In het historische pand van De Kanselarij in Leeuwarden is het tijd voor de eerste show van 2020 georganiseerd door Podium Asteriks. Met maar liefst drie albums op zak spelen de Nieuw-Zeelandse zussen Valentine en Clementine Nixon als het dreampop duo Purple Pilgrims. Gewapend met stemmen die je laten zweven, gekleed in zwart en wit. Het nieuwste album dat afgelopen zomer uitkwam getiteld Perfumed Earth, kreeg al lovende recensies van o.a. Pitchfork. Hoe zullen de multi-instrumentalisten dit live gaan overbrengen?

In het voorprogramma van Purple Pilgrims staan Dave Sorry en Nanne Hil, alias Ohslo. Het Groningse tweetal laat je voelen alsof je een langzaam ademende tuin bent binnengestapt, met de door hen zelf omschreven ‘bedroom R&B’. Die omschrijving van het genre begrijp je gelijk zodra Ohslo hun eerste nummer heeft gespeeld. Op een rond podium midden in de zaal, zitten ze samen op hun sokken achter twee synthesizers. Het klinkt alsof ze met minimaal vier man aan het spelen zijn. De mensen in de zaal luisteren aandachtig naar de diepe, meenemende synths van Ohslo die een beetje doen denken aan FKA Twigs. Dave Sorry en Nanne Hil hebben en houden je in hun macht.

Ohslo

De rood met paarse belichting zet gelijk de toon in de prachtige grote zaal van De Kanselarij. Het is tijd voor Purple Pilgrims.  De gezusters Nixon beginnen hun optreden met het nummer Earthly Heaven/Joon. Clementine Nixon heeft haar elektrische gitaar om de nek en Valentine is gepositioneerd achter de toetsen. De techniek laat het echter afweten, want er klinkt een hoge piep. Professioneel als de gezusters zijn, spelen ze rustig door.

Zodra de bastonen ingezet worden tijdens het nummer Forever, wordt het optreden direct interessanter. Het publiek schuifelt langzaam richting het podium en de zussen bewegen tegelijkertijd hun armen mee op de klanken van de meegebrachte Korg. Het doet enigszins denken aan de band Beach House. Purple Pilgrims laat je dromen met hun melancholische hoge stemmen. Je merkt dat het duo goed is ingespeeld op elkaar.

De zussen hoeven elkaar maar aan te kijken en ze weten wat er moet gebeuren. De kracht van Purple Pilgrims komt langzaam op gang. Na een aantal nummers merk je dat er meer energie wordt uitgestraald. De ogen van Valentine weten je te verleiden, al glurend tussen haar blonde haar door. Dit wordt meteen beantwoord door het publiek, dat langzaam mee beweegt op de drums van Ancestors Watching.

Purple Pilgrims

Jammer genoeg komt het optreden niet echt van de grond. Er is weinig tot geen interactie met het publiek, terwijl dit wel wordt verlangt. Voor een dansje zoals in het begin, wat het optreden even liet opleven, lijkt geen plaats meer. Het voelt alsof je zit te wachten op een moment dat uiteindelijk niet meer gaat komen. De echo van Purple Pilgrims is niet lang genoeg interessant om de luisteraar te blijven boeien.

'De ogen van Valentine weten je te verleiden, al glurend tussen haar blonde haar door'

Ondanks het gemis van een grotere performance, weet Purple Pilgrims je wel te verleiden. Met de ogen gesloten waan je je even in een andere wereld: het genre droompop lijkt gemaakt voor het duo. Als de prachtige zussen Nixon het weten te bereiken dat het publiek óók met ogen open wegdroomt, is Purple Pilgrims compleet.

GEZIEN

Purple Pilgrims + Ohslo
Podium Asteriks @ De Kanselarij, Leeuwarden
Vrijdag 24 januari 2020