Met de eerste show van de Man van De Kopstoot Tour van De Likt pakt Leeuwarden de primeur. In 2018 brengt de formatie het album De Derde uit en in mei 2020 komen ze met een nieuwe plaat: Ctrl+Alt+Delikt. Voor het beluisteren van de nieuwe nummers moeten we dus nog even geduld hebben, aldus frontman Jordy Dijkshoorn. De avond in de grote zaal van Neushoorn wordt geopend door de uit Leeuwarden afkomstige Maask.

Beatboxer en stemkunstenaar Joost Maaskant alias Maaskopereert tegenwoordig vanuit Rotterdam. Met zijn eenmansband creëert hij door middel van beatboxing en het gebruik van een loopstation een compleet bandgeluid. Hierin wisselt hij verschillende genres zoals drum ‘n bass, dubstep en dance af. Vanavond zorgt Maask er wederom voor dat zijn optreden spontaan en ontregeld is. Tussen de bedrijven door vermeld hij dat de draaitafel die voor hem staat, veel te groot voor hem is. Uit het publiek wordt een lange jongen geslingerd die volgens Maask wel achter de draaitafel past. Hij krijgt een microfoon in zijn handen gedrukt en zegt: ‘wat moet ik doen’. Maask maakt er een grap van en gebruikt de woorden van de jongen in het loopstation. Met zijn charisma pakt hij het publiek in. Het komt niet vaak voor dat de grote zaal in Neushoorn aanvoelt als een spannende club, maar Maask heeft het vanavond geflikt.

Dijkshoorn opent de avond met een een poëtisch nummer waarin hij vertelt over zichzelf en zijn belevenissen. Hierin refereert hij onder andere naar het geweldsdelict, waardoor hij in 2017 een tijd uit de running was. Na een moment van spoken word start de band een nieuw nummer waarin het thema nogmaals terugkomt: ‘Vroeger zat ik in een rolstoel, maar ben nu weer op de been’. De intensiteit waarmee Dijkshoorn het verhaal brengt, raakt je in het hart. De Rotterdamse frontman springt het publiek in en wordt op handen gedragen. De toon voor het nieuwe album is gezet.

'De Rotterdamse frontman springt het publiek in en wordt op handen gedragen'

Het concert wordt voortgezet met hits als Shag & Halve Liters, Bloed Aan De Muur en Ja Dat Bedoel Ik. Met ook nog een gastoptreden van de ook uit Rotterdam afkomstige Jerry Hormone, die samen met Dijkshoorn een ingestudeerd dansje opvoert. Later wordt de broer van de zanger opgeroepen in de zaal. Dijkshoorn springt op zijn nek en zo dartelen ze heen en weer tussen het publiek. Het levert een komisch tafereel op. Met de hoeveelheid moshpits en bouncende mensen zit het entertainmentgehalte deze avond wel goed. Met een combinatie van harde hiphopbangers en kleinkunstachtige nummers vindt De Likt de juiste balans. 

GEZIEN

De Likt + MAASK
Neushoorn, Leeuwarden
Vrijdag 28 februari 2020