Nu de hele culturele wereld op z'n gat ligt door de maatregelen om het coronavirus een halt toe te roepen en onze naasten in de samenleving te beschermen, moeten we het creatieve brein aanspreken om in deze nare situatie toch mooie initiatieven op te zetten. Popfabryk doet al vrij snel na de intelligente lockdown een oproep aan Friese makers in de popcultuur om een idee in te dienen, waarbij het de uitdaging is om alleen of in groepsverband - maar dan zonder fysiek contact - een eindproduct te presenteren. Op de site van 3VOOR12/Friesland worden de eindproducten gepresenteerd en vertellen de deelnemers hoe het idee tot stand is gekomen en de weg naar het resultaat. Het vijfde idee dat we presenteren komt uit de koker van singer-songwriter Timo de Jong.

Geen cabin fever

Mijn naam is Timo de Jong. Ik ben een muzikant en sinds tweeëneenhalf jaar  woonachtig in het mooie Leeuwarden. Toen de hele quarantaine periode begon, moest ik net als veel van mijn mede-ZZP’ers even flink slikken. Ik ben voor mijn bestaan erg afhankelijk van de optredens die ik doe, maar die zijn natuurlijk allemaal afgelast. Nu ben ik als full-time muzikant sowieso al redelijk veel thuis, dus ik kan dit prima aan. Geen cabin fever voor Timo de Jong! Wel had ik al een tijd lang een aantal liedjes op de plank liggen, waar ik nog niets of nauwelijks wat mee gedaan had. Ik had ze misschien opgenomen voor de reeks MiniLiedjes op mijn Facebook pagina, maar niet uitgebracht. Ook speel ik ze amper live omdat ze misschien te nieuw zijn of te droevig. Mooi woord, droevig.

Oproep ThuisLab

Toen de oproep kwam voor het Thuislab, wist ik vrij snel wat ik zou willen doen. Al mijn vorige albums zijn altijd digitaal opgenomen, in Pro Tools. Heel makkelijk, maar ook veel te veel mogelijkheden. Ik kan niet voor alle muzikanten spreken, maar voor mij is tape altijd een soort enigmatische holy grail geweest. Enerzijds heel erg aanlokkelijk, omdat het een goed klinkend, ambachtelijk werkmiddel is, waar veel van mijn muzikale voorbeelden het destijds mee moesten doen.

De cassetteband

Aan de andere kant, een beetje beangstigend. Met analoog kan ik niet zomaar even knippen en plakken. Dingen rechtzetten als ik ze niet strak genoeg in speel, nee nu moet ik ineens goed gaan musiceren! Brrrr… Een tape machine is wat onhandig, dus ik ging voor een aanzienlijk deel van mijn jeugd: De cassetteband!
 

Imperfecties toelaten

Vantevoren heb ik een paar afspraken en een filosofie bedacht voor deze opnames! Als een complete tegenstelling tot eerdere albums, koos ik ervoor om zoveel mogelijk los te laten. Concreet gezien:

  • Ik zou alle “geraamtes” live inspelen, gitaar en zang tegelijkertijd
  • Ik mocht maximaal 4 extra instrumenten erbij voegen
  • Het moest maximaal een week duren
  • Ik wilde het niet helemaal hi-fi maken, imperfecties mogen!
  • Alles via de tape opnemen en dus geen gebruik maken van software instrumenten

Dus (nadat ik een kleine YouTube tutorial had gekeken) ben ik ben aan het opnemen geslagen, in een hoekje in mijn huiskamer (zie foto). Nadelen van een hoekje in mijn huiskamer? Geluid van de hele wereld die op de één of andere manier altijd weten wanneer ik een liedje ga inspelen, zodat ze precies dan langs kunnen rijden met hun opgevoerde auto’s, toeteren etc. Er zullen ongetwijfeld wat van die bijgeluiden op de opnames beland zijn. Maar, ik had mijzelf voorgenomen om imperfecties toe te laten tijdens dit proces, dus soit.

Het resultaat: We're All Gonna Die

Uiteindelijk heb ik maar liefst 18 liedjes op kunnen nemen en deze zal ik terzijnertijd uitbrengen op de streamingdiensten, maar daarvoor ga ik ze op cassette uitbrengen!! Wil je daar een exemplaar van, mail mij dan: timomuziek@gmail.com Bij wijze van single is hier het lied We’re All Gonna Die. Geïnspireerd door al het nieuws waar ik nogal droevig (is ‘ie weer!) van word. Veel plezier ermee, bedankt voor het lezen en het luisteren!

ThuisLab is een initiatief van Popfabryk, in samenwerking met 3VOOR12/Friesland. Makers uit de Friese popcultuur mogen een plan indienen en moeten een product aanleveren die op onze site wordt gedeeld en waarbij de maker(s) tekst en uitleg geeft over het idee en de voortgang van het project. Singer-songwriter Timo de Jong komt uit Meppel, maar woont en werkt sinds een aantal jaar in Leeuwarden. Bezoek en like zijn Facebookpagina om op de hoogte te blijven van al zijn bezigheden en muziek.