos (The Void Studio).

Gitamantora

I Want It All

Ook Friese artiest Adriaan Diepenveen is onder de naam Gitamantora veel nummers aan het uitbrengen dit jaar. De negende single die hij uitbrengt is I Want It All. Zelf vertelt hij over het nummer: "Het is een nummer over keuze paralyse, hoe door te veel dingen tegelijk na proberen te streven we uiteindelijk stil blijven staan."

 

In de Spotifylijst Van Friese Bodem kun je de laatste releases beluisteren van Friese acts. Klik ook eens op de link van 3VOOR12 Lokaal Draait. Elke twee weken wordt de lijst gevuld door de lokaalafdelingen van 3VOOR12, waarbij je ook op die manier weer nieuwe muziek kan ontdekken uit eigen land.